Hoppa till huvudinnehåll

Det levande sjökortet

Läs artikeln som PDF.

En ny version av Det Levande Sjökortet på västkusten DLS 2 kom till båtmässan i Göteborg. En rad förbättringar har införts.

Sjökorten är nya och rättade, precis som när du köper nya papperskort. Gästhamnguidens information om gästhamnarna är uppdaterad med data från 2003-2004.

När första versionen kom påpekade jag i Västpricken Nr 2/2002 att det borde finnas en kurs- och fartvektor samt att överlappningen borde vara bättre. Nu finns en kurs- och fartvektor där tiden går att ställa från 3 min till 60 min. Den visar då med sin blå spets var du befinner dig nu. Änden på det röda strcket visar beräknad position efter vald tid, t.ex. 3 min, med bibehållen kurs och fart över grund.

Överlappningen mellan sjökorten är nu samma som på stora papperssjökort.

Tidigare fanns också grå sektorer på specialer, som inte var rektangulära, och där kunde man färdas i det grå utan att ha något sjökort. Dessa är nu bytta mot svarta områden där programmet byter till sjökort i rätt skala.

Sjökorten har fått riktiga namn och heter nu t.ex. 50 000 Varberg-Tistlarna och inte som tidigare 50 000 Kungsbacka.

Jag hade också önskemål om funktionen "titta framåt". Den finns dock inte ännu, utan båten är centrerad till mitten av sjökortet. Detta är dock en finess som inte har så stor betydelse men som kunde ha varit bra att ha som val.

Programmet installeras nu enkelt på hårddisken vid installationen, eller så kan sjökort läsas från skivan om man har ont om plats på hårddisken. Tidigare var det något trixande att installera på hårddisken som skapade en del problem.

Nu kan man också välja om man vill visa brytpunkter eller inte i navigeringsläget och därifrån högerklicka på en brytpunkt för att navigera mot den. Tidigare måste detta göras i brytpunktslistan.

Ett nytt tema om GPS finns också och en bättre manual i programmet.

Anslutning av comport är nu enklare då programmet visar aktuella comportar och inte som tidigare bara 1-4 som ibland inte räckte till. Detta medförde framför allt vid GPS via USB problem med att flytta comportar. GPS-link för överföring av brytpunkter rutter och spår finns nu med på CD:n, till flera GPS:er. GPS-link klarar nu också överföring av brytpunkter till och från till de flesta GPS:er via NMEA- protokollet och klarar även ASCII filer (textfiler).

Det levande Sökort i Danmark och DLS ostkusten har som kopieringsskydd att original CD:n skall identifieras var åttonde dag, vi har fått 20 dagar.

Programmet kostar 950 kr. För ägare av tidigare DLS går det att uppgradera till DLS 2 på följande sätt. DLS köpt på båtmässan 2003 eller senare bytes gratis mot DLS 2 mot uppvisande av kvitto och inlämnande av skivan. DLS köpt tidigare än detta kan bytas mot DLS 2 till en kostnad av 300 kr vid inlämnande av gamla skivan. Skivan kan bytas på Vita Gaveln eller skickas, porto tillkommer om skivan skall skickas.

Västkustens Naturhamnar Onsala-Koster finns nu på CD och kan importeras som ett eget tema i DLS, naturhamnen kommer då upp på skärmen när man klickar på ikonen. Västkustens Naturhamnar går också att använda på liknande sätt i navigationsprogrammen Fugawi och OziExplorer.