Hoppa till huvudinnehåll

Seglarskolor och seglarläger

Första upplevelsen av hav och båtar genom Kryssarklubben.
Omkring 700 barn och ungdomar får varje år sin första upplevelse av båtar, segling och hav genom Svenska Kryssarklubben. Vi har seglarskolor/läger på ostkusten, tre segelfartyg på västkusten, kölbåtar samt jollar och erbjuder kurser för barn och ungdomar i alla åldrar.
"Ny på havet" är en dagsegling med någon av segelfartygen för ungdomar som inte annars har möjlighet att gå seglarskola alls, som Kryssarklubben kan arrangera tack vare medel från Svenskt Friluftsliv.

 

Ungdomsverksamheten syftar till att:

  • Skapa lustfylld gemenskap kring sjölivet

  • Ge starka upplevelser av natur, spänning och gemenskap

  • Utveckla ett gott sjömanskap

  • Väcka insikt och förståelse för vikten av att visa hänsyn till sjölandskapet

 

Kryssarklubben bedriver ungdomsverksamhet genom bland annat:
Seglarlägret Malma Kvarn

Seglarläger på Malma Kvarn
Sedan mitten av 1940-talet arrangerar Svenska Kryssarklubbens Stockholmskrets seglarläger på Malma Kvarn på Värmdö i Stockholms skärgård. Verksamheten vänder sig främst till barn och ungdomar från tio till sjutton år men även till vuxna, såväl nybörjare som mer erfarna seglare.

Varje år deltar över 200 barn och ungdomar på seglarlägret Malma Kvarn som sträcker sig över juni, juli och augusti.
Den erfarna personalen lär ut segling och sjömanskap på ett pedagogiskt, roligt och traditionsrikt sätt.

På lägren används segeljollar av märket Tvåkrona.

Läs mer om Seglarlägret på Malma Kvarn


Dagläger Kryssis, OptimistlägerKryssis
Kryssis är ett dagläger för barn mellan 8 -12 år (det året barnet fyller 8 år) och har bedrivits sedan 2012. Lägret riktar sig till barn som är nybörjare, som kanske inte har varit i båt tidigare eller som inte känner sig redo att sova hemifrån än.
Barnen kommer att segla på Mälaren och utgå från Huvudsta Strand och Solna Seglarskola, som samarbetar med Kryssarklubben. Barnen kommer även att kunna hämtas upp med båt från Kungsholmssidan.
Flottan består av 12 st Optimistjollar. Lägren är således små och exklusiva med högst 12 barn i varje grupp. Varje läger är fem dagar långt med undervisning mellan 9.00 till 16.00. Lägren finns både för nybörjare och fortsättning.

På Kryssis lär du dig segling från grunden, både genom teori och praktik, på ett lekfullt och väl beprövat sätt.

Läs mer om Dagläger Kryssis


Stiftelsen Svenska Kryssarklubbens Seglarskolaseglarskola_sxk.jpg
Ombord på våra tre skolseglarfartyg Gratitude, Gratia och Atlantica, får du träna dig i att segla och hantera ett traditionellt segelfartyg; segelmanövrer, rortörnar, navigation. Seglingarna går oftast i de skandinaviska farvattnen.

Ombord finns modern navigations- och säkerhetsutrustning och fartygen besiktigas årligen av sjöfartsinspektionen.

Vi besöker genuina samhällen och fina naturhamnar och detta varvas med tuffa havsseglingar - ibland under flera dygn. Vi deltar varje sommar i någon kappsegling med andra segelfartyg där träningsmomenten väl kommer till användning. Spänning, kamratskap och många nya vänner väntar.

Mer än 500 ungdomar sjöutbildas årligen inom Seglarskolan. Kursernas längd är i regel två veckor och seglas under sommarlovet.

Läs mer om Stiftelsen Svenska Kryssarklubbens Seglarskola


Ungdomsmedlemskap
Om du är 25 år eller yngre erbjuder vi ett ungdomsmedlemskap för 150 SEK/år. En medlemsförmån är bland annat att du får rabatt på vissa seglarläger. Läs om medlemsförmåner här!
Bli medlem!


IF-båtar
Kryssarklubben har fyra IF-båtar, vilka ställs till kretsarnas förfogande att användas i ungdomsverksamheten.
Du som är båtlös har möjlighet att hyra IF-båtarna. 

Tant Storm
Bottenvikskretsen  
Anders Lagerkvist, tantsegling@gmail.com

Det finns även en IF-båt i Vänern men den seglas i första hand av Svenska Kryssarklubbens Qvinna Ombord som även sköter om båten.
Tant Trygg                        
Vänerkretsen  
Maria Haggärde, maria.haggarde@icloud.com

Tant Gul och Tant Gredelin, som tidigare hade hemmahamn Nyköping och sköttes av Sörmlandskretsen, är återlämnade till Kryssarklubben och finns från och med sommaren 2023 på Malma Kvarn. Båtarna används i första hand för utbildning och därefter uthyrning.
Under Aktiviteter finns information om utbildning och uthyrning. Kontakta kansliet om du är intresserad av utbildning eller hyra någon av båtarna, om det inte finns något tillfälle under Aktiviteter, 08-448 28 80 eller info@sxk.se


Båt- och Gastbank 
På "Mina sidor" finns en Båt- och Gastbanken där du kan hyra ut din båt, söka besättning eller om du är utan båt annonsera efter båt eller plats på en båt.
Tjänsten är kostnadsfri och för att kunna använda den ska du vara inloggad. Det ger dig som medlem fördelen att veta att den som hyr din båt är medlem eller att den båt och ägare du gastar på är med i Kryssarklubbens register. Även om Kryssarklubben inte tar ansvar för annat än tjänsten så ger det större trygghet att veta att det är en klubbkamrat du möter. 
Läs mer om båt- och gastbanken 


PX! – för unga båtlivsintresserade

px_2015-2017.png

PX! är Svenska Kryssarklubbens ungdomssatsning som vill inspirera och ge fler unga möjlighet att hitta till sjölivet.

Förhoppningsvis kan PX! inspirera till att fler ger sig ut i våra skärgårdar och nära vatten. Och samtidigt (en gång för alla) ta död på myten att man måste äga en dyr båt eller veta allt om akterstag och rorkultar för att ge sig ut.
Läs mer om PX!-projektet


Stöd till Kryssarklubbens ungdomsverksamhet
Den ideella verksamheten på Kryssarklubbens skutor och på seglarlägret Malma Kvarn kostar mycket pengar. Om du vill stötta våra ungdomar kan du skänka en gåva till Kryssarklubbens ungdomsverksamhet. Läs mer här!