Hoppa till huvudinnehåll

Ankare som fastnat

Om Du inte är den där ordentliga sortens skeppare som alltid ankrar med tripplina (och ev. flöte) för säkerhets skull, så fastnar säkert Ditt ankare förr eller senare i någon icke utmärkt eller övergiven kabel eller något annat bråte på sjöbotten. Och där sitter Du alltså med några tusenlappar eller så som envist biter sig fast där nere i djupet.
Ett sätt att klara sig ur knipan och som grundar sig på att dra loss ankaret baklänges är följande:

Trä en ring av t.ex. 10 mm armeringsjärn - diameter ca 15 cm - över ankarlinan och bind en lättare lina i ringen.
Beroende på omständigheterna kan nu fortsättningen variera något. Huvudsaken är att Du med sträckt ankarlina låter ringen glida ned till ankaret och över ankarets lägg så långt mot kronan som möjligt. Detta förutsätter givetvis ett intelligent lirkande och dragande från rätt håll i ringlinan. Ankarschacklet brukar kräva de flesta bönerna. Men det brukar gå till sist. Och sedan är det förstås att med ringlinan dra ankaret baklänges ur järnsängen eller vad det nu var för otyg där nere.
Jag är ju en sorglös individ och kan därför intyga att detta har fungerat för mig vid två olika tillfällen. - tillfällen då "Anchors away" eller dykning varit alternativen.
OCH - jag har haft jollen med mig. Operationen blir oändligt mycket lättare då.

Till sist: Kör Du med stockankare - ja glöm då det Du har läst! - men det finns fiffigheter även för sådana fall och det tar vi kanske en annan gång.

(förstora bilden genom att klicka på den)

                                                                                            Aron