Hoppa till huvudinnehåll

Miljö

Ren diesel för fritidsbåtar

HVO100 är en ny förnybar diesel som har stora miljöfördelar samtidigt som den är bättre för motorerna. Genom att använda HVO100 bidrar du som fritidsbåtsägare till ett långsiktigt hållbart båtliv. HVO100 ger båtägaren flera fördelar som:

  • Minskning av koldioxidutsläpp med 90%
  • Mindre risk för tillväxt av mikroorganismer i tanken
  • Inga sotiga och illaluktande avgaser
  • Längre hållbarhet i tanken

Kan jag använda HVO100 i min båtmotor? Ledande båtmotortillverkare har godkänt HVO100 för sina motorer. Volvo Penta har gjort omfattande tester och godkände användning av HVO100 för sina motorer 2016. Nu har även Yanmar, Vetus och Cummins godkänt HVO100 för huvuddelen av sina motorer. Om du har något annat fabrikat eller frågor om just din motor kan du vända direkt till tillverkaren för besked om de godkänner HVO100 för din motor.

Vad är HVO100? HVO100 står för “hydrerad vegetabilsk olja” som är förnybar. HVO100 har mycket lågt innehåll av aromater och svavel samt har ett högre cetantal vilket ger lägre utsläpp av partiklar, kväveoxider (NOx) och svavelföreningar jämfört med konventionell diesel. Detta bidrar till bättre luft och vattenkvalité genom minska utsläppen av föroreningar. Neste och Preem garanterar att deras HVO100 är fri från FAME (fettsyrametylestrar) inklusive den i Sverige vanliga biodieseln RME (rapsmetylester) och även fri från palmolja samt PFAD HVO100 är i stort sett kemiskt identisk med fossil diesel och uppfyller kraven enligt specifikationen SS EN-15940.

Hur fungerar den tillsammans med konventionell diesel och var kan jag tanka? HVO100 kan blandas med konventionell diesel. Och det går bra att växla mellan HVO100 och konventionell diesel. Dieselpriset har varierat mycket de senaste åren både för HVO100 och konventionell diesel. Priset för HVO100 är ofta några kronor högre, men kompenseras av fördelarna. Tyvärr är antalet sjömackar få som erbjuder HVO100 längs vår långa kust. Fråga gärna din sjömack när de skall börja erbjuda HVO100. På många landmackar säljs HVO100 och det kan vara ett alternativ för båtägare med låg dieselförbrukning under ett år. Pumpen skall vara märkt HVO100 och inget annat.