Hoppa till huvudinnehåll

Söderhavet: Uppläggningsplatser

Man måste inte ta hela Stilla havet på en säsong, det finns massor att upptäcka och kommer troligen vara ett av de allra bästa områdena man kan segla i. Säsongen brukar beräknas ungefär från april till november, då man är söder om ekvatorn (Hawaii som ligger norr om är det omvänt december till maj).

Det finns flera platser att lägga upp båten på under orkansäsongen. Tropiska cykloner är ovanliga på Stilla Havet jämfört med Karibien och ju längre österut, desto ovanligare är de. Men med ojämna mellanrum dyker de upp ändå och kan skapa stora skador.

chart_raitea_soderhavet_0.png

Raiatea S 16° 44’ W151° 26’
På Raiatea i Tahiti Nui (Franska Polynesien) finns två varv som vinterförvarar båtar - Carenage och Chantier Naval. Chantier Naval har en sorts slip/mudcrawler för att dra upp båtarna på medan Carenage använder en Travellift. Prissättningen är likartad på de båda varven. Här finner du chaterbåtscentrum i den här delen av världen och därför finns det mycket service att få, däremot är den långt från det du kanske är van vid.

 

Vuda Point S 17° 41’ E177° 23’ 
I Vuda Point Marina nära Nadi på Fiji kan du välja mellan att ligga i vattnet i en väl skyddad bassäng eller nedgrävd på landtungan som skyddar marinan. Travellift (30 ton).

Vatten, varma duschar, tvättmaskiner, el, bar, resturang, båttillbehör, matbutik och verkstad finns på området som tar ca 80 båtar i vattnet och 40 på land. Bussar till Lautoka några gånger per dag. Taxi till närbelägna Nadi internationella flygplats.

 

Nouméa S 22° 17’ E166° 26’ 
Nouvelle Plaisance i Nouméa Nya Kaledonien är det modernaste och mest välstädade jag mött i Söderhavet. En ovanligt stor flotta av lokala segelbåtar gör att här också finns många faciliteter för långseglare. Varvet har det mesta du kan önska av ett modernt varv med Travellift (50 ton), verkstäder, duschar etc. Det är tämligen prisvärt för lyxen. Dock är antalet platser på land begränsat.