Tidigare eskadrar
Dackekretsens senast genomförda eskadrar
Eskadersegling i Kroatien hösten 2016
Dackarnas våreskader till bluesen i Mönsterås 2017
Rikseskader till Nexö på Bornholm 2017
Mini-eskader till Ekenäs 2017
ESKADERSEGLING I KROTIEN MED DACKE / BLEKINGE
Mini-eskader till Ekenäs den 11-13 augusti
RIKSESKADER 2017 TILL NEXÖ PÅ BORNHOLM
Exempel på tidigare eskadrar i Dackekretsen
Läs dagboken från eskadern till Estland 2014
Läs dagboken från eskadern till Estland 2013
Dackekretsens GENOMFÖRDA eskadrar 2013
Våreskader den 5-9 juni
Eftersom vårt område i Dackekretsen geografiskt sett är vidsträckt beslöt vi oss för att träffas ”halvvägs” så att alla som ville skulle kunna ha en möjlighet att följa med på årets våreskader. Därför utgick det en deleskader i vardera riktning med ett gemensamt mål som var Figeholms båtklubbs klubbholme. Vi hann dessutom umgås och ha trevligt tillsammans i två dagar innan det var dags att skiljas och segla hemåt åt var sitt håll igen.
10-12 båtar deltog. Mer att läsa om våreskadern hittar ni i Dackenytt!
Eskaderledare Staffan Rydberg
Eskader till Estland 4 veckor i juli
Vi var sex (en period sju) båtar som seglade tillsammans från Fårösund på Gotland över till Ventspils i Lettland, vidare genom estländska farvatten och via finska skärgården, Åland och svenska skärgården hem igen, med avslutning på Idö utanför Västervik, under fyra semesterveckor.
Vi har haft en fin segling tillsammans under dessa veckor, ett fantastiskt gäng som har haft roligt tillsammans och oftast hittat på något att göra när vi kommit i land. Det blev totalt åtta liggedagar under dessa fyra veckor, frivilliga och ofrivilliga. Då har vi passat på att se oss omkring och gjort en hel del cykelutflykter.
Läs gärna mer om eskadern till Estland i Dackenytt samt dagboken här på hemsidan.Eskaderledare Iréne Årnell o Per-Åke Magnusson
Charterbåtseskader i Kroatien
Gemensam eskader för S:t Anna-, Dacke- och Blekingekretsarna i Kroatien den 14 - 21 september. Sammanlagt 42 personer som seglade i 5 båtar i skärgården utanför Split.
Mer finns att läsa på S:t Anna-kretsens hemsida ”www.sxk.se/content/eskader”.
Skutsegling med Gratitude
Skutsegling på Västkusten med Seglarskolans Gratitude 20-22 september tillsammans med Blekingekretsen.
Iréne Årnell
Dackekretsens försommareskader 2012 med start från Kalmar.
Årets försommareskader utgår från SSV:s Klubbholme söder om Kalmar. Vi samlas på kvällen den 1/6 för gemensam avgång morgonen därpå. En detaljerad färdplan kommer senare men målet är att vi denna gång fortsätter förbi Västervik upp mot området Hasselö/Sladö alternativt Loftahammar. Eskadern upplöses vid Vippholmarna den 6/6.
För ytterligare upplysningar eller synpunkter kontakta Staffan Rydberg mobil 0705577694 alt Hans Martinsson mobil 0768043238.
SXK Dackekretsen Eskader norrut med kulinariskt inslag 2011
Onsdag 1 juni 2011
Vi gjorde en snabb segling från Ekenäs upp till Klubbholmen i halvvind. Fram på dagen klarnade det upp västerifrån efter nattens regn och åska och det blev en skön eftermiddag och kväll. Det anslöt båtar efterhand och till sist var vi åtta stycken. Grillade nere vid den fina bryggan på kvällen. Det blir mer och mer komfortabelt på Klubbholmen, nu finns det till och med gott om förtöjningsbojar utlagda vid bryggorna!
