AIS och elektronisk navigering för ökad säkerhet | Stockholm
Allt fler fritidsbåtar använder AIS-mottagare för att hålla koll på den tyngre farttygstrafiken eller AIS-transpondrar för att också bli synliga för andra fartyg. En del använder AIS-transpondrar för att folk i land ska kunna följa var man är.
24-timmarsseglare seglar ofta i trafikerade vatten och några har skaffat sig transpondrar. Stockholmskretsens 24-timmarskommitté har därför bjudit in Jens Johansson från True Heading för att reda ut begreppen kring AIS och vad vi fritidsseglare har för nytta.
Träffen fungerar också som en snabb introduktion för nya deltagare i 24-timmarsseglingarna senare i veckan. Träffen är öppen för alla som är intresserade av av AIS, elektronisk navigering eller 24-timmarssegling. I deltagaravgiften, 120 kronor, ingår en matig wrap/tunnbrödsrulle och kaffe/te. Obligatorisk anmälan, begränsat antal platser.
AIS är är en teknik för att fartyg skickar ut sin position, kurs och fart via VHF-radio. Fartyg eller landstationer fångar upp signalen och visar de sändande fartygen på skärm eller sjökortsplotter. Syftet är primärt att undvika kollisioner. För större fartyg är AIS-utrustning (transponder) obligatoriskt. Nu har priset på enklare transpondrar sjunkit och fler fritidsbåtar får transpondrar.
Jens Johansson är vd för True Heading och Seapilot. True Heading utvecklar lösningar inom AIS, elektronisk navigering och transponderteknik. Seapilot är en sjökortsapp med AIS för mobiler och surfplattor.
Har du frågor som du vill ställa till Jens, antingen på plats eller på distans? Mejla till stefan@24-timmars.nu så förbereder vi Jens på frågorna och sammanställer det viktigaste från träffen i en artikel.