Hoppa till huvudinnehåll

Svenska Kryssarklubben 100 år

100 år av båtglädje! 2023 är inte vilket år som helst, utan året då Svenska Kryssarklubben fyller 100 år! Och det kommer att firas. Här kan du läsa om det som kommer att ske men först lite om föreningens start 1923.

Svenska Kryssarklubben bildas ur en vision om en klubb för familjer som är på sjön på sin fritid, i kontrast till dåtidens kappseglingsklubbar för enbart män. Redan från början var både män och kvinnor välkomna som medlemmar i Kryssarklubben och föreningen blev snabbt rikstäckande.
Från början, liksom idag, var inriktningen:  Att göra skärgårdar och kuster säkrare, genom att  loda i naturhamnar,  ta fram hamn-beskrivningar, ge kunskap om båtar och båtliv, samt ge tips på härliga färdmål. Från början, liksom idag, var det också viktigt att utbilda hela familjen i navigation, segling och säkerhet på sjön.
Än idag finns efterfrågan som gör att Kryssarklubben i stort sett har samma syfte som för 100 år sedan! Att vara en förening för familjen som älskar att vara på sjön. Att erbjuda dem utbildning, inspiration och tips för att få ut mer av sitt båtliv!
Här nedan kan du läsa om vad som händer under året.


Jubileumsårsboken ”Båtglädje” 

Om Svenska Kryssarklubben 100 år, skriven av Carina Lernhagen Matz och Erling Matz.
Boken skickades till alla medlemmar tillsammans med På Kryss nummer 3, 2023. Läs mer om jubileumsårsboken här!
Årsbok 2023 - Båtglädje

Dessutom kommer Carina och Erling att turnera till Kryssarklubbens kretsar och berätta om de spännande 100 åren i Kryssarklubbens historia. En historia som i mångt och mycket hänger ihop med fritidsbåtslivets utveckling i Sverige.

Turnéplan ”Hundra år av båtglädje”
2023
14 februari Kalmar/Dackekretsen. SS Vikingarnas klubbhus, Stensö, Kalmar. Kontaktperson Per-Åke Magnusson.
15 februari Karlskrona/Blekingekretsen. Hörsalen, Marinmuseum, Karlskrona. Kontaktperson Lars Möller.
16 februari Malmö/Öresundskretsen. Klubbhuset i Lomma hamn. Kontaktperson Per Tistad.
28 februari Nyköping/Sörmlandskretsen. Pontongatan 3, Nyköping. Kontaktperson Torbjörn Berg.
8 mars Gävle/Eggegrundskretsen. Konsthallen, fd skogsmuseet Silvanum, Gävle. Kontaktperson Lotta Hildingson.
20 april: Västerås/Väster Mälarkretsen.
12 oktober Norrköping/Sankt Annakretsen
22 november Göteborg/Västkustkretsen
29 november Stockholm/Stockholmskretsen
4 december, Almedalsbibioteket, Visby

2024
20 mars, Skellefteå/Bottevikskretsen. Sara kulturhus. Läs mer här: Inbjudan till båtsnack (och lite musik) Kontaktperson Mats Åkerström
21 mars, Sundsvall/Bottenhavskretsen. Söråkers herrgård. Anmäl dig här!

Kryssarklubben 100 år

Turnéplanen uppdateras vartefter nya platser bokas.


Jubileumsfest 14 oktober 

Svenska Kryssarklubben har äran att bjuda in dig som är medlem till 100-års jubileumsmiddag med efterföljande dans.
Datum: Lördag 14 oktober 2023.
Tid: Klockan 19.00-23.00. Entrén öppen från 18.30.
Plats: Vasamuseet, Galärvarvsvägen 14, Stockholm.
Pris: 600 kr/kuvert (betalas med kort vid anmälningstillfället).

I det subventionerade priset om 600 kr/kuvert ingår ett inledande välkomstmingel där Vasamuseets personal finns med för att svara på frågor om fartyget och muséet, en trerätters middag runt regalskeppet i Skeppshallen, musikunderhållning, tal och efterföljande dans. Därutöver utlovas överraskningsmoment. 
Transport mellan Scandic Continental och Vasamuseet tur och retur ingår.

Resor och eventuellt hotell bekostas inte av Kryssarklubben, men specialpris på hotellrum erbjuds, se längre ner på sidan.
(Undantag för funktionärer som normalt blir inbjudna till Kryssarklubbens årsmöte och Rådslag, där gäller tidigare överenskommelser)

Svenska Kryssarklubbens Västkustkrets planerar en gemensam busstransport från Göteborg till Stockholm, tur och retur. Är du intresserad av åka med, kontakta kansliet i Långedrag efter den 7 augusti. Tel: 031-69 00 69 eller e-post: vastkustkretsen@sxk.se
 

Bindande anmälan till 100-års jubileumsmiddag sker med denna länk: Anmälan 100-års jubileumsmiddag! (anmälan är nu stängd)

Anmälan och betalning senast 10 september. Begränsat antal platser.

