Hoppa till huvudinnehåll

Utställning på Sjöhistoriska museet

Svenska Kryssarklubben finns med på Sjöhistoriska museets utställning om ”Folkhemmets fritidsbåtar”. Utställningen pågår 22 februari - 3 september. Kryssarklubbens medlemmar går in gratis, en gång per medlem, mot uppvisande av medlemskort. Gratis entré till museet och utställningen gäller så länge utställningen pågår. För dig som inte bor i eller i närheten av Stockholm, men planerar att turista i huvudstaden, glöm inte ditt medlemskort.

Medlemskort
Ditt, och din familjs, medlemskort finns på Mina sidor.
För att komma till Mina sidor måste du ha ett webbkonto på sxk.se. Första gången du ska logga in, aktivera ditt webbkonto här.
När du har loggat in på sxk.se, klicka på länken med texten Till mina sidor som finns under dina adressuppgifter.
Du kan själv skriva ut medlemskortet eller spara kortet som en pdf. (Tips: mejla pdf:en till din mobil så kan du visa medlemskortet från mobilen)
Under Mina sidor kan du också ändra din adress, telefonnummer, e-post, lägga till- och ta bort familjemedlemmar eller krets, registrera din båt, ändra uppgifter på befintlig båt eller byta båt. Du kan också betala medlemsavgiften direkt med kort.

100 år av båtglädje! Svenska Kryssarklubben 1923 – 2023


Turné - Hundra år med båtglädje
Foto: Sjöhistoriska museet

 

1923
Upprop. Sedan några år har tanken funnits på att bilda en sammanslutning för turist- och långfärdssegling. De som startade ansåg att det saknas en klubb, en förening, för familjer på sjön, i kontrast till de kappseglingsklubbar som fanns. 31 personer samlades i Stockholm för att bilda Svenska Kryssarklubben.  Strax därefter var antalet medlemmar 307, varav 8 kvinnor.

Åren därefter
Föreningen blev en rikstäckande förening. 1929 bildades den första lokalföreningen, Stockholmskretsen och 1948 Västkustkretsen. Idag finns 14 kretsar, i Sverige och Medelhavet.

1933 hade medlemsantalet ökat till över 2 000. Årsavgiften för herrar över 21 år var 10 kronor och för damer fem kronor.

Tidigt började Kryssarklubben göra skärgårdar och kuster säkrare att segla i, genom att loda i naturhamnar och göra hamnbeskrivningar. Du har kanske själv boken ”Seglarhamnar på ostkusten” av Åke Améen i ditt skeppsbibliotek. Blå bojar för säker och miljövänlig förtöjning började också Kryssarklubben med tidigt, 1937 fanns 37 bojar utlagda, idag 240 runt Sveriges kuster och stora sjöar.

Att utbilda barn och unga har alltid varit en viktig del i föreningens verksamhet. Omkring 700 barn och unga får varje år sin första upplevelse av båtar, segel och hav genom Kryssarklubben.
1946 köpte Kryssarklubben Malma Kvarn på Värmdö, där bedrivs sedan dess seglarläger varje sommar. 1957 startade Kryssarklubbens Seglarskola i Göteborg. Idag öppen för ungdomar från hela landet med tre seglande skolfartyg.

1973
Båtboom och medlemsboom för Kryssarklubben. Vega och Maxi 77, på 70-talet ville alla ha båt. Kryssarklubbens medlemstal ökade kraftigt och vid ingången till 80-talet var medlemsantalet uppe i över 20 000.

2023
Kryssarklubben fortsätter aktivt med verksamhet och syfte som varit relevant för medlemmarna i 100 år! Vilket är att vara en förening för hela familjen som älskar att tillbringa sin fritid på sjön i segel- eller motorbåt, utbilda barn och unga, utbilda i säkerhet och navigation, inspirera till härliga färdmål och att erbjuda gemenskap med människor som delar ditt fritidsintresse, båtliv.
Rollen som aktiv opinionsbildare har tillkommit för Kryssarklubben under senare år.
Allt för att du med fritidsbåt ska kunna få ut mer av ditt båtliv!

Idag är Kryssarklubben världens största båtklubb med 40 000 medlemmar.

 

Svenska Kryssarklubben 100 år

Bilderna ovan:
Bild 1, Familj på sjön, första hälften av 1900-talet.  Foto: Bohusläns museum    
Bild 2, 1970-talet, båt- och medlemsboom. Foto: Eric Carlstedt, Sjöhistoriska museet.   
Bild 3, 2000-talet, världens största båtklubb. Foto: Mari Janson