Hoppa till huvudinnehåll

Rikseskader 2011 till Århus

2011 års Rikseskader genomfördes med 63 båtar samlade i Sejlklubben Bugtens båthamn i Århus gamla fiskehamn.Bortsett från de 9 tillfartseskadrarna började allt i Knebel Vig, en lagun c:a 10 distans från Århus. Där sammanstrålades alla söndagen den 10 juli i strålande väder och upplevde en fantastisk eftermiddag och kväll, de flesta i stjärnankringar.

På måndagsmorgonen var det så dags att anlöpa vår gästhamn vilket genomfördes med stor flaggning och i god ordning och efter idogt arbete med att stuva in båtarna mellan pålarna fick alla plats i den utrymda hamnbassängen.

Våra värdar, Sejlklubben Bugten, tog emot, ställde sina faciliteter till vårt förfogande och gav oss en lektion i ”danskt hygge”.

På tisdagen åkte de flesta med buss till Himmelsbjerget, Danmarks högsta ”berg” (inte så imponerande som högt berg kanske…)


och sedan vidare med Hjejlen, en 150 år gammal ångdriven hjulångare i originalskick som trafikerar Silkeborgsjöarna.(...destomera imponerande)

Nyss hemkomna var det så dags för vinprovning hos en vinhandlare på stan´, och sedan låg det nära till hands att gå en tur för att kolla  jazzfestivalen eller fortsätta i Bugtens klubbhus med mera privata ”jamsessions”.

Onsdagsmorgonen blev väl inte så tidig, men en tur på stan´ och t.ex. ”Den Gamla by” eller något av staden övriga sevärdheter var föreslaget.

Nu var vädret inte riktigt med oss längre. Torsdagen var avsatt för egna aktiviteter, och det finns gott om museer och andra inomhusaktiviteter i Århus, så det var ingen brist på sysselsättningsmöjligheter.

På kvällen bjöd Bugten på avskedsfest. Gemyt är ju danskarna bra på, så det blev åter en helafton, nu i klubbhuset med vidbyggt partytält och med allsång till levande musik och generös grillmeny. Organisationskommittén passade också på att tacka våra värdar för ett fantastiskt bemötande och utmärkt service och överlämnade en gåva från SXK till Sejlklubben Bugten och dess ordförande Ann-Britt Kvist.

På fredagen var det så uppbrott, och så vitt vi vet, blev ingen kvar, så Bugten kunde återta sin båthamn. Själva gick vi till Tunö och åt ”Tre klemmer man aldrig glemmer” på Lennart Falks inrådan – kan rekommenderas!

På Bugtens hemsida www.bugten.dk (öppnas i ett nytt fönster) kan du se danska TV2:s reportage och flera bilder från vårt besök.
Artikel om besöket i Århus Stiftstidende (öppnas i ett nytt fönster)


Bengt Dagberg
Svenska Kryssarklubben S:t Annakretsen och organisationskommittén