Hoppa till huvudinnehåll

Rikseskader 2014 till Tallinn

Tallinn har genom åren haft flera olika namn. Staden ligger på en urgammal handelsplats där danskarna1219 anlade en borg som kallades Reval, medan esterna benämnde den Tallinn (Danskborgen).

År 1240 fick den tyska stadsprivilegier, något som var gynnsamt för utvecklingen till en ledande hansestad inom Rysslandshandeln. Tallinn kom i svensk besittning 1561, men 1721, efter Stora nordiska kriget, då alla svenska områden i Balticum förlorades, blev staden en del av det ryska väldet. När den fria republiken Estland grundades 1918 antogs namnet Tallinn som huvudstadens officiella namn. Centrala Tallinn är som ett levande museum fullt med historiska sevärdheter.

Detta är bara en av anledningarna till att Kryssarklubben valde Tallinn som mål för 2014 års Rikseskder

Klicka på bilden för att förstora

Totalt omfattade arragemanget 9 st tillfartseskadrar allt från Västkust- till Eggegrundskretsen och med någorlunda separerade rutter. Sammanlagt låg 55 båtar i "Port Noblesner"som är en marina under uppbyggnad och ett utmärkt val av hamn. Vistelsen där varade i fyra dagar och det var inget problem att fylla dom med allt vad Tallinn har att bjuda av sevärdheter, inte minst med svensk anknytning. Besöket avslutades med en BBQ-afton där Tallinns stad bjöd på ett fantastiskt framträdande som belyste den svenska musiktraditionen på "svensköarna" väster om staden, men som nu håller på att försvinna. Dessutom gjorde "Skärgårds-Anna", den ena av S:t Annakretsens eskadrar, ett bejublat framträdande med "Frisk vind på länsen".

Hamn:  Port Npblessner

www.sailinvest.com

info@noblessner.com

För ytterligare information:
Kjell Vestberg     kjell.vestberg@telia.com       0303-33 89 39
Bengt Dagberg   bengt.dagberg@telia.com     011-12 18 34
Hans Norman     hans.norman@hist.uu.se     018-42 57 85