Hoppa till huvudinnehåll
admin
Senast inloggad: 2024-06-19 - 12:45
Välja skiljerelä

Bo Hedqvist:

Vi har ett nyligen monterat skiljerelä i vår båt. Det är ett Tecsup SB 12/70, dvs max 70 A. I Odelcos information på hemsidan står det att detta relä pasar till båtar vars generator laddar med max 25 A. Varför inte mer? Är detta relä medndra ord för litet för vår båt, vars generator laddar med 45A? Odelco rekommenderar i det läget ett större relä för max 140 A. Detta lämpar sig enlig informationen på hemsidan för laddström på max 80 A. Någon som kan och kan reda ut begreppen? Hälsningar Bo Hedqvist

Dick Pettersson
Senast inloggad: 2014-05-12 - 20:12

Dick Pettersson:

Viktigt att känna till om DELAB:s skiljereläer/batteriseparatorer: I BSR 70 och BSR 57 är det den relativt låga återladningsströmmen efter en start som går via reläkontakten INTE laddningsströmmen till de strömkrävande belysnings/förbrukarbatterierna, se bl a schemat i svaret ovan. Se även mera om BSR-funktionerna på www.delabmarine.se.
Olof Nordell
Senast inloggad: 2024-06-18 - 18:43

Olof Nordell:

Jag förstår inte riktigt vad du menar och vill bara kolla om jag fattar det hela rätt. Många jag pratat med om strömspikar och elektronik är nog lite villrådiga. Vi har tidigare talats vid per telefon flera gånger. Jag har BSR57. Enligt ett proffs i elbranschen jag talat med alstras s.k. strömspikar (spänningstoppar) vid motorstart av startmotorn och inte av generatorn, som jag tidigare trodde och som många nog fortfarande tror. Dessa strömspikar skadar inte startbatteriet men kan skada känsliga prylar. En person jag känner har fått en autopilot förstörd. En motormekaniker berättade på SXK:s motorträff om en bilägare, som fick halvljuslampor förstörda på löpande band. Enligt instruktionshäftet till min DC/DC-omvandlare till min Laptop ska den stängas av före motorstart, vilket är opraktiskt. Om man har BSR tar startbatteriet hand om strömspikarna vid motorstart eftersom belysningsbatteriet och förbrukarna kopplas in med ca. 1 minuts fördröjning. Är detta korrekt?
Dick Pettersson
Senast inloggad: 2014-05-12 - 20:12

Dick Pettersson:

BSR är DELAB:s förkortning för BatteriSeparator med Relä. DELAB:s BSR (eller skiljerelä) är till för att skapa ett automatiskt fungerande 2-batterisystem. På www.delabmarine.se finns tekniska specifikationer som visar bl a vilka LADDNINGSSTRÖMMAR de olika BSR-typerna klarar. BSR är alltså inget skydd för transienter, se nedan. Betr. "strömspikar", vanligen brukar man tala om (spännings-)transienter, skapas ju när man bryter spänningen över en induktiv belastning (reläspole eller dylikt). Dessa transienter, som kan bli flera gånger högre än systemspänningen, kan skada elektronik och strömställare. Möjligheter att skydda sig mot dessa "spikar" finns. Se annan plats i Forum.
Gäst (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-06-20 - 17:27

Delabmarine.se eksisterer ikke mere. Er der en anden måde at finde ud af, hvordan man skal forbinde skillerelæet?

Venligst Benny, DK

 

Gäst (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-06-20 - 17:27

Bifogar ett gammalt kopplingschema, men jag garanterar inte att det är korrekt.

Hälsningar Tomas