Hoppa till huvudinnehåll

Ankring i naturhamn

Läs artikeln som PDF.

Inledning.

Denna text är baserad på en fråga i SXK Forum 2002.07-20.

Forum finns på Internet, www.sxk.se + länkarna Fråga om teknik + Forum.

Fråga.

02-07-20. Tips önskas kring ankring i naturhamnar, Bohuslän.

Hejsan!
Ska ut med en Beneteau 39 i Bohuslän snart, men har en del frågor kring ankring i naturhamn. Båten har ett elektriskt ankarspel och ja, vi har ingen gummibåt. Hur rekommenderar ni att vi lägger till i en sådan naturhamn (utan gummibåt)?

Hälsningar och tack! Anna

 

Svar.

02-08-23. Ytterligare ett ankare.

Från Lars-Anders Westlin, Tekniska Kommittén, SXK, Stockholmskretsen.

Hej Anna!
Om Du inte har behov av att gå i land kan Du naturligtvis ankra på svaj och då använder Du ditt huvudankare med sitt ankarspel. Men om Du vill lägga till vid land blir det annorlunda.

Bäst är då att lägga sig med fören mot en klippa för att inte skada rodret och att kunna komma så nära land som möjligt. Lämpligen drar man en eller två linor till ett träd, en stor sten eller att Du slår ned en eller två bergkilar i en spricka i berget. På en del populära ställen i Bohuslän har SXK borrat fast bergöglor i klipporna. Då slipper man använda egna kilar. I själva förtöjningsögonblicket kan det ibland vara bra att ha ett litet varpankare. Det slänger man iland först så att det fastnar i något, t ex ett träd eller en klippskreva. Sedan kan man i lugn och ro knopa fast sina linor till land.

Huvudankaret med kätting och ankarspel fungerar inte så bra för denna typ av förtöjning. Då är det bättre med ett separat akterankare. Med fördel kan man ha ett lättviktsankare, t ex Fortress, 7,5 kg som bör räcka på en båt upp till 12 m. Fortress är ett aluminiumankare av Danforth-typ. Det lämpar sig inte för svajankring eftersom det lossnar om vinden svänger 180 grader. Men för dragning i en och samma riktning är det utmärkt eftersom det har en stor greppyta. Sätt på en kättingstump på minst 3-5 m närmast ankaret och använd en elastisk ankarlina, helst i nylon. Multiplaitlinor är de absolut bästa men är också dyrast. Dimensionen bör ligga på ca 12-14 mm. Om Du använder grövre linor minskar elasticiteten. Ankarbanden, t ex Ankarolina, är inte lämpliga för vare sig ankring eller förtöjning, eftersom de inte har tillräcklig elasticitet vid normala belastningar. Det blir som att ankra med wire och ryck i ankarlinan p g a vågor fortplantas direkt ned i ankaret. Ankarlinans längd bör vara minst 50 m. Glöm inte att sätta fast änden i båten. Det är lätt att tappa tampen om linan inte riktigt räcker till.

Ta för vana att lägga ut så mycket ankarlina som möjligt. Om Du har 5m kätting och 50 m lina, alltså 55 m, så sikta på att börja lägga ankaret 40-45 m land. Om Du kan se botten så ska Du undvika tångbeväxta ställen. Ett lättviktsankare kommer inte ned till botten om det finns tång. Då får man använda något annat ankare som lättare tränger igenom tången. Ett stockankare kan då vara bättre. Principen är att ha stor tyngd och små flyn. Likaså går det inte att ankra om det är nakna berghällar. Det gäller att hitta lerbotten eller hård sandbotten.

De ankare som annars har en god penetrerande på växtlighet och som har hög hållkraft är i min egen prioritetsordning: Delta, CQR och Bügel. Det finns ett nytt ankare som heter Spade som också lär vara bra men som jag ännu ej fått någon egen erfarenhet av. Bruceankarets effektivitet är sämre än de nämnda eftersom det inte klarar lösa bottnar. Det har också en förmåga att ofta läggas sig på sidan utan att greppa.

När Du har förtöjt i land ska Du dra fast ankaret ordentligt för att känna om det sitter fast. Använd gärna en winch.

Linrulle
Om Du vill ha ankarlinan upplindad på en linrulle finns det rullar att köpa. Jag har sett två olika typer i rostfritt stål. De kostar dock drygt 2000 SEK. Ett av fabrikaten heter Repex och har en inbyggd fjäder som lindar upp linan automatiskt. En annan modell säljs bl a av Byggplast i Stockholm. Du kan t o m linda upp kättingen på linrullen för att det hela ska vara lätt att använda. I Tyskland finns också linrullar i plast eller stål som också går att använda.

Montagebeslag
Fortress och många andra ankare har fästen för montage på t ex pushpit i aktern. Ett bra monteringssätt är att sätta ankaret på utsidan, säkrat med en liten tamp och linrullen på ut- eller insidan så att den lätt kan rulla ut. Sätt fast den innersta änden i linrullen.

Lycka till med ankringen!