Hoppa till huvudinnehåll

Radiokommunikation

Våra olika utbildningar inom radio och kommunikation handlar om både teori och praktik. Du kan ta de nödvändiga certifikaten för att få lov att använda radio. Du kan också lära dig hur du bäst installerar en radio i din båt.

Inom området radio och kommunikation har vi flera utbildningar att erbjuda:

  • SRC, Short Range Certificate är det som tidigare hette VHF-intyg. VHF-radio används för kustnära radiotrafik Du får lära dig radiodisciplin, anrop, DSC samt de olika formerna av radiotrafik. Det är en kurs för användare av radio, med endast litet teknik. Efter avslutad kurs och godkänt prov får du ditt SRC, som ger dig behörighet att använda en VHF-radio i din eller andras båtar. Vi har flera varianter på SRC-utbildningar, både korta och längre.
  • LRC, Long Range Certificate är en utbildning för dig som har eller planerar att använda en MF/HF-radio i din båt. Detta är en modell av radio som lämpar sig för kommunikation över stora avstånd, ofta 3000 M eller mer. Det är litet mer radioteknik än i SRC-utbildningen. Vi går igenom radioteori, säkerhetstrafik, radiorutiner, publikationer, regelverk, handhavande, antenn- och radioteknik.
  • Installation av kortvågsradio är en kurs för dig som planerar att skaffa och installera en kortvågsradio. Kursen behandlar olika utrustningar samt ger dig installationstips avseende val av radioelektronik, antenn, jordplan, m.m. Det är en kurs med mycket teknik, så det hjälper att ha ett stort teknikintresse.
  • Installation - VHF och AIS är kursen för dig som planerar att installera en VHF-radio eller en AIS-enhet. Du får lära dig att välja lämplig utrustning, hur den installeras och fås att fungera med annan utrustning ombord.
  • Kommunikation för långseglare är en kort kurs där du får information, tips och rekommendationer rörande den utrustning, för kommunikation, som en långseglare kan tänkas vilja ha. Du får också råd om lämplig utrustning, som beror på hur långt du planerar att segla. Vi går bland annat igenom VHF, MF/HF-radio, certifikat, väderfax, DSC, EPIRB, AIS, trafik via satellit och WiFi på båt.

För ordningens skull vill vi poängtera att MF/HF-radio är det samma som kortvågsradio. De kallas ofta, men något felaktigt, för SSB-radio.