Hoppa till huvudinnehåll
trindy113
Senast inloggad: 2019-12-06 - 16:48
Grundstötning i gästhamn, Vems ansvar ?

Besökte en gästhamn nyligen. I deras hamnbeskrivning står 3 meter som djupgående. Jag backade in med segelbåt som har 2 m djupgående. Plötsligt blev det tvärstopp och rodret (1.80 m djupgående) small på något väldigt hårt och solitt.
Jag kontaktade hamnen via mail (ingen hamnkapten i tjänst) och får beskedet,
" Principiellt kan vi inte ta ansvar för hur botten är förskaffad i hamnen. Det är givetvis muddrat och tillräckligt med djup för de båtar som gästar vår hamn, men om andra föremål av olika anledningar hamnar på botten kan vi inte ansvara för detta. För ordningens skull så har vi anlitat dykare för att syna av botten för att på så vis se om det ligger något där."

Nu meddelar hamnen att de funnit ett gammalt betongfundament där jag grundstötte och erbjuder en (1) frinatt som kompensation !?
Kan detta verkligen vara riktigt juridiskt ?
Jag skulle förstå om lösa föremål slängts i på okynne men här snackar vi ordentliga grejer som absolut inte kan ha kastats i från pontoner och hamnat 10 meter ut från närmaste ponton.

Vad är era synpunkter på hamnens försvar. Kommer kosta mig lyft och reparationskostnader av roder
(har filmat akterkant och en stor bit av akterkant är borta, 20 cm ovan nederdelen)

Hälsningar,
Jonas Dehler 34 SV, SWE113

thomas_carlson
Senast inloggad: 2023-06-16 - 13:13

Hej!
Jag är ingen expert på juridik men jag tror att det kan bli svårt att få gästhamnen att ta ansvar och stå för kostnaderna. Frågan är om det är värt att driva en process och riskera att få betala gästhamnens rättegångskostnader i förhållande till reparationskostnaderna.

Sedan tycker jag att det är MYCKET snålt att bara erbjuda 1 natt, Hade jag varit hamnkapten/hamnägare så hade jag erbjudit 1 säsong kostnadsfritt, som goodwill.

Thomas