Hoppa till huvudinnehåll

Rikseskader 2017 till Nexö, Bornholm

Rikseskader till Bornholm 2017. Här är en av alla berättelser.

Måndag ankomst och invigning

IMG_3430.JPGPå Bornholm med Rikseskadern I Nexö blev vi förvånade över hur många båtar som redan hade kommit in. Det var bara den andra eskadern från Västkustkretsen, ”Motorbåtseskadern”, som ännu inte hade dykt upp. Vi fick höra att alla de andra hade gått till Nexö redan på söndagen. Lyckligtvis fanns det gott om plats i hamnen, men det blev en del extra stress för arrangörerna. De lyckades bra med att samla de olika deleskadrarna, så att man låg tillsammans.

På måndagskvällen var det dags för den mer formella invigningen av Rikseskadern. Över grillkorv och öl fick vi höra mer om vad som skulle hända under veckan. Vi hade fått information om allt i god tid, men det blir alltid några förändringar när planen möter verkligheten. Det var bussturer hit och stadsvandringar dit. Det var så mycket aktiviteter att det inte gick att vara med på allt, ens om man ville.

 

Tisdag med arbete och TV

IMG_3449.JPGFör vår del började Nexövistelsen med arbete. Vi hade ett tändningslås med fastsittande avbruten nyckel att få ordning på. Medan Anna var på stadsvandring i Nexö demonterade jag tändningslåset. Med hjälp av den lokala båttillbehörsbutiken fick jag kontakt med en låssmed som kom och hämtade låset. Under dagen reparerade han det och innan kvällen var det på plats.

Kjell Vestberg kom och talade om att TV2 Bornholm skulle göra ett inslag på kvällsnyheterna om de svenska seglarna och de undrade om Anna och jag ville vara med på en intervju och vi tackade förstås ja. Det blev en trevlig och rolig intervju att vara med om. Inslaget kan för övrigt ses på http://play.tv2bornholm. dk/?area=specifikTV&id=282208. Spola fram till 09:53, där börjar vår del. Dagen avslutades på kajen invid båtarna i glatt sällskap med andra eskaderdeltagare.

Onsdag med utflykt och vin

DSC08174.JPGPå onsdag förmiddag var det dags för vår första busstur, med titeln ”Smak på Bornholm”. Vi åkte med buss till ett slakteri, ett rökeri och en havtornsodlare. Överallt bjöds det på intressanta föredrag och god mat. Vi passade även på att handla kött-, fisk- och havtornsprodukter. Med så mycket god mat att tillgå är det inte konstigt att Bornholmarna är ett välmående folk.

På kvällen var det sedan vinprovning. Det ägde rum i en möbelaffär, vilket kändes litet märkligt. Det var trevligt och lärorikt, även om inget av vinerna fick oss att jubla. Som vanligt avslutades kvällen på kajen i glada vänners lag.

 

 

Torsdag med utflykt och avslutning

IMG_3030.JPGDen sista heldagen i Nexö inleddes med en busstur till Svaneke. Där skulle det bli ölprovning på Svaneke Bryghus. Detta var något de hade gjort förr: det var ett väldigt proffsigt och fint arrangemang. Vi fick smaka på fem olika sorters öl ur bryggeriets digra sortiment. Alla var olika, alla var goda och ett par var fantastiska. Efter ölprovningen var det dags för lunch. Efter lunchen hann vi med att promenera runt i Svaneke och se lite på denna pittoreska lilla by. Det är en riktig pärla, Danmark när det är som bäst. Hit kommer vi gärna tillbaka.

 

DSC08229.JPGPå kvällen var det så dags för den stora avslutningsmiddagen. Den hölls en bit från hamnen i Nexö Sporthall. Där hade man dukat upp bord mitt på handbollsplanen. Det var ett glatt gäng som hade mycket att prata om efter fyra fina dagar på Bornholm. Alla tyckte sig ha sett och upplevt mycket, och den allmänna uppfattningen var att man gärna kommer tillbaka till ön. Efter de sedvanliga talen, och avtackning av arrangörsgruppen, bjöds det upp till dans för de som orkade. För vår del avstod vi det eftersom vi skulle upp tidigt nästa morgon för vidare äventyr. Slutord Vi hade hört mycket gott om Bornholm innan vi åkte. Det visade sig att det stämde bra. Ön är mycket vacker, människorna trevliga, och pratar en för oss svenskar begriplig dialekt. Vi hann bara se en bråkdel av ön, och vi förstår att det finns mycket kvar att utforska. Inte minst gillade vi bryggeriet i Svaneke. Vi vill tacka arrangörerna och alla medverkande som bidrog till att årets Rikskader blev ett så trevligt minne!

Fredag och avfärd

Under fredag morgon och förmiddag lämnade alla båtar för färd åt alla väderstreck. Vår deleskader lämnade Nexö tidigt för att fortsätta till Polen.

Vid pennan: Claes Engelin