Torsdag 2 juni
Lämnade Klubbholmen vid 6.30. Satte upp gennaker vid Revsudden och fick en jättefin segling upp till Sandvik. Vinden ökade efterhand och mot slutet gjorde vi bra fart. Tyvärr låg vinden på in i hamnen, men det löste vi genom att ligga långsides mot kajen utanpå varandra. Två båtar till ansluter, så nu är vi tio båtar. Här tog Helen och Ola emot oss och bjöd på kaffe och god äppelpaj i Sandviks Båtklubbs stuga. På kvällen åt vi fisk på restaurangen i hamnen. Sen ökade vinden och vred mot nordväst, så vi blev vaggade till sömns. En härlig dag med sol och värme!
Fredag 3 juni
Ännu en underbar dag med sol och värme, men för lite vind. Lämnade Sandvik vid åttatiden och gick mest för motor förbi Blå Jungfrun mot Kråkelund. Provade att segla några gånger. Samlades allihop plus några nytillkomna norrifrån på den långsmala ön norr om Husholmen. Alla, nu femton båtar, fick plats på rad längs den långsmala ön. Härliga hällar med kvällssol inbjöd till grillning på kvällen.
Lördag 4 juni
Ytterligare en solig och varm dag! Vilken tur vi har! Låg kvar på ön större delen av dagen. På sena eftermiddagen förflyttade vi oss upp via Djupesund mot skärgården runt Skälö och hittade en skyddad vik ca 0,5 nm från Skälö, där vi åtta båtar som valt att följa med fick plats. Sen tog vi "snurrebåtarna" in till sjökrogen på Skälö och åt en god middag och hade en fin utsikt över viken.
Söndag 5 juni
Begav oss ut till Örö tillbaka genom Djupesund på förmiddagen. Så roligt att komma till detta underbara ställe med egen båt! Alla tretton båtarna hittade plats i skydd för nordvinden, dels vid bryggorna samt på svaj inne i viken. Owe och Elisabet Wiström hälsade oss välkomna med kaffe och kakor. Sen blev det bastubad med den obligatoriska ålmackan och bad i det 11-gradiga vattnet. Efter detta gick vi en kort tipspromenad före middagen. Den fick vi inta inomhus på grund av myggplågan. Vi (25 personer) blev bjudna på en jättegod fiskbuffé bestående av en massa läckra rätter av bl a ål och lax samt den superba gäddpâtén. Kvällen avslutades med kaffe och ostkaka. Ytterligare en solig dag, men lite svalare i nordvinden.
Söndag 6 juni
Nu skiljs vi åt och seglar åt olika håll. Några båtar vänder hem mot Kalmar och Ekenäs med strandhugg i Borgholm, andra fortsätter på semestersegling norrut och en del lämnar båtarna uppe i skärgården och bilar hem. Men alla är nog överens om att vi har haft fina dagar denna Kristi Himmelfärdshelg, otrolig tur med vädret och trevligt sällskap med gamla och nya bekantskaper.
Iréne och Per-Åke på Fresia
Rikseskader till Århus i jazzens tecken
Århus är känt för mycket bl a Danmarks näst största jazzfestival. Bara den i Köpenhamn anses
större, och de flesta av de mer kända banden som uppträder där kommer också till Århus.
Detta är bara en av anledningarna till att Kryssarklubben valt Århus som mål för 2011 års
Rikseskader. Givetvis finns det så mycket mer att uppleva i Århus med omnejd.
DACKE- OCH BLEKINGEKRETSENS GEMENSAMMA
ESKADERSEGLING I GREKLAND
Vecka 39 (25 september - 2 oktober)
Om Århus Stad
Vibeke Jörgensenpå turistbyrån har många tips om vad man ska se och göra i Århus och här
är några av dem:
Århus är en av Danmarks äldsta städer, men med mer än 40.000 studerande har den också
Danmarks yngsta befolkning och stans äldsta och pietetsfullt restaurerade kvarter är något av
de livligaste och trendigaste i Danmark just nu. Njut av shoppingturer och koppla av på en av
de många caféerna längs gågatorna innan man intar en god middag i någon av de många
restaurangerna.
