Hoppa till huvudinnehåll
Gäst (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00
Vindruta av plexiglas eller glas?

Curt Norstedt:

Jag skulle gärna bygga en vindruta på min Schelinkryssare men behöver några råd: 1. Vilka är för- och nackdelarna med glas respektive plexiglas? 2. Plexiglas kan ju till skillnad från glas böjas och formas inom vida gränser; finns det företag som "skräddarsyr" rutor i detta material?

kuling
Senast inloggad: 2014-05-26 - 19:25

Lennart Lundin:

Problemet med repor och solens nedbrytning av plastglas undvikes till stor del om man väljer rätt kvalitet av polycarbonat (PC). På bl a skogsmaskiner occh annan känslig utrustning inom industrin använder man en speciell reptålig och UV-säker kvalitet t ex Margard som säljs av bl a www.essaplast.com Med gott resultat har jag använt denna kvalitet även till sidorutor och annat där okrossbarhet och lång livslängd är önskvärd. Limbart liksom andra icke feta plaster. Skruvar man i kombination med t ex butylgummi så se till att har bra frigång i hålen.
Curt Norstedt (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-07-14 - 10:32

Curt Norstedt:

Tack för värdefull information från olika håll! Tacksam om de som sitter på mer hör av sig. Jag har nu en adress till en firma som bygger i glas. Vem gör det i Margard?
Nils Eriksson (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-07-14 - 10:32

Nils Eriksson:

Hej ! Jag har en Najad 34 som ska förses med både vinruta och fönster. Jag har fått rådet att köpa en färdig vidruta i lamellglas med rostfri ram. Övriga fönster har jag tänkt tillverka av Lexan... Men kanske bör jag välja Margard i stället? Jag har för avsikt att vinterbona båten. Då borde jag väl ordna med isolerande fönster...(?) Tacksam för tips om material, tillvägagångsätt och inköpsställen. Hälsningar Nils Eriksson 070-2810450. PS Det går förmodligen inte att nå mig via mail efter 15 juni -05.
Jerry (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-07-14 - 10:32

Jerry :

Lars. Jag provade aceton på PC ,skivan blev lite matt i ytan men ingen försvagning eller några sprickor.Vad baserar du ditt påstående på ?
Lars (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-07-14 - 10:32

Lars:

En säljare,som jag känner, hos Molybon sa att jag skulle vara försiktig med aceton och PC. En bekant seglare hade under vintern satt stormluckor i PC. Vid ett tillfälle när han stod på en stege vid sidan av båten och hade en flaska med aceton i handen, vingla han till och där stänkte några droppar på plasten. Den sprack direkt.
Gunnar Österlöf (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-07-14 - 10:32

Gunnar Österlöf:

Jag gjorde själv en vindruta i 6 mm Lexan till vår Laurinare i fjol. Det hela kostade runt 2000 kr. Jag gjorde först en mall av grov papp. Det går att vika/bocka Lexan även med raka vinklar genom att med t.ex vinkelslip, slipa ett spår längs med bockningen, för att göra en anvisning. Lexanet verkar vara så starkt att det håller även om hälften av materialet i anvisningen är borta. Lycka till!
Torbjörn (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-07-14 - 10:32

Torbjörn:

Hej Curt Det finns bättre material än plexi, varav Makrolon och Lexan är några de kan kallbockas i 90 grader
Curt Norstedt (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-07-14 - 10:32

Curt Norstedt:

Hej Torbjörn, Tack för påpekandet. Jag förmodar att det blir ganska dyrt men det blir det ju oavsett vilka material man än väljer. Dela gärna med dig om du har ytterligare kunskaper på detta område: 1. Vilken tjocklek bör man välja? 2. Kan man bocka själv eller finns det specialister som tar han om detta? 3. Har du några synpunkter på infästningen?
Lars (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-07-14 - 10:32

Lars:

Makrolon och Lexan är namnet på samma sorts plast men med olika tillverkare. Plasten heter polycarbonat eller PC. Den är mycket stark och används bl.a. i visir. Som all plast så är det lätt att få rispor i den, ännu lättare än i plexiglas. Och att tänka på i samband med båt, den är MYCKET känslig för aceton. En droppe och hela plastskivan spricker. Vi hade en i klubben som skulle testa makrolon. Han satte fast en bit i ett skruvstycke och tog med en liten slägghammare och bocka den fram och tillbaks, men den gick inte av. När han skulle ta tag i biten när han lossa den från skruvstycket, så brände han fingrarna. Jag har på några större båtmässor set företag som gör sådana "glas" med tillhörande båge. Tyvärr kommer jag inte ihåg namnet. De hade 4mm tjock plast. Gör man det själv går det fint att fästa plasten med skruv eller popnit, men man skall ha en stor bricka. Limar man fast det med Sikaflex sitter den både starkt och blir tät. Om man kan ha glaset i skarpa veck kan man göra det i riktigt glas. Då är risken för repor minimal. Väljer man lamellglas (används i vindrutan på bilar) får man också ett starkt glas. Om man går till en liten glasmästare så kan de ta hem sådant glas i den form man önskar. Visserligen är priset per m² högt (ca. 700kr), men det rör sig inte om några stora ytor.
Curt Norstedt (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-07-14 - 10:32

Curt Norstedt:

