Hoppa till huvudinnehåll

Sova ombord i tropikerna

Det är inte lätt att sova i en båt när det är 30-35 grader varmt i kabinen. Dessutom andas inte hoptryckt skumgummi och du får rotera ofta för att kroppssidan nedåt i madrassen fort blir blöt av svett.

Det finns en trevlig uppfinning av Stefan Larsson (tidigare OZ Marine) som gjort en lufttät spiralmadrass med luftöppningar precis under kroppen där kall luft fläktas in under ryggen av en 12 volts fläkt.

En fattigmansversion är att blöta det lakan du har som täcke i lite färskvatten – den tar sedan kroppsvärme för att torka. Det tar inte så lång stund, men förhoppningsvis har man hunnit somna!

Ett alternativ vore att sova i en luftig hängmatta, eller rörkoj med nätbotten. Men det är inte så bekvämt i längden, men för enstaka heta nätter kan det vara en lösning.

Microfleece och halvsyntetmaterial (sk ”hotellakan”) är bäst i kojen. Glöm sovsäcken (eller täcke över huvud taget, ett lakan räcker) i varma klimat.

Ett annat närliggande tips är att inte välja vita lakan, välj kraftigt mönstrade eller kanske till och med gulfärgade redan från början, för det är bara en tidsfråga innan de tar en gul nyans alldeles av sig själva (om man inte är beredd att använda klorin i tvätten som förr i tiden).

Återigen är ventilationen viktig (Ventilation) för att få luftväxling och sänka temperaturen ombord.