Hoppa till huvudinnehåll

Fenderhållare

Hur förvarar Du Dina fendrar? - I ett stuvutrymme, i pulpitmonterade korgar, med knop på mantåget eller permanent badande längs skrovsidan?
Eftersom utrymmet ombord har en viss benägenhet att tagas i anspråk för allehanda prylar så har mina hamnat på en bestämd plats på akterpulpiten där de ständigt är lätt åtkomliga utan att ta värdefullt utrymme inombords. Kostnaden är minimal i jämförelse med de olika system som finns på marknaden. Förutsättningen är att Du har en pulpit och den skall för ökad stabilitet helst vara böjd.
Allt Du behöver är en bräda av lämpligt träslag, helst teak, Minst 15 mm tjock – helst 20 mm. Lika många karbinhakar och mässings eller rostfria skruvar Ø 6 mm som Du har fendrar. Några rostfria kabelklämmor passande till pulpitröret samt rostfri skruv till dessa. Karbinhakarna skall vara kraftiga och ha fast ögla i vinkel mot själva haken.
Längden på brädan skall vara summan av diametern på alla dina fendrar som Du tänker sätta upp plus en diameter. Bredden bör vara ca 120 mm. Såga brädan så att den får samma båge som pulpiten. Bredden på utgångsbrädan bestäms således av vilken båge som pulpiten har. Tag upp till karbinhakarna passande hål i jämn fördelning på den sida som Du vill ha fendrarna. Jag har mina på utsidan. Hålen skall vara så stora att karbinhakarna kan röra sig någorlunda fritt i hålen. Fäst karbinhakarna med en genomgående skruv som har så lång hals att karbinhakarna inte vilar på gängan. Karbinhaken skall monteras så att öppningen är inåt för att inte linor skall ”fiska”. Fäst brädan på ovansidan av pulpiten med kabelklämmor med ett inbördes avstånd på ca 20 cm. Är nu pulpiten böjd får Du en mycket stabil konstruktion. Gör en knop med ögla på tampen till fendern och häng upp!


 

Anders Konow