Hoppa till huvudinnehåll

Avpumpning av toalettavfall med standardiserad anslutning

Läs artikeln som PDF.

Hur en däcksanslutning för avpumpning av toalettavfall skall se ut beskrivs i svensk standard SS-EN ISO 8099 (2000): "System för uppsamling av toalettavfall". Denna standard säljs av SIS, telefon: 08-55 55 20 00. 

Däcksanslutningen skall ha en cylindrisk del, 70 mm djup med en invändig 11/2 tum rörgänga, gänglängd 40 mm. Den cylindriska delen har samma innerdiameter som gängan, 44,8 mm. Däcksbeslaget ansluts med 38 mm (invändig) slang eller rör till toatanken, till en punkt nära botten av denna. l tidigare standarden (ISO 4567 och SS 705) föreskrevs också en 11/2 tum rörgänga men dessa standarder skall upphävas.

Eftersom utsugningen sker med kraftigt undertryck måste tankens luftningsledning ha tillräcklig area. För tankar av vanlig storlek krävs en innerdiameter av 19 mm. 16 mm medges för flexibla tankar och för en fast tank om man har en extra automatisk eller manuell luftinsläppningsventil. lnnerdiametern hos slangsocklar och dylikt får vara 75 % av de nämnda måtten.

Det är viktigt att ha någon slags indikering av nivån i tanken. Enligt SS-EN ISO 8099 krävs indikering då tanken är fylld till 3/4.

Standarden innehåller bl a också föreskrifter om att systemet skall fungera vid en krängning av upp till 20 grader och att tankinnehållet inte ska kunna läcka in i båten vid en krängning av 45 grader. För motorbåtar och flerskrovsbåtar gäller lägre vinklar.