Meny
Menyn är komponerad av Vasamuseets restaurangchef Anders Cedermark och består av:

Välkomstdryck
Cava (Castell Blanc)

Förrätt
Fröyalax med havtornssyrad morotskräm, majonnäs på gulärtssoja, rättika, finska örter och krispig svartkål och ett glas vitt vin (Camera Bianco)

Huvudrätt
Sjömansbiff 2.0; Mjukbakad biff med lökkräm, bakad lök, tusenbladspotatis med Parmesan, rödvinssås med Porter samt ett glas rött vin med påfyllnad (Le Versant, Syrah) och bordsvatten.

Dessert
Blåbärsparfait med rårörda blåbär, krossad mandel och mandelskorpa.
Kaffe.

Avec (Cointreau, Baileys, Whisky, Cognac eller Rom) serveras vid borden mot förköpt dryckesbiljett.
Dryckesbiljett inhandlas i entrén från klockan 18.30. 
Baren hålls öppen hela kvällen för den som önskar köpa extra drycker. Alkoholfritt vin och öl finns att tillgå.

Bordsplaceringar
Placeringar framgår av anslag i entrén.

Klädsel
Kavaj 

Att notera är, att lokalen håller en konstant temperatur av +18 grader. Samt att en del av golvet är belagt med gatsten, kan vara bra att tänka på vid val av skor.


Hotellrum
Svenska Kryssarklubben har reserverat ett antal rum till specialpris på Scandic Continental, Vasagatan 22, Stockholm. Enkelrum 1750 kr/natt, dubbelrum 1950 kr/natt. I priset ingår frukost. Markera på anmälan om du önskar nyttja specialpriset och vilka datum. 
Vi skickar en lista till Scandic med namn på de som önskar rum, dvs du ska inte boka rum själv via hotellet. Däremot betalar du ditt rum själv direkt på hotellet. Önskas rum anges det på deltagare 1 på anmälningsformuläret.
Sista anmälningsdag är den 10 september. Därefter kontaktar du själv hotellet för eventuella ändringar eller avbokning.


Transport
Abonnerad transport mellan Scandic Continental och Vasamuseet tur och retur ingår i kuvertavgiften.


Avbokning och återbetalning
Svenska Kryssarklubben förhåller sig till lagen om distansavtal vilket innebär att om man ångrar sig inom två veckor från bokningstillfället (ångerfristen räknas från dagen efter bokningstillfället) så kan man få pengarna tillbaka. Om ångerfristens sista dag infaller under en lördag, söndag eller helgdag förlängs ångerfristen så att den även gäller nästkommande vardag.
För att ångra sitt köp (deltagaravgiften) måste en blankett fyllas i, skrivas under, skannas och skickas via e-post till info@sxk.se inom den ovan angivna ångerfristen. Blanketten hittar du här.
Om man ångrar sig efter mer än två veckor medges inte återbetalning av deltagaravgiften.

Skeppshallen Vasamuseet
Skeppshallen, Vasamuseet. Foto: www.vasamuseetsrestaurang.se


Jubileumsklocka

Svenska Kryssarklubbens jubileumsklocka i klassisk svensk design med ett unikt kvalitetsur, perfekt för den båtintresserade! Levereras i en snygg ask tillsammans med ett läderarmband i marinblått, samt ett utbytbart i tyg. Klockan är vattentålig (10ATM). Pris: 950 kr.
Mer information om medlemsvaror och butiken finns här.Jubileumsklocka, ask


Utställningen Folkhemmets fritidsbåtar

För att visa utvecklingen av båtlivet i Sverige och Kryssarklubbens utveckling genom 100 år, arrangerar Sjöhistoriska museet tillsammans med Kryssarklubben en utställning: ”Folkhemmets fritidsbåtar”. Fritidsbåtslivets utveckling i Sverige och Kryssarklubbens framväxt är sammanflätade! Du som är medlem får gratis entré, en gång per medlem, mot uppvisande av medlemskort. Gratis entré till museet och utställningen gäller så länge utställningen pågår.
Läs mer om utställningen: "Folkhemmets fritidsbåtar" på Sjöhistoriska museet.

Folkhemmets Fritidsbåtar, utställning på Sjöhistoriska museet, Stockholm