Hoppa till huvudinnehåll

SRC

SRC (Short Range Certificate), tidigare kallat VHF-certifikat, är den lägsta behörighet som krävs för att få använda en marin VHF-radio. Utöver certifikat, som varje radiooperatör måste ha, krävs även ett VHF-tillstånd utfärdat av Post- och telestyrelsen (PTS) för din radioapparat.

Under utbildningen för SRC går vi igenom trafikdisciplin, anrop, DSC samt nöd-, il- och varningstrafik. Prov för DSC genomförs på Nämnden för båtlivsutbildnings (NFBs) simulator. Vi genomför även ytterligare övningar i DSC och anrop så att du är bekväm med att använda din radio efter utbildningen.

Utbildningen avslutas med ett förhör av en av NFBs förhörsförrättare och vid godkänt resultat får du en stämpel i NFBs blå intygsbok. NFB tar ut en avgift om 450 kronor för förhöret samt ytterligare 50 kronor för den som behöver en ny intygsbok. Mer om vad som ingår i SRC kan du läsa om på NFBs hemsida.

Utbildningen omfattar normalt fyra kvällar/tillfällen samt en kväll/tillfälle för förhör. SXK Västkustkretsen arrangerar SRC även som helgutbildning eller uppgradering till SRC från VHF-certifikat. Uppgraderingen är för dig som har ett äldre VHF-certifikat och vill uppgradera till ett SRC. SRC är ett krav för dig som vill använda en VHF-apparat med DSC.

Kursbok är ”VHF till sjöss” av Nina Nordström som finns att köpa vid kursstart.

Åldersgräns för våra utbildningar är 16 år.