Hoppa till huvudinnehåll

Kontrollera din kastlina/ Hansalina

Solskadad handögla till kastlina
Lita inte obetingat på din kastlina. Solen kan ha försvagat den.

De flesta större båtar har en kastlina lätt åtkomlig någonstans i aktern. Den kan användas när någon hamnat i vattnet, har oftast 30 meter lina och kastas till den nödställde. Linan är stuvad i en mjuk påse med en tyngd i botten. Både påsen och linan flyter.

Kastaren öppnar övre änden av på­sen, tar med ena handen tag i linan som sticker ut, drar ut lite lina och kastar med den andra handen påsen mot personen i vattnet. Påsen singlar iväg, linan ”rinner” ut ur påsen som i bästa fall hamnar i närheten av den nödställde.

Vid kontroll i samband med att kastlinan åter skulle placeras i sin hållare på akterräcket upp­täckte jag att bandet i kastpåsens botten inte höll för någon som helst belastning. Bandet, som utgör den ögla som den nödställd skall trä handen igenom för att lättare kunna hålla fast i li­nan, hade brutits ner av solen och höll inte ens för att lyfta påsen i.

På påsen till min kastlina står det klart och tydligt ”Förvara inte kastlinan länge i direkt sol­sken när du är borta från båten” och även ”Kolla regelbundet att produkten inte är skadad”.

Påsen till min lina tycks skydda linan som ligger i den från UV-ljus. Linan tycks helt oskadad, färgen har inte bleknat, den är smidig och jag kommer att använda den även denna sommar. Däremot byter jag ut bandet i botten.