Århus är också en knutpunkt för konst och kultur. På Moesgård Museum reser du tillbaka till
den tidigaste vikingatiden. I Den Gamle By träder du in i stadslivet på H.C. Andersens tid och
konstmuseet ARoS är internationellt känt och beundrat.
Den Gamle Byär ett måste för besökare i Århus. Museet är i stark utveckling. Givetvis finns
de vackra gamla husen från 1500-1850 kvar att beskåda, men en helt ny del av stans historia
är under uppbyggnad. Det är det 20:e århundradet, åren 1920-1970 med alla de ting vi kommer
ihåg från våra far- och morföräldrars hem och från vår egen barn- och ungdom.
http://www.dengamleby.dk/
Den Gamle By
Moesgård Museum är även det en fin upplevelse. Här kan man se Grauballemannen, ett mer än 2000 år gammalt lik, funnet i en mosse. Moesgård ligger lite utanför stans centrum nära stranden, så man kan kombinera besöket med en promenad i skogen och utmed sjön.
http://www.moesmus.dk/page.asp?sideid=166&zcs=4
Grauballemannen
ARoS,Århus Konstmuseum, invigdes 2004 och är väl värt ett besök både vad gäller husets arkitektur och dess utställningar.
http://www.aros.dk/page.asp?objectid=1764&zcs=contentsection.dk
ARoS
Cafékultur. Att ta en tur längs den återöppnade Åbouevarden är ett måste. Här finns gott om caféer och man sitter gärna utanför i solen och njuter av en god dansk öl eller någon av alla de kaffesorter som också serveras.
http://www.aarhus-city.dk/?id=22
Åbouevarden Vadestedet
Århus jazzfestival är som sagt ett måste. Fullt med orkestrar överallt på stan och ett sjusärdeles hålligång.
Utöver ovan angivet finns ett antal olika museer med olika inriktningar t.ex. Sjöfart, Kvinnor
och Ockupationen under andra världskriget. Dessutom finns Tivoli Friheden för de som vill roa sig i en nöjespark.
Kryssarklubben anordnar dessutom några speciella arrangemang under eskaderns ”stop over”
Vi gör en utflykt med buss till Silkeborg, för att ta en tur på de vackra Silkeborgssjöarna med den gamla charmiga hjulångaren Hjejlen. Färden går vidare till Himmelsbjerget som är ett av Danmarks högsta berg, 147 m öh som vi också har tänkt oss att bestiga.
Hjuldamperen Hjejlen
Om Hjejlen: (Dansk läsövning)
Det ældste dampskib, der endnu er i drift er Hjejlen, som siden 18 juni 1861 har besejlet Silkeborgsøerne i Jylland. Det svensk byggede dampskib "Skibladner" er ganske vist 5 år ældre, men det er blevet forlænget, og har to gange fået udskiftet motoren, mens Hjejlen efter 150 år med over 1 million passagerer stadig er uændret.
Det første dampskib, der sejlede i danske farvande, var det engelsk byggede "Caledonia", der indledte sejladsen i 1819/Citat fra Guinness Rekordbog:
Vi ordnar bussar till Djurs Sommerland– Paradiset för alla leksugna - såväl barn som vuxna.
Om Djurs Sommerland
Djurs Sommerland är en av Nordens största nöjesparker och har utvecklats ur nordens första ”sommarland”. Med sina mer än 60 åkattraktioner har parken allt man kan vänta sig i ett riktigt nöjesfält - från barnkaruseller till Piraten en av Danmarks största och snabbaste bergochdalbanor. 2009 korades den till världens sjätte bästa berg- och dalbana.
