Hoppa till huvudinnehåll

Uthyrning av IF-båtarna

Sörmlandskretsen hyr inte längre ut

Kryssarklubbens två IF-båtar.

 

Sörmlandskretsen har sedan 2010 tagit hand om Tant Gredelin och Tant Gul som är två av Kryssarklubbens IF-båtar. Kretsens medlemmar utan egen båt hade därför möjlighet att komma ut på sjön till ett rimligt pris. Vi vände oss speciellt till ungdomar men alla medlemmar var välkomna. Alla ungdomar som hyrde en båt fick gratis medlemskap i Svenska Kryssarklubben av Sörmlandskretsen. Detsamma gällde för vuxna som hyrde en båt för veckas seglats. 

Vi krävde nautisk kompetens, vana och kunskaper om segling, medlemskap i Kryssarklubben och att båtarna hanteras enligt bestämmelserna i kontraktet.

IF-båtarna har lämnats tillbaka till Kryssarklubben.

En redogörelse för Sörmlandskretsen och IF-båtarna finns att läsa i pdf-en nedan.

 

Allmän information om IF-båtarna
IF-båten är 8 m lång, 2,2 m bred och har 4 kojer ombord. Motorn är en modern utombordare. IF-båtens storsegel är 16 m2, genuan 15 m2, focken 12,5 m2 och spinnakern 36 m2.

IF-båten konstruerades 1967 av Tord Sundén och tillverkades i Sverige av Marieholms Bruk i Småland. Sammanlagt har ca 3 600 båtar tillverkats. År 1970 antogs båten som nationell entypsklass av Svenska Seglarförbundet.

IF-båten brukar ofta beskrivas som "välseglande i alla vindar", trygg, stabil och säker och vacker". Den är en riktig segelbåt som kan kryssa för enbart fock eller stor om man vill. Den är robust och tål hårt väder men seglar bra även i lätta vindar. Det är nära till vattnet men ändå tryggt. Båten är endast 1,2 meter djup och har överhäng. Man kan därför nå de trevligaste ställena i naturhamnarna. If-båten fungerar bra för både nybörjare och experter.

Sörmlandskretsens båtar
Tant Gredelin byggdes 1971 och har segelnummer 142. Tant Gul byggdes 1976 och har segelnummer 1848. Båda båtarna har rustats upp inomhus under coronaåret 2020 och är i gott skick inför uthyrningssäsongen.

Båda båtarna har storsegel, fock, genua och spinnaker samt en 6-hästars utombordsmotor. De är försedda med badstege monterad i aktern, sprayhood och nödvändig säkerhetsutrustning. Samtliga fall är tex neddragna till vinscharna i sittbrunnen. För navigering finns sjökort Trosa-Västervik, kompass, passare, kikare mm. För tilläggning finns fendrar, tampar, bergskilar, slägga, ankare mm.

Inombords finns två längsgående soffor i salongen, två stick-kojer och förpik. På babords sida direkt vid nedgångstrappan finns en uppfällbar skiva med ett 2-lågigt gasolkök. Dessutom finns enkel köksutrustning för 4 pers, kylbox, bord, verktygslåda mm. Fast diskho, kylskåp och toalett saknas. Mellan förpik och salong finns två garderober.

För elförsörjning finns ett bilbatteri kopplat till en solpanel och en elcentral, USB-uttag och cigarettändaruttag, men för användning av dator eller I-pad krävs extra laddare.

 


 

Bifogade filer