Hoppa till huvudinnehåll

Hållare för skärbrädor

Löst liggande föremål kan skada och ställa till förtret ombord. Varje pryl skall ha sin givna plats så att alla vet var den finns.

Här är en hållare för skärbrädor, brickor och uppläggningsskivor som är enkel att tillverka. Hållaren placeras på ett skott, vertikalt eller gärna lutande utåt. Storleken bestämmer Du själv efter tycke och tillgång på plats och storlek på skivorna. Välj träslag som passar till inredningen i övrigt.
Principen är den att ytterst placeras den största skivan och innanför de mindre. Jag har utgått från tillgängligt utrymme och gjort en uppläggningsskiva av teak som är något större än skärbrädan, som i mitt fall är av plast. Vredet skall placeras så att det av tyngdkraften alltid strävar nedåt. Lutar skottet utåt är det en fördel för låsningen. Den nedre hållaren skall vara vinklad så att när vredet öppnas det går tippa ut skivorna så att de går fria från vredet. Botten på den nedre hållaren skall ha ett djup mot skottet som gör att skivorna lätt kilas fast. Mellan största skivan och sidostöden skall det vara ca 1 mm spalt. Angivna mått får betraktas som förslag. Det är Dina förutsättningar som gäller. Min hållare har fungerat perfekt i många år utan att något trillat i durken.


 Anders Konow