Hej Lars, Tack för informationen. När det gäller lamellglas förmodar jag att du menar att man kan få det det i det format man önskar. Eller är det rent av så att glasmästaren kan ta hem det i krökt utförande? Låt oss se om någon annan läsare av detta forum kan namn och adress till tillverkare av vindrutor av plexiglas, polykarbonat eller lamellglas.
Bjornen
Senast inloggad: 2015-05-12 - 17:35

Björn Johansson:

Det finns en trevlig glasmästerifirma i Öckerö kommun, Hönö båtvindrutor Ab, www.batrutor.se, som har glasat en del rutor till min båt, och dom har bra priser. Denna firma kan även renovera glasade däcksluckor, skylighter och liknande. Vad jag av erfarenhet kan delge är att alla slags "plastglas" är mindre reptåliga än äkta laminerat glas. Om du skall montera vindrutetorkare i dina vindrutor (vilket kanske inte är fallet..?) så är "plastglasen" uteslutna, då är det laminerat vindruteglas som gäller. laminerat glas är ofta (inte alltid) dyrare och tyngre. Jag hade "lexan" i sidorutorna i mitt doghouse, och när det var ungefär 20 år gammalt så blev det nästan ogenomskinligt i solsken, och skymmning, jag kan inte förklara hur det gick till, men någon slags optisk oönskad brytning uppstod så att omgivningen blev i bland väldigt dimmig när ljuet låg på i en viss vinkel. Men nu sitter det här laminerat vindruteglas, och rutorna har en svag krökning. Det hör ju inte till frågeställningen, man jag hoppas för allt i världen att ingen här är då dum att han elller hon ens funderat på tonat glas, SXK,are är väl betydligt klyftigare och klarsynta(!) än så, hoppas jag.
Ariane (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-07-14 - 10:32

Ariane:

Till våren skall jag byta 4 st rutor i ett doghouse. Jag letade på nätet och hittade en sida om en båt, som heter "Smilla", vilken både hade bytt rutor och samtidigt fått tillverkaren att göra metallramar till rutorna. Jag tycker det verkar vara intressant. Firman ligger i västra Sthlm och heter Sthlm's Vattenskärning. http://www.langfardssegling.com/ , http://www.industritorget.com/medlemmar/stockholms_vattenskarning_ab.asp Hälsn/cmw
olle (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-07-14 - 10:32

olle:

Här har stått ovidkommande, osmaklig text som ej löser problemet med vindrutor. E. B. sekreterare i Båttekniska nämnden.
Curt Norstedt (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-07-14 - 10:32

Curt Norstedt:

Jag är imponerad av att du gjorde vindrutan själv! Hittade du på tekniken eller är den vanlig när man arbetar med Lexan (polykarbonat)? Hälsningar
lars (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-07-14 - 10:32

lars:

Hej Det måste vara uv skyddad pc det skall hålla minst ca 10 år annars "gulnar" det det spelar ingen roll om det är makrolon eller lexan osv det är bara olika tillverkare av grund råvaran en del företag tillverkar både grundråvaran ock skivor nackdelen med pc är att den är lite repkänslig ock tål en del kemikaler dåligt det finns skivor också som har en hård lack på båda sidor som gör att den blir reptålig det går bra att såga (sticksåg bandsåg osv)& kallbocka i pc se till att kanterna inte är grovsågade kan spricka där annars vid bockning den gammla sortens bockar är bäst inte den nya vbocken eller vad den kallas bockar själv 12mm pc i 90 grader ej kallbocka lackad pc lacken spricker vid bockningen lackad pc har olika namn ex safhir beroende av olika tillverkare Arbetar på nordens största tillverkare av pc skivor Arla plast
Thomas Tegenmark (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-07-14 - 10:32

Thomas Tegenmark:

Ska själv göra ny vindruta till min Sweet Sixteen. Hittat Allas glas i Stockholm (och övriga Sverige): 08-32 21 11, på Tomtebogatan 13. www.samglas.se. Har bl a Margard. Thomas
Åke Lindberg (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-07-14 - 10:32

Åke Lindberg:

Jag har läst om Arla plasts och Essaplasts produkter på resp. hemsidor. Margard används inomhus där det inte utsätts för UV-strålar. Jag har nyss köpt Arla Colorado UV till min båt. Slipar för fullt för att få rätt form... Åke
Per-Olov Gelin (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-07-14 - 10:32

Per-Olov Gelin:

Jag bytte ruta på min sportbåt för 7-8 är sedan. Efter några år så började den mattas och är nu så gulmatt att jag inte ser igenom den. POG
Curt Norstedt (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-07-14 - 10:32

Curt Norstedt:

Hej, Det tycks finnas olika kvaliteter av polykarbonat, en plast som också har många olika namn. Med hjälp av kunniga medlemmar kanske begreppen kan redas ut. Ett vanligt namn är Lexan. En annan kvalitet av polykarbonat säljs under namnet Margard och anges vara tåligare mot repor och solsken. Tacksam för upplysningar. Curtn
Bjornen
Senast inloggad: 2015-05-12 - 17:35

Björn Johansson:

Att såga i olika genomskinliga "plastglas": Jag har aldrig lyckats såga snygga snitt med sticksågen. Bladet blir alldeles för varmt och plasten smälter ihop bakom bladet. Även om man sågar relativt långsamt. Mindre snitt kan man ju lägga med bågfil, men såga långsamt! Bandsåg är det bästa alternativet. Bandet är så långt och det är så mycket värmeavledande massa i bandsågens stora hjul att bladet aldrig blir riktigt varmt.