Hoppa till huvudinnehåll

Referat från 6-timmars julbord

Som många känner till hade Uppsalakretsen sitt hittills bästa 6-timmarsår 2015. Ett ökande antal deltagare både på Kvartarna på Ekoln och på Singösexorna på Singöfjärden. Det var ämnet för Uppsalakretsens traditionella julbord 5 december i Upsala Segelsällskaps klubbhus vid Skarholmen. Bland de 25 gästerna fanns Tony Karlsson, segraren i årets Höstkvart. Vandringspriset är ett mässingfat med  50 årig historia från navigationstävlingar med motorbåt till traditionella distansseglingar i Uppsala Motorbåtsällskaps regi och nu  till den båt som seglat längst efter SRS-korrektion i Höstkvarten.

Här överlämnas fatet till Tony som även vann  2012.

Julmaten som komponerats av vår "källarmästare" Anders Juhlin smakade förträffligt men programmet i övrigt var också smakfullt. Att en kabellängd var 185 m visste många men att en famn var en tionddels kabellängd var kanske lite mindre känt. Efter allsång och lite andra klurigheter fick också deltagarna fundera på när en segelbåt är upphinnande en motorbåt (och väjningsskyldig) och när den skall anses komma från sidan (då är motorbåten väjningsskyldig). Sjövägsreglerna gäller ju både för Kvartar och Singösexor på öppna vatten och för all annan trafik också, så det är inte dumt att friska upp väjningsreglerna. (om segelbåten kommer akterifrån med en vinkel  på mer än 112.5° från motorbåtens kurs är segelbåten väjningsskyldig).

Här demonstrerar Kjell Pernestål "smuggelknopen", en knop som kan lossas blixtsnabbt då sjöpolis är i antågande får man förmoda.

Efter kaffe och godbit gick nöjda gäster hem i ett varmt och blåsigt Uppsala. På andra advent var det nog många som kände ett behov av att besöka varv och kolla presenningar. Snart är det vår och en ny båtsäsong väntar!
PS! 2016 års Kvartar går 12 juni och 21 augusti, perfekta tider. Nya deltagarrekord  kan nog förväntas om vädret är nådigt! Datum för Singösexorna är inte fastlagda ännu.
 
Tore Ericsson för 6-timmarskommittén