Barn & ungdom
Omkring 700 barn och ungdomar får varje år sin första upplevelse av båtar, segling och hav genom Svenska Kryssarklubben. Vi har seglarskolor/läger på ostkusten, tre segelfartyg på västkusten, kölbåtar samt jollar och erbjuder kurser för barn och ungdomar i alla åldrar.
Ungdomsverksamheten syftar till att:
-
Skapa lustfylld gemenskap kring sjölivet
-
Ge starka upplevelser av natur, spänning och gemenskap
-
Utveckla ett gott sjömanskap
-
Väcka insikt och förståelse för vikten av att visa hänsyn till sjölandskapet
Kryssarklubben bedriver ungdomsverksamhet genom bland annat:
Seglarläger på Malma Kvarn
Sedan mitten av 1940-talet arrangerar Svenska Kryssarklubbens Stockholmskrets seglarläger på Malma Kvarn på Värmdö i Stockholms skärgård. Verksamheten vänder sig främst till barn och ungdomar från tio till sjutton år men även till vuxna, såväl nybörjare som mer erfarna seglare.
Varje år deltar över 200 barn och ungdomar på seglarlägret Malma Kvarn som sträcker sig över juni, juli och augusti.
Den erfarna personalen lär ut segling och sjömanskap på ett pedagogiskt, roligt och traditionsrikt sätt.
På lägren används segeljollar av märket Tvåkrona.
Läs mer om Seglarlägret på Malma Kvarn
Dagläger Kryssis, Optimistläger
Kryssis är ett dagläger för barn mellan 8 -12 år (det året barnet fyller 8 år) och har bedrivits sedan 2012. Lägret riktar sig till barn som är nybörjare, som kanske inte har varit i båt tidigare eller som inte känner sig redo att sova hemifrån än.
Barnen kommer att segla på Mälaren och utgå från Huvudsta Strand och Solna Seglarskola, som samarbetar med Kryssarklubben. Barnen kommer även att kunna hämtas upp med båt från Kungsholmssidan och Brommasidan.
Varje läger är fem dagar långt med undervisning mellan 9.00 till 16.00. Lägren finns både för nybörjare och fortsättning.
På Kryssis lär du dig segling från grunden, både genom teori och praktik, på ett lekfullt och väl beprövat sätt.
Stiftelsen Svenska Kryssarklubbens Seglarskola
Ombord på våra tre skolseglarfartyg Gratitude, Gratia och Atlantica, får du träna dig i att segla och hantera ett traditionellt segelfartyg; segelmanövrer, rortörnar, navigation. Seglingarna går oftast i de skandinaviska farvattnen.
Ombord finns modern navigations- och säkerhetsutrustning och fartygen besiktigas årligen av sjöfartsinspektionen.
Vi besöker genuina samhällen och fina naturhamnar och detta varvas med tuffa havsseglingar - ibland under flera dygn. Vi deltar varje sommar i någon kappsegling med andra segelfartyg där träningsmomenten väl kommer till användning. Spänning, kamratskap och många nya vänner väntar.
Mer än 500 ungdomar sjöutbildas årligen inom Seglarskolan. Kursernas längd är i regel två veckor och seglas under sommarlovet.
Läs mer om Stiftelsen Svenska Kryssarklubbens Seglarskola
Ungdomsmedlemskap
Om du är 25 år eller yngre erbjuder vi ett ungdomsmedlemskap för 150 SEK/år. En medlemsförmån är bland annat att du får rabatt på vissa seglarläger. Läs om medlemsförmåner här!
Bli medlem!
IF-båtar
Kryssarklubben har fyra IF-båtar.
Tant Gul och Tant Gredelin finns i Stockholms skärgård, på Malma Kvarn som är Svenska Kryssarklubbens utbildningscenter. Upptäck den fina biten av Stockholms skärgård med utgångspunkt från Malma, som ligger på Värmdö. Malma Kvarn har också andra faciliteter, såsom bastu och sommaröppen krog. Läs mer om Malma Kvarn här.
Här kan du boka Tant Gul och Tant Gredelin
Tant Storm ligger i Luleå. Därifrån kan du upptäcka Bottenvikens fina skärgård. Kanske passa på att besöka Gåsören som är Bottenvikskretsens uthamn i Skelleftebukten. Det är Bottenvikskretsen som sköter om Tant Storm.
Läs mer om Tant Storm här.
Tant Trygg finns i Vänern. Båten seglas i första hand av Qvinna Ombord-medlemmar inom Kryssarklubben. Det är Qvinna Ombord, Vänerkretsen, som sköter om båten.
Läs mer om Tant Trygg här.
Båt- och Gastbank
På "Mina sidor" finns en Båt- och Gastbanken där du kan hyra ut din båt, söka besättning eller om du är utan båt annonsera efter båt eller plats på en båt.
Tjänsten är kostnadsfri och för att kunna använda den ska du vara inloggad. Det ger dig som medlem fördelen att veta att den som hyr din båt är medlem eller att den båt och ägare du gastar på är med i Kryssarklubbens register. Även om Kryssarklubben inte tar ansvar för annat än tjänsten så ger det större trygghet att veta att det är en klubbkamrat du möter.
Läs mer om båt- och gastbanken
Stöd till Kryssarklubbens ungdomsverksamhet
Den ideella verksamheten på Kryssarklubbens skutor och på seglarlägret Malma Kvarn kostar mycket pengar. Om du vill stötta våra ungdomar kan du skänka en gåva till Kryssarklubbens ungdomsverksamhet. Läs mer här!