Hoppa till huvudinnehåll

Målartips 9 stycken

Lite tips om hur jag gör livet lite enklare för mig med målarfärg och penslar.
Andra kanske gör något bättre och annat– tips emottages tacksamt. 

Tips 1

När man målar och tar färg direkt ur burk med pensel brukar man stryka av överskottsfärg mot burkkanten. Burkkanten blir kladdig. Använder man inte all färg utan återförsluter burken så blir kanten och locket kladdigt vilket ställer till problem framöver med intorkad färg. Vid nästa burköppning ramlar smulor av torkad färg ned i burken vilket ger ett dåligt målarresultat. Till slut går det inte att återförsluta burken.

Att använda vanlig silvertejp som avstrykarkant enligt bild gör att man behåller en ren och fin burkkant.

 

 Tips 2

När man häller över färg från en burk till annat kärl smutsas färgburken och burkkanten ned med problem enligt ”tips 1”.

Använd silvertejp igen men skär nu ut längs burkkantens insida och tryck till tejpen mot burkkanten så den sluter tätt. Nu har man fått en fin ”pip” att hälla över. Bara att riva bort sedan och burken och burkkanten är helt ren. 

Tips 3

Efter att ha rengjort penslarna ställer jag dem i en burk med borsten uppåt inslagna i papper.

Fördel: Har man missat något i rengöringen och det finns mindre färgrester kvar i penselns bas så rinner detta ej ned och torkar i penselns borst och i värsta fall gör penseln oduglig.

Inslagningen i papper gör att pensel håller sig fri från damm och dessutom formar pappret penseln när den torkar till en fin form.

Annars är det lätt att det blir en ” rakborste” istället – omöjlig att måla fina kanter med.

Tips 4

Man kan köpa billiga penslar och kasta efter varje gång. Eller köpa riktigt fina penslar som närmast håller en livstid – om man sköter om dem väl.

Fina penslar i naturborst finns knappt att köpa idag i färghandeln. Fina penslar är DYRA. Men dyrt är en fin whiskey också – ändå njuter vi av den. Lämplig present att önska en fin pensel till högtidsdag, jul etc.

Svensk tillverkare av fina penslar är Gnestapenseln. www.gnestapenseln.se

Har inga aktier i företaget och känner ej ägaren!

Tips 5

Har man fina penslar och rengör dem i lösningsmedel så är det lite slöseri att ta nytt lösningsmedel varje gång. Häll förbrukat lösningsmedel i en dunk. Lösta färgpartiklar i dunken sedimenterar och nästa gång kan man återanvända detta lösningsmedel som första rengöring av penseln. På så sätt blir åtgången av lösningsmedel mkt minimerad. Avsluta rengöringen med avtvättning i såpa. Penseln blir mjuk och behåller sin form.

Tips 6

Ibland skall man bara lackbättra en fläck. Att smutsa ned en pensel är onödigt. Skär till en bit av skumplast och använd den som pensel. Mkt effektivare och bättre än man anar.

Tappar inga borst!

Många båtföretag, t.ex. Hallberg-Rassy använder enbart skumplastpenslar om de skall lacka t.ex. en relingslist innan leverans.

Tips 7

Skall man måla båtbotten så använder många ett målartråg. Tråget blir riktigt kladdigt och går rimligen inte att rengöra - bara kasta – i onödan.

Klä målartråget med en vanlig plastkasse som tejpas ihop undertill och fyll på färg.

Fördel:

  • All färg blir åtkomlig och fastnar ej i målartrågets rillor.

  • När man målat färdigt kan överbliven färt lätt skrapas tillbaka till burken.

  • När Du målat färdigt – lossa plastpåsen och vänd den ut och in. Plastkassen är helt ren utanpå och kan kastas. Målartråget helt rent.

 

Tips 8

Många sprayburkar brukar sluta att fungera innan allt innehåll är slut.

Är det en del kvar så tycker man det är dumt att kasta - men vad göra??

Tag bort spraymunstycket så att bara röret ned i burken syns.

Tag en vanligt påfyllningsburk med butan (till att fylla bras-/cigarett-tändare) och välj ett passande munstycke (finns alltid en med tunt rör som går ned i munstycksröret) och fyll på lite butan.

Sedan fungerar sprayburken som ny. 

Tips 9

Många rullar på bottenfärgen. Blir gärna för tjockt (bottenfärg är också dyr) och får apelsinskalseffekt.

Själv använder jag gärna en bred målardyna. Har då bottenfärgen i en literburk med locket på. I locket har jag gjort cirka 5 hål i burklockets ena kant med en spik. Häller färgen direkt från burken (genom spikhålen i locket) på planstrykaren. Planstrykaren i en hand och burken i den andra. Inget bockande till färgburken på marken och inget målartråg att sparka omkull av misstag. Snabbt, rent och effektivt.

Mängden färg till planstrykaren kan lätt justeras genom att vrida burken så att bara några hål i locket släpper ut färg. Inget att göra rent efteråt – själva målardynan slänger jag.

Bengt Nordé