Hoppa till huvudinnehåll

Friluftsliv ger Folkhälsa

Svenska Kryssarklubben är en av 26 organisation som deltar i kampanjen ”Friluftsliv ger Folkhälsa”. Vi vill tillsammans visa på hur brett friluftsliv är och också berätta vad friluftsliv betyder för den enskilda personen.

Svenskt Friluftsliv ser med oro på vad inaktiviteten innebär för vår befolkning. Många barn och unga får inte idag tillgång till rörelse i skolan – vi ser att våra livsmönster mer och mer rör sig bort ifrån aktivitet och friluftsliv.

Därför genomför Svenskt Friluftsliv tillsammans med 26 friluftsorganisationer, där bland annat Svenska Kryssarklubben ingår, en kampanj för att inspirera människor till att utöva friluftsliv. 

På Facebook-sidan Friluftsliv i Sverige lyftes under 2017 till 2019 berättelser om friluftsliv och vad det betyder för den enskilda personen. Friluftsliv ger hälsa till den enskilda individen, folkhälsa när det gäller befolkningen och det är också positivt samhällsekonomiskt. 
I kampanjen som pågick i över tre år gjorde Svenskt Friluftsliv också nio stycken “en-minut-film” där berättelsen om friluftsliv stod i centrum och vad det innebar för människors välbefinnande. Filmerna finns längre ner på denna sida.

2020-09-09
När du är i naturen glöm inte att lämna den så som du fann den! Allemansrätten ger oss möjligheter att vara ute men det är under ansvar! Svenskt Friluftsliv har under sommaren 2020 producerat tre filmer om allemansrätten och nedan kan du se de tre filmerna:
- Lägga till vid annans brygga
- Nedskräpning i naturen 
- Fridlysta och giftiga svampar och bär 

Skådespelare är Anders ”Ankan” Johansson och Aliyah Torres. Alla vet inte riktigt hur man gör i naturen - men ibland finns det kloka personer i närheten som kan berätta!

Klicka på bilden för att se filmen.

Film om att lägga till vid annans brygga.
Film från Svenskt Friluftsliv om allemansrätten - lägga till vid annans brygga
 

Film om nedskräpning i naturen.
Film om Allemansrätten, nedskräpning i naturen
 

Film om fridlysta och giftiga svampar och bär.
Även om många svampar ser både frodiga och goda ut – så är de inte ätliga.
Detsamma gäller när man ska plocka bär. Alla är heller inte tillåtna att plocka.
Film från Svenskt Friluftsliv om  allemansrätten - Fridlysta och giftiga svampar och bär

Läs mer om allemansrätten och se fler filmer här!


Nio filmer från kampanjen Friluftsliv i Sverige, 2017-2019
Först ut att berätta om vad friluftsliv personligen innebär är vår tidigare statsminister Ingvar Carlsson. Han är en person som arbetat mycket hårt som politiker och statsminister, men som ändå avsatt tid för att vistas i naturen.

Klicka på bilden för att se filmen.

Film från Svenskt Friluftsliv med Ingvar Carlsson


Den andra film handlar om Hugo som har diabetes typ 1 och som får hjälp av assistanshunden Billie att hålla sina värden jämna. Billie ger honom större personlig frihet – det är lättare för Hugo att exempelvis komma ut i naturen och hon bidrar också positivt till hans livskvalitet.
Film från Svenskt Friluftsliv med Hugo


I den tredje filmen möter ni Amir vars passion är spinnfiske – och fiska är något han gör så ofta han kan.Film från Svenskt Friluftsliv med Amir


Den fjärde filmen handlar om Matilda som har klättrat sedan hon var 11 år. Lyssna på vad klättring ute och natur betyder för henne. Det ger henne möjligheter att utmana sig själv, att våga och också att lyckas.
Film från Svenskt Friluftsliv om Matilda


Den femte filmen handlar om Renata Chlumska som har naturen som arena. Hör och se vad friluftsliv betyder för henne.
Film från Svenskt Friluftsliv med Renata Chlumska


Den sjätte filmen handlar om Bengt. Lyssna på hur han ser på friluftsliv och varför han tycker att det är så viktigt att ta med sina barn ut i naturen!
Film från Svenskt Friluftsliv om Bengt


Friluftsliv kan vara stora äventyr – men friluftsliv kan också upplevas precis bakom hörnet
Möt Staffan och lyssna till vad friluftsliv betyder för honom.
Film från Svenskt Friluftsliv om Staffan


Den åttonde filmen handlar om Ellinor och hur hon upplever friluftsliv när hon är på hästryggen.
Att dela friluftsliv med en annan varelse – hur är det?
Film från Svenskt Friluftsliv om Ellinor
 

Den nionde och den senaste filmen publicerades på tvåårsdagen av kampanjen – den 14 februari 2019.
Det är en film om Marianne som berättar vad friluftsliv betyder för henne. Marianne har åkt långfärdsskridskor i många år och ser friluftslivet även som en viktig social arena.
Film från Svenskt Friluftsliv om Marianne

 

De personer som intervjuas på Facebook-sidan Friluftsliv i Sverige kommer ifrån olika delar av Sverige och främst ifrån friluftsorganisationerna.
Vill du få kontakt med någon av organisationer finns länkar här: 

 

Länk till Svenskt Friluftslivs webbsida om Friluftsliv ger Folkhälsa