Hoppa till huvudinnehåll

Rengöring av plastytor

Hur får jag bort gulbrunfärgningen ovanför vattenlinjen?

Efter att som alla andra ha provat med alla de polermedel som finns - från rubbing till kromputsmedel - och sedan utan större framgång gått in på kemisidan med litet citronsyra fick jag någonstans ifrån ett hugskott om ett litet kraftigare medel: oxalsyra. Och det var grejer det!
Rör ut litet pulvriserad oxalsyra i vatten till en lagom välling som Du sedan penslar på skrovet och låter verka 10 - 15 minuter ungefär. Kan Du finna något neutralt pulver - plastmjöl vore toppen - att röra ut oxalsyran med, så underlättar detta fukthållningen av skiktet under tiden det verkar. Det skadar inte att låna hemmets lilla blomsterspruta och spraya geggan med litet lagom mycket vatten när den sitter på skrovet. Skiktet får inte torka - då gör det ingen nytta. När Du sedan sköljer bort det hela med massor av vatten så hoppas jag att Du blir lika imponerad som jag av det positiva resultatet.
Gör bara det här innan Du bottenmålar - annars får Du dras med litet ränder av oxalsyra på bottenfärgen ett slag. Det mesta går snart bort, men Du kanske inte gillar zebror...

Aron

Rengöring av vita skrov

Missfärgning på vita skrov (gelcoat) kan tas bort med citronsyra. En påse citronsyra (för konservering) om 30 gram löses i knappt 1 dl vatten. Stryk på, låt verka i 20 - 30 minuter. Gnid med rubbing - om så behövs - på torkad yta. Sedan polish och vax. För större ytor spreja på citronsyra med blomspruta.

Anders Konow

Mantågslinor, VHF-antenn och andra plastytor 

Smuts, missfärgning och kritning avlägsnas med Autosol eller i lindriga fall med tandkräm. Tänk på att det "kritade" skiktet utgör ett åldringsskydd mot det ultravioletta ljuset. Avlägsnas ytskiktet upprepade gånger kan man skada känsliga detaljer såsom t.ex. VHF-antenner vilka ha ett relativt tunt ytskikt.

Fönster och instrumentglas av t.ex. plexiglas poleras med tandkräm.

Anders Konow