Hoppa till huvudinnehåll
larwik
Senast inloggad: 2012-02-05 - 23:10
Tretungad Dannebrog

Lars Wiklund:

Är experten säker på att det finns en tretungad Dannebrog att titta avvundsjukt på? Har själv aldrig sett den... Lars Wiklund Malmö

Björn J. (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-12-22 - 21:32

Björn J.:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Dannebrogen Alla världens sanningar finns numra samlade på Wikipedia:-)
Tomas (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-12-22 - 21:32

Tomas:

I flera länder har vissa segelsällskap särskilda tillstånd att använda flaggor som avviker från de normala vi brukar se på respektive lands fartyg och fritidsbåtar. Dessa flaggor är ofta likadana eller liknar landets militära flaggor. Det kan gälla vissa kungliga sällskap eller äldre sammanslutningar med gamla, speciella eller militära traditioner. Men lagstiftningen varierar givetvis mellan nationerna. Före 1907 fanns även i Sverige vissa sällskap som hade tillstånd att föra tungade flaggor och/eller med speciella emblem -- vilka alla alltså är olagliga idag. Ostindiefararen Götheborg har dock tillstånd att använda en tvåtungad svenska flagga med Svenska Ostindiska Companiets bokstavslogotyp -- men inte som nationsflagga utan bara vid "museala", historiska sammanhang. Till sjöss för man vanlig svensk flagg. Tretungad svensk flagg får endast föras av kungahuset och försvarsmakten. De kungliga segelsällskapen i Danmark och Norge har även idag sådana tillstånd och deras medlemmar kan alltså föra tretungade flaggor med särskilda emblem, logotyper eller vapensköldar -- därav "avundsjukan". Men de allra flesta danska och norska båtar/fartyg för sitt lands vanliga flagg. I Storbritannien till exempel, har vissa segelsällskap tillstånd att använda den blå fartygsflaggan medan den vanliga handelsflaggan är röd. (Den som kallas Union Jack används som nationsflagga endast på land, inte till sjöss.)
Tomas (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-12-22 - 21:32

Tomas:

Lite kompletteringar -- efter surf på Wikipedia mfl webbsidor: Danmarks tungade flagga har två tungor (som nämns i rubrik ovan) medan Norges har tre. De kallas splitflagg på bägge språken. Även vissa av Ålands segelsällskap använder två-tungade åländska flaggor, med sällskapets emblem. Vidare har åtskilliga länder marina handelsflaggor som skiljer sig mer eller mindre från respektive nationsflagg på land, men tungade flaggor är ytterst sällsynta utom i Skandinavien.