Piraten
Om Århus Bugt
Thomas Capitani-Nielsenär ordförande för Sailing Århus, som är en sammanslutning av flera lokala båtklubbar. Han är en av våra värdar för vårt besök och han blir alldeles lyrisk när han berättar om området. Han säger:
Århus bugt är ett härligt seglingsområde inte bara för lokala båtar. Många gästseglare hittar också till detta spännande område.
Runt hela bukten är det ett vackert och varierat kustlandskap. Mot öster reser sig Helgenäs med det 99 m höga Ellemandsbjerg och längre norrut, sluttningarna vid Molshoved. I bakgrunden syns det branta Mols Bjerge. Mot väster sträcker sig de vackra skogsklädda sluttningarna från Marselisborg ned förbi Moesgård strand. Längre norrut uppe i Kalövig är det stora öppna sluttnngar som sträcker sig ner mot Lögten Bugt.
Området bjuder på massor av spännande ankarplatser, hamnar och bryggor i bl.a. Begtrup Vig, Knebel Vig, Egens Vig och Kaløvig. Naturligtvis finns det massor av sevärdheter i land.
När jag frågar Thomas om han har några favoriter i närområdet utanför Århus Bugt nämner han några. Norsminde, Tunö, Ebeltoft och att ligga för ankar vid Kalöhus.
Norsminde Havn är en liten fin och charmerande hamn som ligger i kanalen som förbinder Århus Bugt med Norsminde fjord. Man seglar bokstavligen upp på land för att komma in i hamnen i en smal kanal som inte tillåter mer än 2 meters djupgång. Det finns inga affärer att tillgå men ett fiskrökeri och en bra restaurang i Norsminde Kro bör tillfredsställa den kräsne.
Norsminde havn
Tunø en liten idyllisk ö med knappt 80 årretruntboende där tiden närmast gått i stå. Bilkörning är förbjudet så all trafik sker till fots, per cykel eller med traktor. I den lilla hamnen regerar havnefogden Vang och han berättar gärna om ön och dess invånare.
Från hamnen är det ca 250 meter till byn och där finns två utmärkta restauranger. Kyrkan är speciell eftersom det är den enda kyrkan i Danmark har en fyr inbyggd i kyrktornet.
Tunö
Ebeltoftär en liten charmerande stad med gamla hus, kullerstensgator och många affärer och restauranger. I Fregathavnen ligger världens längsta träskepp, fregatten Jylland sjösatt 1860. Lägg till i Fregathavnen och upplev en maritim 1800-talsmiljö. Det gamla rådhuset vid torget är värt ett besök. Ebeltoft har även ett fint glasmuseeum och givetvis ett bymuseeum.
Fregatten Jylland
Vi kommer att ligga i Århus Lystbådehavn
Sejlklubben Bugten Aarhus administrerar hamnen och vi hälsas hjärtligt välkomna av Bugtens ordförande Anne-Britt Kvist. Det är en gammal klubb som har 100 års jubileum 2013.
Enligt sedvanlig dansk gästfrihet har de erbjudit oss tillgång till sitt klubbhus.
Hamnen ligger centralt, denhar 330 platser och delar bassäng med fiskhamnen - både färska och rökta delikatesser finns alltså nära tillhands. Århus centrum ligger dessutom på bekvämt gångavstånd.
Sejlklubben Bugten har en uthamn bestående av en brygga, Kongsgårde bro belägen på Helgenäs i Begtrup Vig med plats för 15 båtar. Från bryggan är det 50 meter till affär
FAKTARUTA
Rikseskadern till Århus 2011 är den tredje i ordningen efter S:t Petersburg 2003 och Stralsund 2007
Vistelsen i Århus kommer att vara från 11 – 15 juli.
Till- och frånsegling kommer att genomföras i form av deleskadrar om c:a 5 till 10 båtar som utgår från olika platser längs kusterna. Det kan bli aktuellt att samordna deleskadrar från flera kretsar. Starttider beror på avståndet från Århus, vilket tempo eskaderdeltagarna vill hålla och eskadrarna kommer i möjligaste mån anpassas till deltagarnas tillgång till tid.
