Hoppa till huvudinnehåll

Bojflaggan - ny färg varje år

Medlem som har registrerad båt i Kryssarklubben får en bojflagga som ska sitta uppe när man nyttjar någon av Kryssarklubbens bojar.

Bojflagga 2024

Bojflaggan är gjord av materialet tyvek. Materialet visar sig vara mycket hållbart även om flaggan sitter uppe hela säsongen. Trots det rekommenderar vi att flaggan tas ner mellan användningarna för att minska risken att den blåser sönder.
Flaggan ska föras under spridaren, på gösstake eller på annat väl synligt sätt när båten ligger vid en Kryssarklubbsboj. Varje år skickas en ny flagga ut, med ny färg och aktuellt årtal.

Om du misstänker att en båtägare olovandes nyttjar en Kryssarklubbsboj uppmanas du att värva en ny medlem, eller uppmana medlemmen att registrera båten i Kryssarklubben, genom att lämna Kryssarklubbens bojbrev till båtägaren. Brevet kan du ladda ner här och sedan själv skriva ut. Brevet finns även på engelska.
Här finns ett webbformulär att fylla i direkt för att värva ny medlem.

Vem får nyttja bojarna?
Följande villkor ska vara uppfyllda för att nyttja en Kryssarklubbsboj:

• Båten ska vara registrerad i Kryssarklubbens båtregister.

• Båten ska föra årets bojflagga.

• Ett tydligt namn ska finnas på båten.

Observera att enbart medlemskap i SXK inte berättigar till att nyttja bojarna. Ovan angivna tre punkter måste vara uppfyllda!

För att registrera en båt, byta båt eller ändra uppgifter om din befintliga båt måste du logga in i rutan till höger och klicka på "Mina sidor".
 

Flagglina medföljer inte flaggan.
Knopa fast bojflaggan med två överhandsknopar. Notera att avståndet mellan knoparna ska vara något kortare än avståndet mellan hålen, annars riskerar flaggan att blåsa sönder. Prasslar flaggan så att du störs av ljudet kan du vika övre och undre kanten så minskar prasslet.

Bojflagga 2020 från Svenska Kryssarklubben

 

Bojflaggan är gjord av materialet tyvek, ett tunt plastmaterial som är tillverkat av tunna polyetylenfibrer. Det känns som papper men är ett lätt, tunt, vattenresistent, riv- och slittåligt material enligt tillverkaren. Bland annat tillverkas kartor och förpackningar i tyvek och ska kunna vikas tiotusentals gånger utan att gå sönder.