Hoppa till huvudinnehåll

Historik

Historik


Världens största båtklubb är väl representerad i hela Småland. 

Svenska Kryssarklubben (SXK) som allmänt betraktas som världens största båtklubb med 42000 medlemmar är väl representerad i Småland genom sin lokala krets, DACKEKRETSEN. 

1992 samlades båtintresserade människor från hela Småland i Klavreström Folkets Hus för att bilda en krets av SXK
Vi samlade ungefär 120 personer en kall fredagskväll i januari. Dragplåstret var världsomseglaren Kurt Björklund som var på plats och försökte locka Smålänningarna ut på större vatten än Vättern och Helgasjön. Det lyckades han bra med och i föreningen finns idag flera medlemmar som mer än en gång korsat Atlanten eller seglat Medelhavet tur och retur.

Huvuddelen av föreningens verksamhet är dock sommartid förlagd till Smålandskusten och en bit ut i Östersjön. År 2002 var en hel eskader från föreningen över och hälsade på i Estland.

Listan över sommaraktiviteter kan göras lång men det mest unika med föreningen är att man bedriver vinteraktiviteter inte endast i kustområdena utan framförallt i det Småländska inlandet, med möten på orter som Vetlanda, Nässjö, Växjö, Nybro, Sävsjö och Klavreström. Här kan båtmänniskor delta i utbildning, tekniska träffar med studiebesök, möten med kända och okända långfärdsseglare.

Fakta

SXK Dackekretsen Bildades 1992 och har i dag ca 440 medlemmar i alla åldrar spridda över hela Småland.

Tidningen Dackenytt.

I föreningen bedrivs sjösportutbildning för ca. 50 personer per år.