Hoppa till huvudinnehåll

Aktuellt

 

 

Kommande aktiviteter under 2025

 

Kafékvällen om HLR  är flyttad till 23 januari. 

 

HLR_kväll

 

Nästa kafékväll under 2025 blir den 20 februari

Kafékväll på segelmakeri.

Aktiviteter under 2024

Kort referat från kafékvällen Genvägar och senvägar på ostkusten.

En pdf-fil med bildspelet finns nedladdad nedan.

Genvägar och senvägar med Per.

Den 5 december deltog drygt 20 medlemmar i årets sista kafékväll ”Genvägar och senvägar på Ostkusten”. Per Johansson och Torbjörn Berg tipsade om alternativa färdvägar och naturhamnar utmed ostkusten med utgångspunkt från Nyköping.

På färden norrut beskrevs i Sörmlands skärgård genvägen till Backa holmar, SXK:s bojar vid Hartsö och Horsvik förutom alternativa farleder genom Bokösund och söder om Lökholmarna. I Stockholms skärgård nämndes Dragets kanal,  genvägen norr om Öja och den smala leden mellan Rånö och Ålö.

Genvägar och senvägar åhörare.

På färden söderut nämndes i  St Anna skärgård smitvägen vid Lilla Alen, gamla skutleder förbi Viboskär och Tjuvkullen förutom kronoleden från Arkö och den popuära genvägen till Harstena. I Gryts skärgård rekommenderades alternativ öster om Håskö och en genväg mellan Ängholmen och Kråkmarö. I Misterhults skärgård förordades den krokiga vägen förbi St Vippholmen mot Klintemåla, förutom den vackra och spännnade inomskärsleden mellan Påskallavik och Kiddeholmen.

Båtar och åhörare.

Ett besök på Blå Jungfrun rekommenderades vid vackert väder och några andra naturhamnar för den som har en grundgående båt. Genomgången slutade med matnyttiga tips om litteratur, Hydrographicas Skärgårdskort och digitala sjökort.

Några av åhörarna nickade igenkännande under bildvisningen. Andra kommenterade leder som muddrats på senare tid.

Under fikat diskuterades olika sjökortsprogram och smultronställen.

 

Kort referat från höstträff vid Hållsviken

Nio qvinnor samlades hemma hos Ann-Marie i Viksnäs vid Hållsviken en bit utanför Trosa. Det var strålande väder. Efter förmiddagskaffe och många berättelser om vad som kan hända på sjön var det skönt med en promenad. Nere vid bryggan där båten brukar ligga sommartid njöt vi av havsutsikten. Därefter vandrade vi utmed den smala vägen mellan sommarhus och bergknallar tillbaka till huset högt över vattnet.

QO på bryggan

Efter en jättegod sopplunch planerade vi den kommande vårvinterutflykten till Landsort.

Vi hoppades att kommunikationer, vandrarhemsbokning och visning av fyren mm ska fungera. Som avslutning tog alla ett dopp i badtunnan med ångande varmt vatten. Stjärnorna blinkade ovanför oss men fullmånen gömde sig bakom husknuten.

QO i badtunnan

Tack Ann-Mari för en fin dag.

 

Kort referat från kafékvällen om Krisberedskap

En mörk novemberkväll samlades ett femtontal medlemmar i Sörmlandskretsen för att lyssna på när Sune Eriksson från Civilförsvarsförbundet förklarade hur samhällets krisberedskap ska fungera. Det handlar inte bara om en eventuell krigssituation utan också i händelse av klimatkatastrofen som stormar och översvämningar, sabotage, smitta, bränder, it-attacker mm.

Krisberedskap - diskussion

Vårt samhälle är särskilt sårbart om el-systemet drabbas. Ett långvarigt avbrott påverkar vattenförsörjning, värmesystem, internet, handel, kommunikationer mm. Lokalt eller inom ett stort område.

Krisberedskapen i landet fungerar så att regeringen och nationella myndigheter tar det nationella ansvaret, länsstyrelserna det regionala och kommunerna det lokala. Längst ner i ansvarskedjan finns alla individer som kan klara sig själva. Vi ska vara beredda att klara oss själva i en kris under minst en vecka.

Samtliga lyssnade koncentrerat när Sune berättade om vad man ska tänka på och hur man ska förbereda sig.

Utställning i båthallen

Det blev mer många frågor och diskussioner då vi efter en kort fikastund gick ner i båthallen och tittade på Sunes utställning med allt som är bra-att-ha i en krislåda.

Ett längre referat med mer matnyttiga upplysningar kommer i nästa nummer av Kretsnytt i början av december.

