Hoppa till huvudinnehåll

Seglarintyg tjejer 2024

Passa på att ta Seglarintyg 1 innan sommaren kommer! Vi samarbetar med GKSS som står för båtarna och de duktiga instruktörerna. Elever med viss seglingserfarenhet och nybörjare är vår målgrupp för denna kurs. Ett utmärkt tillfälle om du tidigare varit ”passiv” seglare och nu vill lära dig att ta eget ansvar. Eleverna delas in i grupper efter förkunskaper. De olika momenten tränas efter varje elevs egna förutsättningar. Det kan alltså finnas både nybörjare och mer seglingsvana vid en och samma kurs. I kursen ingår seglingsteori, sjömanskap och knopövningar.

Pris för medlem: 4.500 kr
Pris ej medlem: 5.000 kr
Datum: 31 maj - 2 juni 2024
Examination 300 kr tillkommer.

Anmälan: Seglarintyg 1 här

Avbokningsregler läs här.

Plats: GKSS, Talattagatan 12 i Långedrag

Vad gör vi på kursen?

Dag 1: Vi träffas kl 14.00 på fredagen i Långedrag och inleder med en kort presentation av instruktörer och kursdeltagare och efterföljande introduktion av helgens aktivitet. Efter att vi stuvat båtarna med mat och material ger vi oss av. Vi börjar med enklare båthantering när båten går för motor och sedan sätter vi segel.

Alla får prova att skota och styra. Tillbaka in i hamnen så pratar vi hur det gick.  

Dag 2-3: Dagen startar med genomgång av sjökort och enklare navigation före avgång från bryggan. Tanken är att kursdeltagarna sköter allt under instruktörens överinseende. Vi kör 30 min på varje position och roterar så att alla skall få göra allt. Vid stopp för lunch blir det även extra träning på tilläggning. På söndagen avslutar vi också med att träna tilläggningar en stund innan vi rundar av och summerar helgens upplevelser.

 

Elan 310

I denna båt seglar vi med 4-5 elever och en instruktör. Vi turas om med att styra, trimma storseglet, trimma förseglet och med att sköta avlastare och fall i sittbrunnen. Kort sagt vi övar på seglingens alla delar men pratar även om sjömanskap, båtunderhåll, navigation, tilläggningar och säkerhet.

Praktiska detaljer

Tider: Fredag har vi samling kl. 14.00 utanför GKSS klubbhus och vi håller på till ca. 17.30. På lördagen och söndagen seglar vi ut kl. 9.00 och kommer tillbaka ca 17.00 på lördagen och ca 16.00 på söndagen.

Lunch ingår under kursen med frukost och middag ingår inte. Tag gärna med något mellanmål (frukt eller annat).

 

Kursmål: NFB:s Seglarintyg 1

NYBÖRJARKURS / SEGLARINTYG 1

(minimum 1 utbildad instruktör per båt)

Förkunskap: Simkunnighet 200m

Introduktion

Båtens delar/Rigga båten/Knopar

Grundläggande seglingskunskap

Placering i båten – balans

Lova/Falla – Gasa/Bromsa/Backa

Slör/Halvvind

Läns/Gipp

Kryss/Stagvändning

Lägga till, olika förtöjningsmetoder

Säkerhetskunskap, man över bord

Väjningsregler