Hoppa till huvudinnehåll

Skvättande toapump

Redan efter ett par års användning började det stänka vatten kring pumpstången när jag pumpade. Tätningsringen, naturligtvis i tummått hittar man självfallet inte i var butik. Efter byte var det dags igen efter något år. Jag ilsknade till och gjorde en egen hederlig packbox som Du kan lätt göra på följande sätt.
Skaffa en kopparrörskoppling (skarvkoppling). Pumpstången har troligen tummått så Du får välja en koppling med ett hål för klämkonan som är något mindre än pumpstången.
Demontera hela kopplingen och montera den ena muttern.
Borra upp hålet i muttern och kopplingen med en borr som ger ett hål som medger så litet spel som möjligt när Du för igenom pumpstången.
Mät upp hur långt upp kolvstången går i sitt översta läge och notera detta. Varför, skall jag förklara senare. Tag bort tätningsringen och såga av halsen för pumpstången på pumphuset.
Borra upp hålet för pumpstången i pumphuset så att kopparrörskopplingens ena gängade del kan pressas fast utan våld.
Limma fast kopplingen med muttern monterad. Rikta upp kopplingen med pumpstång och kolv på plats. Använd epoxilim.
Skulle Du finna att kolven går högre upp än Du noterade skall Du trä rostfria brickor på kolvstången så att kolven intar samma läge eller något lägre läge innan Du började. Gör Du inte detta kan det bli otrevlig rundgång i pumpen.
Linda teflonsnöre runt pumpstången och för in det så att det ligger i botten på muttern. Prova Dig fram till hur mycket teflonsnöre som behövs.
Drag inte åt mer än Du behöver. Efterdra vid behov.

Min pump har nu varit tät i 10 år med denna enkla anordning.

(förstora bilde genom att klicka på den)

Anders Konow