 

Kort referat från årsmötet 2024

Ordförande var som vanligt Ola Larsson. Styrelsen omvaldes med undantag av Anders Fischer. Han avtackades efter många års troget arbete. Styrelsen beviljades ansvarsfrihet sedan verksamhetsberättelsen och den ekonomiska redovisningen godkänts. 

sångare

Efter förhandlingarna bjöd Leif och Morgan på gitarrspel och sång assisterad av Gunnar. Allsångshäftena kom fram med många visor från havet.

åhörare

Goda pajer och välsmakande drycker förgyllde kvällen innan vi vandra hem förbi de "sovande" båtarna på varvet.

 

Sånghäften

 

Kort referat från kafékvällen om motorer

motorbåtskväll

Kafékvällen lockade drygt 20 deltagare - tyvärr mest män. Torbjörn Berg beskrev olika motorproblem med hjälp av en  ppt-presentation som finns nedladdad nedan. I anslutning till varje bild diskuterades olika frågor. Den båtägare som var mer oerfaren fick tips från dem som varit med länge. 

Något att komma ihåg är att det sällan är fel på själva motorn. Det handlar oftast om trassel med bränsle-, kyl-, eller elsystemet. Diskussionen handlade om problem som igensatta filter pga algblomning, korrosion, trasig impeller, nyttan av en enkel voltmeter, batteriproblem, ventilation av motorrummet, kontroll av oljenivån, vikten av att hålla motorrummet rent och snyggt och att bälgen till segelbåtsdrevet inte behöver bytas.

Den näst sista bilden handlade om  "Hur kan jag förebygga fel" med tipsen:

  • Rent och snyggt i motorrummet
  • Kolla motorns instruktionsbok
  • Regelbunden service av motorn
  • Lär känna motorn – var sitter olika delar
  • Kolla bränsletanken
  • Håll ordning på batterierna
  • Kryssarklubbens checklistor för vår och höst
  • Kryssarklubbens Båttekniska pärm

Åhörare på motorkvällen

 

Kort referat från "Ny med båt"

Kafékvällen "Ny med båt på sjön" den 16 april lockade ca 15 deltagare. De flesta mycket erfarna båtförare, två med liten erfarenhet och två utan båt. Kvällen började med en gedigen genomgång av allt man behöver tänka på vid båtfärder i hemmavatten och vad som krävs ytterligare för en skärgårdstur med övernattning. Långfärder hoppades över denna gång.

Det är viktigt att kunna manövrera båten för motor eller segel och att ankra och förtöja den på ett säkert sätt. Lika viktigt är att känna till hur man navigerar, läser sjökort och väjer för andra båtar. På sjön kan vädret slå om snabbt. Man bör ha koll på olika ”väder-appar” och ha kläder för alla väder. Om det händer något oväntat är det bra att kunna ta kontakt med anhöriga eller sjöräddningen mobil eller VHF. Även om allt är frid och fröjd behövs mat och vatten. Sjön suger! Förutom en mängd båtprylar av olika slag behövs också ett ”Första-hjälpen-kit” och naturligtvis flytvästar till alla ombord. Barn kan även behöva en sele. De kan lätt snubbla på land eller halka överbord.

Efter den långa genomgången startade en diskussion om allt som trots allt kan hända. Som vanligt reder de flesta situationer upp sig till slut på ett eller annat sätt. Vid en kommande kafékväll ska vi kanske ha fokus på hur man tar sig ur oväntade och knepiga situationer.

Kafékväll - Ny med båt

 

Referat från kafékvällen om åska 

Åskkväll

Åska, tordön, blixt och dån!

Över trettio av Sörmlandskretsens medlemmar samlades den 27 mars för att höra Torbjörn och Leif berätta om vad åska är, vad den kan föra med sig och vad man kan göra för att undvika skador.

Mullret och blixten beror på mycket starka elektriska urladdningar. De är starkast i tropikerna och svagast vid polerna. I Sverige har vi jämförelsevis få blixtnedslag per år. Åska bildas när luftmassan är instabil dvs varmt på jordytan och kallt på högre nivåer. Då bildas stackmoln och för med sig stark vind och regn.

60 – 100 båtar åskskadas i landet per år. Ett fåtal med folk ombord. Åskan kan medföra skador främst genom starka vindbyar, blixtnedslag och direktkontakt. Båtskador är ovanliga men drastiska i form av utslagning av båtens elektronik, hål i skrovet, brand och skador på mast, rigg, mantåg, spant mm. Människor kan råka ut för fallskador pga vinden, ögonskador pga ljuset, öronskador pga ljudet, brännskador pga kontakt med metalldelar, medvetslöshet pga nervskador mm. Då ska man starta hjärt-lung-räddning.

