Hoppa till huvudinnehåll

Hamn och farled

Hamn & Farled

Information från Dackes Hamn och Farledskommitté våren 2024

Den 21 november 2023 genomfördes den planerade inspektionen med dykare av bojarna vid Ävrö, Kråkelund och Klintemåla. Bojarna vid Ävrö och Klintemåla var i gott skick medan bojen vid Kråkelund hade en sliten kätting som behöver bytas ut. Bojen vid Klintemåla hade draggat en bit. Enligt uppgift grund av att det hade legat en skuta där när det blåste. Bojarna är dimensionerade för ett deplacement max 8 ton. Med den kraftiga arbetsbåten från Lindhaga Varv kunde bojen dras mot rätt läge, men inte ända fram eftersom det finns en fiberkabel botten.

 

  

Dykaren i aktion                                                                                          Båtsymbolen visar den nya positionen bojen vid Klintemåla

 

 

Hasse har hållit i kontakterna med Västerviks kommun och i januari 2024 fick Dackekretsen tillstånd att lägga ut två nya bojar öster om Spårö utanför Västervik.


Under vårvintern har vi arbetat med att förbereda tre barlastade pålbojar, en till Kråkelund och två till Spårö. Bojarna har en rostfri dragstång från en ögla i botten bojen och upp till toppbeslaget. Linan fästs i öglan i botten på bojen. Med dragstången får vi några fördelar:

 

·         Toppbeslaget kan inte ryckas ur bojen och bli hängande vid sidan.

·         Inget slitage linan där den går ut ur bojen.

·         Linan blir inte utsatt för UV-ljus.

·         Linan fästs samma sätt i bojstenen och i bojen. Det gör att man kan en god uppfattning om linans status vid bojstenen genom att inspektera infästningen i bojen.

För att flyta stabilt och lagom ”fribord” barlastas bojen med en tyngd av betong.