Hoppa till huvudinnehåll

Bojflagga 2022

Svenska Kryssarklubben lägger ut svajbojar på lämpliga platser längs landets kuster samt i Mälaren och Vänern. Bojarna är till för medlemmar som har sin båt registrerad i klubben och dessa medlemmar erhåller varje år en bojflagga som hissas när en boj ska nyttjas.

Tillsammans med På Kryss nummer 2, som utkom den 9 mars, medföljde årets bojflagga till dig som har din båt registrerad.

Kryssarklubben har 240 bojar för din säkra och miljövänliga förtöjning.

Bojflaggan är gjord av materialet tyvek*. Flaggan ska föras under spridare, på gösstake eller på annat väl synligt sätt när båten ligger vid en Kryssarklubbsboj.
Flaggan bör tas ner mellan användningarna för att minska risken att den blåser sönder. Varje år skickas en ny flagga ut, med ny färg och aktuellt årtal.

Vem får nyttja bojarna?
Följande villkor ska vara uppfyllda för att nyttja en Kryssarklubbsboj:

• Båten ska vara registrerad i Kryssarklubbens båtregister.

• Båten ska föra årets bojflagga.

• Ett tydligt namn ska finnas på båten.

Observera att enbart medlemskap i Svenska Kryssarklubben ger inte rätt att nyttja klubbens bojar.
Ovan angivna tre punkter måste vara uppfyllda!

 

Om du vill registrera din båt, ändra uppgifter om din befintliga båt eller byta båt gör du detta under Mina sidor när du är inloggad på webbsidan.
Första gången du ska logga in på www.sxk.se behöver du skapa ett webbkonto.

Läs mer om Svenska Kryssarklubbens bojar 

För dig som är medlem finns här en förteckning över samtliga bojar. Förteckningen är pdf-format som kan skrivas ut eller laddas ner.

Bojhäfte 2022

Om du misstänker att en båtägare olovandes nyttjar en Kryssarklubbsboj uppmanas du att värva en ny medlem, eller uppmana medlemmen att registrera båten i Kryssarklubben, genom att lämna Kryssarklubbens bojbrev till båtägaren.
Brevet kan du ladda ner här och sedan själv skriva ut. Brevet finns även på engelska.

Här finns ett webbformulär att fylla i direkt för att värva ny medlem.
 

Flagglina medföljer inte flaggan. Knopa fast bojflaggan med två överhandsknopar. Notera att avståndet mellan knoparna ska vara något kortare än avståndet mellan hålen, annars riskerar flaggan att blåsa sönder. Prasslar flaggan så att du störs av ljudet kan du vika övre och undre kanten så minskar prasslet.

 

Bojflaggan är gjord av materialet tyvek, ett tunt plastmaterial som är tillverkat av tunna polyetylenfibrer. Det känns som papper men är ett lätt, tunt, vattenresistent, riv- och slittåligt material, enligt tillverkaren. Bland annat tillverkas kartor och förpackningar i tyvek och ska kunna vikas tiotusentals gånger utan att gå sönder.

 

Dela i sociala medier