Programmet för besöket i Århus är inte helt färdigt men följande är klart:
Utflykt till Silkeborgssjöarna med en tur med hjulångaren Hjejlen och bestigande av Himmelsbjeret.
Utflykt till Djurs Sommerland för de leklystna.
Guidad tur i Den Gamle By
Planer finns t ex på vinprovning och en gemensam avskedsfest.
Deltagaravgiften är 800 kronor per båt.
Tillkommer kostnad för hamnavgifter och arrangemang i deleskadrarna och i Århus.
Anmälan görs på följande sätt:
Fyll i en anmälningsblankett som finns på internet www.sxk.se eller skicka efter en blankett från SXK, Box 1189, 131 27 Nacka Strand 08-448 28 80.
Sätt in båtavgiften 800 kronor på plusgiro 1101-5 och märk talongen med ”Århus 2011”.
OBS! Anmälan gäller först när båtavgiften är inbetald. Vi räknar med många deltagare och då vi har begränsat antal platser i Århus är det viktigt att anmäla sig tidigt.
Allmänna regler för eskaderdeltagande:
Skepparen skall vara med i SXK och ansvarar själv för båtens framförande och utrustning.
Någon ombord ska ha nautisk kompetens för de aktuella vattnen.
Sjökort för samtliga aktuella farvatten ska finnas ombord
Båten ska vara utrustad med VHF-radio.
Efterlysning:
För att vi skall kunna klara av att genomföra alla deleskadrar behöver vi flera eskaderledare!
Är du intresserad - Hör av dig till eskadernämnden: e-post eller till någon av nedanstående.
Väl mött på eskader!
För eskadernämnden
Kjell Vestberg e-post 0303- 33 89 39
Bengt Dagberg e-post 011- 12 18 31
Rolf Albinsson e-post 044- 540 03
1) KALAMAKI
Vi var två förväntansfulla besättningar som begav oss mot Kastrup denna lördagsmorgon, 6 personer från Dackarna samt 6 personer från Blekingekretsen. Väl nere i Aten sammanträffade vi med Hasse från Sunwaves Travel, som vi hyrde båtarna av. Han hade ett stort kunnande om segling nere i Grekland, så det var värdefullt för oss som inte seglat nere i Medelhavet tidigare att få med en så kunnig person i gruppen. Det blev transfer ut till den stora marinan i Kalamaki och incheckning av båtarna, Bavaria 40 (Konstantinos) resp. Bavaria 46 (Kassandra). Under tiden blev damerna skjutsade från butik till butik för proviantering, lite jobbigt i värmen, men det funkade ändå jättebra. (Vi la pengar till en gemensam skeppskassa och det tyckte vi fungerade bra.) Vid klockan nio var vi äntligen färdiga för att gå ut och prova det goda grekiska köket. Under natten blåste det upp ordentligt, men vi låg säkert långt in i marinan.
2) KALAMAKI – POROS (35 NM)
En härlig morgon med strålande sol och avtagande vindar. Seglade mot Poros. Lätta vindar som mest var emot. Valde att segla väster om Aegina, där vi fick medvind ner i sundet. Det blev en heldag denna första dag på havet, var inte framme förrän kl. 18.30 och la oss utanpå Kassandra nedanför restaurang Oasis, där Sunwaves Travel bjöd oss på en välsmakande middag bestående av många grekiska specialiteter. Poros ligger vackert vid sundet mot Peloponnesos och har en lång strandpromenad och ovanför breder byn ut sig. Kvällen avslutades på en uteservering på strandpromenaden med glass smaksatt med pistagenötter från Aegina. Betalade enda hamnavgiften under veckan på 3.50 Euro.
