Hoppa till huvudinnehåll

Svenska Kryssarklubben 100 år

100 år av båtglädje! 2023 är inte vilket år som helst, utan året då Svenska Kryssarklubben fyller 100 år! Och det kommer att firas. Här kan du läsa om det som kommer att ske men först lite om föreningens start 1923.

Svenska Kryssarklubben bildas ur en vision om en klubb för familjer som är på sjön på sin fritid, i kontrast till dåtidens kappseglingsklubbar för enbart män. Redan från början var både män och kvinnor välkomna som medlemmar i Kryssarklubben och föreningen blev snabbt rikstäckande.
Från början, liksom idag, var inriktningen:  Att göra skärgårdar och kuster säkrare, genom att  loda i naturhamnar,  ta fram hamn-beskrivningar, ge kunskap om båtar och båtliv, samt ge tips på härliga färdmål. Från början, liksom idag, var det också viktigt att utbilda hela familjen i navigation, segling och säkerhet på sjön.
Än idag finns efterfrågan som gör att Kryssarklubben i stort sett har samma syfte som för 100 år sedan! Att vara en förening för familjen som älskar att vara på sjön. Att erbjuda dem utbildning, inspiration och tips för att få ut mer av sitt båtliv!
Här nedan kan du läsa om vad som händer under året:

Jubileumsårsboken ”Båtglädje” 

Om Svenska Kryssarklubben 100 år, skriven av Carina Lernhagen Matz och Erling Matz. Boken får du som medlem tillsammans med På Kryss nummer 3, utgivning runt den 25 april i år. Läs mer om jubileumsårsboken här!
Årsbok 2023 - Båtglädje

Dessutom kommer Carina och Erling att turnera till Kryssarklubbens kretsar och berätta om de spännande 100 åren i Kryssarklubbens historia. En historia som i mångt och mycket hänger ihop med fritidsbåtslivets utveckling i Sverige.

Turnéplan ”Hundra år av båtglädje”
14 februari Kalmar/Dackekretsen. SS Vikingarnas klubbhus, Stensö, Kalmar. Kontaktperson Per-Åke Magnusson.
15 februari Karlskrona/Blekingekretsen. Hörsalen, Marinmuseum, Karlskrona. Kontaktperson Lars Möller.
16 februari Malmö/Öresundskretsen. Klubbhuset i Lomma hamn. Kontaktperson Per Tistad.
28 februari Nyköping/Sörmlandskretsen. Pontongatan 3, Nyköping. Kontaktperson Torbjörn Berg.
8 mars Gävle/Eggegrundskretsen. Konsthallen, fd skogsmuseet Silvanum, Gävle. Kontaktperson Lotta Hildingson.
20 april: Västerås/Väster Mälarkretsen.

Turnéplanen uppdateras vartefter nya platser bokas.


Jubileumsfest 14 oktober

På 100-årsdagen den 14 oktober arrangerar Kryssarklubben en jubileumsfest på Vasamuseet i Stockholm. Du som är medlem är varmt välkommen! För att vi ska veta hur många som vill fira med oss vill vi ha din intresseanmälan redan nuEn bindande anmälan kommer senare när vi vet hur stort intresset är.
Planeringen inför festen pågår för full och just nu kan vi informera om att en trerätters middag, med tillhörande dryck, kommer att serveras runt klockan 19.00. Middagen blir subventionerad och är beräknad att kosta ca 500-700 kr per person.
Resor och eventuellt hotell bekostas inte av Kryssarklubben. (Undantag för funktionärer som normalt blir inbjudna till Kryssarklubbens Rådslag och årsmöte, där gäller tidigare överenskommelser)

Intresseanmälan till jubileumsfest 14 oktober 2023. Ej bindande anmälan! 

Välkommen!
 

Vasamuseet. Foto: Anneli Karlsson, Vasamuseet/SMTM.
Vasamuseet. Foto: Anneli Karlsson, Vasamuseet/SMTM.

 

Jubileumsklocka

Svenska Kryssarklubbens jubileumsklocka i klassisk svensk design med ett unikt kvalitetsur, perfekt för den båtintresserade! Levereras i en snygg ask tillsammans med ett läderarmband i marinblått, samt ett utbytbart i tyg. Klockan är vattentålig (10ATM). Pris: 950 kr.
Mer information om medlemsvaror och butiken finns här.Jubileumsklocka, ask

 

Utställningen Folkhemmets fritidsbåtar

För att visa utvecklingen av båtlivet i Sverige och Kryssarklubbens utveckling genom 100 år, arrangerar Sjöhistoriska museet tillsammans med Kryssarklubben en utställning: ”Folkhemmets fritidsbåtar”. Fritidsbåtslivets utveckling i Sverige och Kryssarklubbens framväxt är sammanflätade! Du som är medlem får gratis entré. Läs mer i menyn Utställning på Sjöhistoriska museet.

Folkhemmets Fritidsbåtar, utställning på Sjöhistoriska museet, Stockholm