Hoppa till huvudinnehåll

Årets eskadrar 2024

Årets eskaderseglingar

Eskadersäsongen har startat. Seglingarna går i både Sverige och våra grannländer Norge, Danmark, Tyskland och Polen. Utöver detta är det rikseskader till Åland.

Några eskadrar blev tyvärr inställda av olika skäl.

Danmark

Läsö på Kristihimmelsfärdshelgen

Samling på Rörö 8 maj, överfart 9 maj, avslutning på Läsö 9 alt. 10 maj.

Från motvind till medvind - Förstagångseskader till Läsö

 Det började inte bra, kryss och motvind hela vägen från Rörö till Läsö. Kallt var det också. En distans som vi aldrig skulle tagit oss an under de omständigheterna som rådde, om vi inte anmält oss för första gången till en SXK eskadersegling. Men nu hade vi det och det var bara att löpa linan ut (eller säger man skot eller tamp så här i sjösammanhang). Alltså blev det på med underställ, stödja oss så gott det gick på det som borde varit sjöbenen i lutningen och titta mot horisonten för att stävja illamåendet. Tur att kapten och styrman, tillika son till kaptenen och gasten och betydligt sjövanare, var av stadigare sjövirke när gasten gick ner för räkning. Den utslagne gasten (undertecknad) kände där och då inte att hon hade något alls gemensamt med de tuffa sjöräddarna vi hälsat på under första kvällen på Rörö – uppsamlingshamnen där eskadern skulle starta. De som ger sig ut i alla väder (det gör helst inte den utslagne) i coola och snabba båtar för att rädda både nödställda och de som klantat till det. Förtroendeingivande att de allra, allra flesta de räddar blir medlemmar i Sjöräddningssällskapet bums om de inte redan är det.

En bild som visar klädsel, person, fordon, person

Automatiskt genererad beskrivning  En bild som visar klädsel, person, Människoansikte, leende

Automatiskt genererad beskrivning

  Men sen vände det. Vi fick äntligen använda vår radio vilket vi knappt vågat tidigare och blev riktigt bekväma med att både lyssna och prata, så äntligen valuta för SRC-kurs och avgift till post- och telestyrelsen. Fint att ha kontakt med de andra båtarna i eskadern. Vi fick i oss lite mat och till slut siktade vi Läsö efter att ha undvikit krockar med de stora båtarna i de ganska ordentligt trafikerade farlederna mellan Sverige och Danmark. Det var som att komma till ett annat land (och det var det ju), sandstränder och vindpinade hedar, fiskare som pratade på ett helt obegripligt språk (sannolikt danska) där de satt i grupp på kajen och spekulerade, vin och öl i mataffären, avsmakning av starka alkoholhaltiga drycker på kulturskatten saltsjuderiet (om någon undrar över kopplingen sprit – salt så var dryckerna smaksatta med en gnutta salt) där vår fantastiske svenske guide: ”chefen för det hele” – för att låna Lars von Triers uttryck -  berättade den intressanta historien om denna anrika verksamhet som började redan på 1100-talet.

En bild som visar byggnad, utomhus, helgedom, mark

Automatiskt genererad beskrivning

Vi kände oss lite mer som sjöräddarna på Rörö när vi insåg att några båtar inte kom till start, några avvaktade till dag två då det blåste mindre. Vi började ana att man som deltagare i en eskader faktiskt kan styra en del själv. Något som vi dock inte rekommenderar att man missar i en Läsö-eskader, är den gemensamma middagen då det grillas så det står härliga till på kajen och många skrönor och tips utbyttes på ett inkluderande och gemytligt sätt. Vi hade också tur att flytvästexpert var med och kunde konstatera att en av våra västar hade en utgången utlösare – bara det gjorde överfarten värd mödan.