Hoppa till huvudinnehåll
admin
Senast inloggad: 2024-11-22 - 14:34
SOLPANEL ELLER VINDSNURRA

jesper johansson:

Hej. Seglare som man är kommer alltid samma fråga upp .Vad för strömförsörjning ska man ha om man inte har inombordare . Vad är bäst ? solpanel eller vindsnurra . eller det kanske finns andra alternativ? Tacksam för förslag och ideér

Ernst
Senast inloggad: 2014-04-01 - 11:22

Ernst Blixt, sekreterare i Båttekniska nämnden.:

Om solpanel finns två artiklar på vår Båttekniska sida med adressen www.sxk.se + Fråga om teknik + Båtteknik + El. Om vindgenerator finns ingen artikel. Hoppas någon vill skriva in synpunkter i detta Forumärende.
Gunnar S (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-11-24 - 01:46

Gunnar S:

Har en AirMarine vindgenerator sedan 2001. Den lämnar utan tvekan hög effekt och kan försörja båten med ström även i måttliga vindstyrkor. Men, ankrar och förtöjer gör man helst i lä och ofta seglar man i undanvindar... I slutändan blir laddströmmen måttlig utslaget över en tid, särskilt sommartid i våra vatten. Lägger man till oväsendet samt problemet med att hitta en bra och säker montering så blir jag tveksam till satsa på vind igen.
Georg (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-11-24 - 01:46

Georg:

Jag valde solcell på rufftaket eftersom den då var mest ur vägen. En stolpe i aktern ansåg jag skulle vara i vägen vid tilläggning och ankring. Eftersom jag har en Supercool (manuell cool down) kylbox som drar relativt mycket ström, mätte jag dess strömförbrukning vid olika temperaturinställningar. Jag kom då fram till att den för mig optimala strömförbrukningen (c:a 0,95 A) gav c:a 6-8 grader i boxen vid 20 graders omgivningstemperatur vid en viss inställning på omkopplaren och en viss inställning på ratten, Dessa inställning fick en röd färgklick och används nu alltid. Min solcell på 45W, som ligger på rufftaket på en segelbåt, kan nästan driva kylskåpet. Den är en för mig acceptabel lösning. Fundera på hur du kan sänka strömförbrukningen. T.ex. genom att ha tillräckligt tjocka kablar som dras en kort väg, väl isolerad kylbox med god möjlighet att leda bort värmen, kylbox istället för kylskår, använda gasollykta istället för elektrisk salongsbelysning etc. Det finns en intressant solcellsartikel i ett tidigare nummer (2006/4) av På Kryss.
Ernst
Senast inloggad: 2014-04-01 - 11:22

Ernst Blixt, medlem i Båttekniska nämnden:

En komplettering till Georgs spartips finns i: www.sxk.se + Fråga om teknik + Båtteknik + El + "Laddning av blybatterier i båtar" och dess kapitel 9, Spara ström. Exempel på strömsnål ruffbelysning kan vara Biltemas båtarmaturer för lysrör. De finns i effektområden från 4 W till 2 gånger 8 W. Lysrören finns också i varmvitt utförande för behagligare belysning. (Jag har ej haft tillfälle att prova dem.)
Sambal (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-11-24 - 01:46

Sambal:

Om du vill vara riktigt strömsnål med belysningen på båten, inkl lanternor, ska du satsa på LED-lampor. Börjar bli rimliga i pris. Kolla t ex den här hemsidan http://www.diodhuset.se/ Tänk bara på att LED-lamporna är känsliga för åt vilket håll strömmen går. Om lampan inte fungerar när du bytt måste du byta plats på kablarna. Tyvärr verkar LED-lampan för trefärgad lanterna inte heller hålla måttet. Men solpanel är överlägsen vindsnurra vid skärgårdssegling. I synnerhet om du placerar den på en stolpe i aktern, vridbar både horisontellt och vertikalt, så den alltid är maximalt vinklad mot solen.
jesper johansson (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-11-24 - 01:46

jesper johansson:

Tack för alla bra svar . Det lutar helt klart åt solpanel mvh jesper
Björn J. (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-11-24 - 01:46

Björn J.:

Jesper; köp då en så stor panel som plånbok och plats ombord tillåter! En solcellspanel kan väl egentligen elektriskt sett aldrig bli för stor, om vi då håller oss inom de gränser som den för oss tillgängliga marknaden stakat ut. Jag har sett flera segelbåtsägare som placerat panelen ovanpå "ruffluckegaraget", men det är nog ingen optimal placering då bommen elakt skuggar panelen nästan i alla riktningar. Det kan vara bättre att välja en mjuk och flexibel panel och fästa denna i sådana där gummisnoddar som seglare beslår seglen med på den plats ombord där solen strålar in som mest. Visserligen kanke man vill ladda med panelen då båten lämnas obemannad i hemmahamnen, och då faller denna metod då panelen blir stöldbegärlig. På segelbåtar är väl den bästa placeringen akterut på en "T-stång" men det är ju inte så värst snyggt, och den kanske sitter i vägen den liksom vindsnurran. I en framtid kanske man får uppleva segelduk med högeffektiva solceller på, iallafall enligt ett populärvetenskapligt magasin... och då är ju även framdrivningsproblemen lösta...eller?
perstr
Senast inloggad: 2024-07-26 - 09:11

Per Strömqvist:

Jag installerade en Naps 53W med deras regulator MaxPower. regulatorn är helt överlägsen "vanliga" regulatorer då den anpassar laddningen efter batteriets spänning. På http://www.stromqvist.se kan ni se installationen.