Hoppa till huvudinnehåll

Så här gör du en VHF reservantenn

Läs artikeln som PDF.

Så här gör du en VHF reservantenn

Din VHF-antenn kan haverera. Då behöver du en reservantenn. Sådana finns att köpa. Men du kan själv tillverka en enkel och effektiv reservantenn. Allt som behovs är en lagom lång [[wysiwyg_imageupload:1497:height=594,width=228]]antennkabel RG 58, försedd med en koaxialkontakt som passar till antenngenomföringen i däcket eller till VHF-apparatens antennanslutning.

Börja med att skala av 5O cm av den svarta isoleringen i antennkabelns fria ände så att den flätade skärmstrumpan friläggs. För sedan skärmstrumpan neråt så att den isolerade mittledaren ligger löst. Peta med en syl upp ett hål i skärmen där den svarta isoleringen slutar och dra ut mittledaren genom hålet. Det går lättast m man böjer skärmstrumpan med mittledaren bakåt, så som figuren visar. Gör en ögla i änden på den isolerade mittledaren genom att böja omkring 5 cm av den bakåt och fäst med vävtejp. Mittledaren med sin ögla skall vara 45 cm lång, mätt från grenpunkten. Sträck ut skärmstrumpan och gör på samma sätt en ögla i änden på den, så att längden blir 40 cm mätt från grenpunkten. Du ha nu tillverkat en dipolantenn !

Fäst snören av nylon eller annan konstfiber i de båda ändarna och hissa upp dipolantennen med skärmstrumpan uppåt och den isolerade mittledaren nedåt. Sträck så att antennkabeln bildar ungefär rät vinkel mot dipolen.

Denna enkla antenn har vid mätningar visat utmärkta värden. Praktiska prov har visat att den är lika effektiv som den ordinarie antennen, frånsett förstås att den inte sitter lika högt. Går det inte att hissa upp den, kan man spänna den utefter en åra eller båtshake av trä eller plast.

Nils Lundqvist