3) POROS – DHOKOS (22 NM)
Ännu en varm och solig dag! Tog en snabb promenad på morgonen och var till saluhallen och handlade middagsmat till kvällen, som vi tillbringade i naturhamn vid Dhokos. Hoppade genast i sjön när vi kom fram, uppmätte temperaturen till +26º, men det svalkade ändå, då det var +32 º i skuggan i sittbrunnen. Vinden växlade rätt mycket i styrka och riktning under dagen, från medvind till kryss. Mycket vackert i viken med höga berg runt omkring, där det gick getter och några åsnor. Nere vid stranden låg ett litet kapell. När solen gick ner blev det verkligen mörkt. Åt en god middag bestående av färsbiffar och sallad med ett glas Retsina till i skenet från en pannlampa.
4) DHOKOS – PORTO KHELI (18 NM)
Började dagen med ett dopp. Mest mulet under dagen, med några solglimtar men även några regnstänk. Ingen vind, så det blev motorgång. Såg en delfin. Gick ner förbi Spetses och tittade på staden från sjösidan. Sen fortsatte vi åt nordväst till en fin badvik för lunchstopp och bad. Sedan kom vinden, och det blev halvvind över till Porto Kheli, som låg i en stor bukt på fastlandet. Fick prova på att lägga till med stävankare och fören utåt. Inte så mycket att se, men vi hittade i alla fall en restaurang med god mat, men alltför stora portioner.
4) PORTO KHELI – HYDRA (20 NM)
Lämnade Porto Kheli vid 9 mot Hydra. Svag vind rakt emot, gick mest för motor. Ankrade i den västra viken på Dhokos för lunch och bad. Solen kom och det blev en fin dag. Kom till Hydra och fick en bra plats innan det fyllde på med tredubbla led och trassel med korsade ankare. En otroligt vacker samt bilfri ö. Äntligen fick vi fylla upp våra vattentankar, gissa om det var kö till duschen. Var ute och åt på en trevlig trädgårdservering lite längre upp i gränderna. När vi sen kom ner till hamnen för att dricka kaffe började det att blåsa ordentligt. Vinden vände på några minuter och kom rakt utifrån och det blev ordentlig sjöhävning i hamnen. Båtar slog ihop och några fick i all hast lämna hamnen. Våra ankare höll som tur var, men vi var uppe och vaktade några timmar innan vinden avtog något och vi kunde få några timmars sömn.
5) HYDRA – PERDIKA (36 NM)
Gick upp tidigt för att inte komma för sent till nästa hamn, Perdika på Aegina, som inte hade så många platser att ligga vid. En solig och varm dag med kryss norrut i en vind på 8-10 m/s. Perdika var en liten mysig by med en strandpromenad längs den lilla hamnen. Här var säsongen slut, det fanns ingen glass att få och maten var ingen vidare (efter allt gott vi ätit) på restaurangen på kvällen, men utsikten var fin. Däremot hittade vi ett trevligt ställe där vi drack kaffe samt förfriskningar och dans för den som ville som avslutning på kvällen.
6) PERDIKA – KALAMAKI (22 NM)
Dags att återvända till Kalamaki efter en vecka som gått så fort. Mulet och vi fick något regn på oss, men sen klarnade det upp och blev en fin eftermiddag. Seglade i sakta mak och var inne och förtöjda i Kalamaki vid 17.30. Tankbilen kom genast och fyllde upp med diesel. Vi hade gjort av med 39 l på en vecka. Några från den andra båten som var tillbaka tidigare än oss åkte in till Aten för att besöka Akropolis och sen träffades vi allihop igen för middag på kvällen besående av klassisk grekisk mat.
7) KALAMAKI
Dags för hemresa. Det regnade och åskade på morgonen så det kändes inte alltför svårt. Lämnade båten och Kalamaki vid 11.30 med buss mot Atens flygplats och resan hem.
Vi är helnöjda med vår vecka och att vi äntligen kom iväg på segling i Medelhavet som vi tänkt så länge. Roligt att se nya platser och få nya bekantskaper.
Varför inte följa med nästa gång?
Iréne o Per-Åke som seglade på Konstantinos