Rikseskader 2007 till Stralsund
Inseglingen till Stralsund av de 112 svenska båtarna i tre led var en mäktig syn som förevigades av tysk television.
Svenska Kryssarklubben anordnade, genom eskadernämnden, en samseglats, eskader, till Stralsund vid den tyska Östersjökusten, inte för att ta tillbaka staden, utan för att bese de gamla svenskbygderna. Vistelsen varade före och under Wallensteindagarna i slutet av juli månad.
Den gamla Hansestaden Stralsund intar en särställning i svensk historia. Efter 30-åriga kriget och den Westfaliska freden 1648 kom Stralsund och Rügen att tillhöra Sverige i över 150 år. Under kriget belägrade Wallensteins trupper Stralsund några dagar i juli 1628. Svenska trupper kom till undsättning, besegrade den 24 juli Wallenstein och staden befriades.
I åminnelse av segern firar man varje år ”Wallensteindagarna” bl a med en parad genom staden och en marknad med gyckel och spektakel, allt i 1600-tals stil. Sista kvällen avslutas med ett stort fyrverkeri.
Eskadernämndens beslut om att genomföra en Rikseskader till Stralsund togs hösten 2005. Eskaderns vistelse i Stralsund planerades att sammanfalla Wallensteindagarna.
Intresset för eskadern till Stralsund visade sig vara mycket större än vi någonsin kunde tro. Vi fick snabbt in över 140 anmälningar. Av olika anledningar lämnades några återbud och en del föll bort på grund av vädret. Men 112 båtar kom fram till Stralsund.
Med tanke på just det hårda vädret som rådde runt hela kusten under tillseglingsdagarna var det starkt gjort att så många tog sig till Stralsund. Ett tag såg det riktigt illa ut med uppgifter om mycket försenade deleskadrar.
Inseglingen till Stralsund av dessa 112 båtar i tre led var en mäktig syn som förevigades av tysk television. Även i Sverige visades bilder från inseglingen.
Dagarna i Stralsund gynnades av riktigt fint väder som gjorde att de planerade aktiviteterna kunde genomföras utan väderstörningar.
Operan Hoffmans äventyr var en mäktig upplevelse som fick betyg av operakännare: ”Den bästa uppsättning av Hoffmans äventyr vi sett”
Utflykterna på Rügen med buss och tåg och de guidade stadsvandringarna var lyckade med suveräna guider.
Barnen hade en egen utflykt till nöjesparken Strelapark som de uppskattade mycket.
Paraden genom stan i tidstypiska kläder hade även deltagare från oss och den medeltida marknaden med gycklare och spelemän var en upplevelse att vara med om.
Tid fanns för egna aktiviteter som besök på museer och lyssna på konserter i kyrkor.
Vi riktar ett stort tack till staden Stralsund och ett ännu större till Per Rodahl och hans medarbetare som möjliggjort att rikseskadern kunde genomföras.
Text och foto:
Arbetsgruppen för Rikseskadern
Lars Bergström, Bengt Dagberg och Kjell Vestberg