Hoppa till huvudinnehåll

Eskaderkalender 2024

Rikseskader 2024 till Mariehamn - nu bara 2 platser kvar

Svenska Kryssarklubbens 7:e rikseskader går till Mariehamn på Åland mellan den 29 juli och 2 augusti. Häng med!

Att segla med i rikseskadern är att tillsammans med andra båtälskare segla eller för motor ta sig till härliga platser som ligger lite längre bort än vad man kanske normalt gör. Det är ett lite tryggare sätt att ge sig ut på äventyr tillsammans med andra. Nya trevliga bekantskaper kommer på köpet.

Under fyra dagar i vecka 31 (29 juli - 2 augusti) kommer vi att ligga i Ålands segelsällskaps småbåtshamn och ha denna hamn som bas för olika aktiviteter. Vad sägs om cykelutflykter, guidad busstur, ölprovning och en eskaderfest. Anmälan till resp aktivitet görs senare i vår.

Ålands segelsällskap (ÅSS) finns på den västra sidan av Mariehamn. ÅSS hamn är en av de största småbåtshamnarna på Åland och vi har blivit lovade 60-70 platser.

Det finns två alternativ att komma till rikseskadern i Mariehamn;. Antingen deltar du i kretsarnas tillfartseskadrar. Dessa kommer att ledas av erfarna eskaderledare och bestå av mellan 5 och 10 båtar. Alternativet är att du tar dig dit på egen hand. Valet gör du i samband med din anmälan. 

Eskader
Fakta om rikseskadern till Åland:

  • Anmälan kan göras från och med 13 februari - se nedan. Ha följande information tillgänglig innan du börjar: skepparens namn, telefon, mailadress, båtnamn, båttyp, mått på båten (längd, djup, bredd samt ev. masthöjd) samt besättningens namn och ålder på medföljande barn. Nu finns endast 2 platser kvar !
  • Deltagaravgiften, 800 kronor, betalas med kort i samband med anmälan. Om du anmält dig och får förhinder så finns det ett regelverk för återbetalning av avgiften. Hör av dig om du mot alla odds måste avboka.
  • I avgiften ingår eskaderflagga, Svenska Kryssarklubbens årsbok om Åland (om du inte har fått den tidigare), smärre arrangemang samt välkomstträff.
  • Tillkommer gör hamnavgifter, avgifter för eventuella bussturer och andra arrangemang.
  • Ytterligare information kring aktiviteter och deltagandet kommer att ges under våren
  • Även i år får du som Kryssarklubbsmedlem 25% rabatt på Göta Kanal - bra för dig som kommer från västra Sverige och ska till rikseskadern. Läs mer i vårt nyhetsbrev eller på hemsidan

ANMÄLAN TILL ESKADERN

Fakta om Åland:
Åland är en ögrupp och en självstyrande del av republiken Finland. Åland har enbart svenska som officiellt språk. Ögruppens svenskspråkiga status samt invånarnas kultur och språk skyddas av internationella garantier efter beslut av Nationernas Förbund 1920. Åland är demilitariserat.

Ålands parlament, lagtinget, har rätt att stifta egna landskapslagar. Åland har en egen flagga, frimärken och registreringsskyltar samt en egen polis. Däremot ingår Åland i samma skattesystem som övriga Finland, undantaget den kommunala beskattningen. Åland är med i EU och har euro som valuta.

Åland är känt för sin skärgård och sjöfartshistoria. I Mariehamn finns sjöfartsmuseum och den fyrmastade stålbarken och museifartyget Pommern. På Åland finns stora möjligheter till bad och fina cykelutflykter.

Välkommen till Mariehamn och Åland för att träffa andra SXK:are i vårt rätta element
 

Foto KAFoto: ÅSS Marina samt Kerstin Andersson


För detaljer, bokningsläge och mer information - läs mer under respektive krets eskadersida, längre ner på denna sida.

Blekingekretsen

Bottenvikskretsen

Dackekretsen

Eggegrundskretsen

S:t Annakretsen

Stockholmskretsen

Sörmlandskretsen

Uppsala-Roslagskretsen

Väster Mälarkretsen

Västkustkretsen

Öresundskretsen