Hoppa till huvudinnehåll

Stöd oss

Västkustkretsen är en ideell förening med verksamhet som riktar sig till alla som är intresserade av kust och hav. Du kan hjälpa oss göra mer!

Svenska Kryssarklubbens Västkustkrets är en egen förening som ingår i Svenska Kryssarklubbens Riksförening och organiserar verksamhet på Västkusten mellan Kullen i söder och norska gränsen i norr. Vi är en ideell förening och är helt beroende av medlemsavgifter och gåvor för att kunna driva vår verksamhet. Vi får inga statsbidrag eller liknande stöd. Eftersom vi är en ideell förening vänder sig vår verksamhet till alla, inte exklusivt till medlemmar.

Medlemsavgifterna är en grundplåt för vår verksamhet men det räcker inte hela vägen. Inom Västkustkretsen har vi under många år arbetat med att dokumentera och publicera naturhamnar och färdbeskrivningar som vi säljer till medlemmar och andra. Intäkterna från dessa har utgjort ett välkommet stöd som gjort att vi kunnat erbjuda båtlivet mycket mer än vi annars hade mäktat med. All annan verksamhet som innebär att vi tar ut en avgift är till prissatt till självkostnad.

Ibland händer det att vi startar upp speciella projekt som innebär att vi samlar in medel, oftast avsett för något speciellt ändamål. Exempel på det har varit när vi under 1950-talet samlade in pengar till att starta Svenska Kryssarklubbens Seglarskola eller när vi under tidigt 2000-tal startade en insamling till en sjöräddningsbåt. Ändamålen har varierat men har haft det gemensamt att vi vill åstadkomma något som kommer alla båtåkare tillgodo.

Det bästa och enklaste sättet att stödja oss är att bli medlem. Det kan du läsa om på annan plats här på webbsidan. Är du redan medlem kan du stödja oss ännu mer genom att bli funktionär och skänka av din tid för att hjälpa oss skapa mervärde för andra. Funderar du på det kontaktar du vårt kansli och talar om vad du tror att du kan bidra med eller är intresserad av så lotsar personalen dig vidare.

Allt annat stöd till oss är alltid välkommet. Antingen det är att bidra till våra tillfälliga projekt eller genom en annan gåva.

Handla i vår butik

Genom att handla någon av våra profilvaror hjälper du oss både ekonomiskt och genom att sprida kunskapen om att vi finns. Genom att köpa någon av alla våra publikationer hjälper du oss producera nya och förbättra.

Du hittar vår butik här.

Köp en stödprodukt

DubbfröIbland har vi, som nämndes ovan, speciella stödprojekt till förmån för olika ändamål. Under några år nu har vi samlat in medel för att hjälpa till att uppdatera alla de ca 5 500 dubbar vi satt ut på Västkusten, ända från 1950-talet då vi började och som vi fortfarande utvecklar och utvidgar. En dubb har en livslängd på 25-50 år, beroende på miljö och slitage, och några av de dubbar vi satte ut i början har nått och passerat den livslängden. En dubb kostar oss ca 140 kr att sätta ut och vi tvingas av kostnadsskäl begränsa underhållet. Du kan hjälpa oss påskynda arbetet genom att köpa vårt Dubbfrö, en fin pin du stolt kan bära på kavajslaget. Varje såld pin växer upp till en dubb i skärgården!

Du hittar Dubbfröet i butiken.

Ge en gåva

Projekt

Just nu har vi inga särskilda insamlingsprojekt men har tidigare haft flera olika sådana. T.ex. samlade vi under 2000-talet in pengar till en räddningsbåt till SSRS, en båt som idag ligger på Norrlandskusten efter att ha tjänstgjort hos oss i flera år. Ett annat exempel är insamlingen till förmån för Svenska Kryssarklubbens Seglarskolas fartyg Gratitude som bröt stormasten 2020.

Har du en idé till ett projekt som du tycker att vi skulle initiera och som du känner för och vill bidra till? Kontakta oss så ser vi om vi kan göra det tillsammans!

Bojfonden

Svenska Kryssarklubben har under många år lagt ut svajbojar runt hela Sveriges kust och insjöar för att möjliggöra trygg och säker förtöjning som dessutom är snällare mot botten än att ankra. Inom Västkustkretsens område har vi lagt ut över 100 bojar.

Att lägga ut en boj innebär mycket arbete med tillstånd och andra förberedelser, förutom själva arbetet med att tillverka och placera ut den, och det kostar en hel del pengar. När vi räknade på det 2020 uppskattade vi att varje boj vi lägger ut kostade i genomsnitt 40 000 kr innan den hamnat i sjön, därefter tillkommer tillsyn och underhåll, och det blir inte billigare med åren.

Därför har vi inrättat bojfonden som innebär att du kan bidra till att fler bojar placeras ut och kan underhållas. Läs om bojfonden och hur du kan bidra på riksföreningen sida.

QR-kod, Gåva till VästkustkretsenGåva till Västkustkretsen

Vill du ge ett ekonomiskt bidrag till vår verksamhet blir vi väldigt glada och tacksamma. Det kan vara en minnesgåva, att testamentera eller bara en enkel gåva. Funderar du på en minnesgåva eller testamente, kontakta vårt kansli så hjälper vi dig att komma vidare. En enkel gåva kan du alltid ge till vår Swish 123 202 2366 eller vårt PlusGiro 420 192-7.

Ditt bidrag hjälper oss och gör skillnad!