Man ska vara försiktig när det åskar och agera när man hör åskan, när åskfronten kommer och när ett städ bildas på regnmolnet.

Reva i tid!   Var beredd på kraftiga vindbyar! Kolla grund och andra båtar! Koppla livlina!

Håll dig minst en meter ifrån masten, bort från stående rigg och bort från mantåg!

Håll inte i något av metall! Koppla ur landström!

Åskskydd i form av lösa kablar och slangklämmor i vanten fungerar inte! Ett fungerande åskskydd måste installeras när båten byggs.                     Ett enkelt skydd är att ha masten jordad till kölen och en koppling från motorn till en utvändig offeranod.

Ett tips är att lägga in mobiler och VHF-telefoner i ugnen.

Efter föredraget diskuterades livligt vad deltagarna råkat ut för och hur man kan skydda båten.

 

Åskådare kafékväll
Åhörare som lyssnar uppmärksamt på Torbjörn Berg.

Referat från kafékvällen om modern båtelektronik

Det var länge sedan all elektronik i en segelbåt bestod av ett batteri som gav ström till lanternor och lampor inombords. För navigering förutom sjökort och magnetkompass användes möjligen en transistorradio med pejlantenn.

Idag har våra nutida globala positionssystem via satelliter har skapat förutsättningar för nya tekniska lösningar, framför allt inom navigation och säkerhet. Uppkoppling via nätverk ger också helt nya möjligheter.

En modern multifunktionsskärm kan användas för kommunikation och navigation till sjöss.

Olika typer tekniska hjälpmedel ger ökad säkerhet, ökad manövreringsförmåga och ökade möjlighet till kontakt mellan olika båtar och med land.

Torbjörn Berg och Leif Birch-Jensen beskrev utvecklingen och

  • vilka produkter som är bra med tanke på användbarhet och säkerhet
  • vilka anpassningar av båtens existerande system som kan behövas
  • vad en genomsnittlig SXK-are kan installera själv och
  • vart man vänder sig för att få hjälp och information.

Drygt 25 personer hade samlats för att lyssna och ställa frågor. Ett slutligt budskap var att all elektronik och speciellt en stor bildskärm kräver ström mycket ström och att man inte ska ge sig i kast med litiumbatterier som lekman.

 

Referat från kafékvällen om eskader

Ca 20 medlemmar hade samlats i vår lokal för att ta del av Sörmlandskretsens tankar om eskadersegling. Efter en kort genomgång av vad en eskader kan handla om visades bilder från seglingar, hamnplatser, skepparmöten, besöksmål och utflykter på olika platser långt bort och nära.

Olika idéer om eskadermål för sommaren nämndes men inga beslut fattades.

Här följer några bilder.

Insegling till Strahlsund

Högakusten hamn

 

Aktiviteter under 2023

Refererat från årsmötet 2023

Årsmötet 2023 hölls traditionsenligt i NYSS servicelokal i Spelhagen på kvällen den 23 oktober. Ett lätt regn föll från himlen när vi vandrade fram över varvsplanen men vattnet från översvämningen tidigare i veckan hade sjunkit undan. Det behövdes inga stövlar den har gången.

När ett 30-tal medlemmar samlats var stämningen på topp. Efter en fördrink drogs årsmötesförhandlingarna igång. Verksamhetsberättelsen och den ekonomiska redovisningen godkändes. Största delen av styrelsen kvarstår men Ulf avtackades som skattmästare. 

Ordförande

Efter mötet vankades paj, sallad, bröd och vin. Leif och Morgan bjöd på underhållning i form av gitarrspel och sång i olika former. Våra allsångshäften utnyttjades flitigt. 

Musiker

Det blev en mycket trivsam kväll trots höstmörkret utanför.

Trängsel kring pajerna

 

Referat från Kafékväll nr 4

Sörmlandskretsens fjärde kafékväll samlade drygt 20 medlemmar i vår lilla lokal. vi fick se och lyssna på en intressant presentation av båtfärden från Nyköping till Luleå, båttransporten & tågresan därifrån till Narvik och därefter den spännande seglatsen söderut invid fjällvärlden och Nordsjön ner till Lindesnes. Det var kallt i vattnet och i luften men ett rikt djur- och fågelliv, många små fiskesamhällen och ännu mindre fiskebåtar.

Rådet mot slutet var: Tveka inte ge er iväg på långsegling!

Kafékväll nr 4

Referat från kafékväll nr 3

Sörmlandskretsens tredje kafékväll samlade drygt 30 personer i båthallen intill vår lokal. Erling och Carina beskrev på ett fängslande sätt i ord, bild och toner olika personer som betytt mycket under Kryssarklubbens 100-åriga historia.

Tack för en fin kväll!

Tredje kafékvällen