Hoppa till huvudinnehåll
chrnil
Senast inloggad: 2024-10-12 - 17:58
Hur koppla solcell?

Christer Nilsson:

Jag håller på att ansluta en solcell och den skall ju anslutas till batteriet ha säkring, backdiod etc. I min båt är det lätt att dra en kabel till en jordningsplint med två jordkablar från batteriet på vardera ca 10 mm i diameter dvs totalt minst 120-150 mm2. Till huvudströmbrytaren finns två avsäkrade plusledningar med samma dimension direkt från batteriet även de lätt tillgängliga. Gör jag fel om jag i stället kopplar solcellen til batterisidan på huvudströmbrytaren resp till jordplint ? Jag sparar timmar av arbete det blir bara 4 m kabel i ställer för kanske 15m. Christer

Ove Thorin
Senast inloggad: 2024-11-18 - 11:02

Ove Thorin:

Hej Christer Det fungerar, jag har själv samma inkoppling. Tänk på att ha en säkring nära din anslutningpunkt vid huvudströmbrytare som säkrar din kabel till solcellen. Dina andra säkringar är troligen för stora för kabeln till solcellen. Hälsningar Ove
Björn J. (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-11-23 - 23:53

Björn J.:

Hej! Koppla kabeln från solcellen innan huvudbrytaren, så att batteriet/erna laddas även när huvudbrytaren är avstängd. Eller koppla direkt till batteripolerna. Säkring enligt ovanstående skall du ha! Personligen anser jag att en regulator är bättre än en backdiod. Dioder i allmänhet ger nämligen ett spänningsfall på 0,7 volt. Det har diskuterats tidigare här om att man inte behöver varesig dioder eller eller regulatorer till solcellspaneler med liten effekt, där panelens effekt är en tiondel av batteribankens...(eller hurdetnuvar) men jag kan ju subjektivt tycka att så förhållandevis små paneler är onödiga i sig då de ger för litet laddström under de få soltimmar vi faktiskt ändå har här hos oss. Icke för ty, så blir det ju iallafall en liten laddström som motverkar sulfatering i batteriet dygnets ljusa timmar, alltså inte bara under solsken. Du har väl redan köpt en panel... annars brukar jag säga att man skall köpa en så stor som man har utrymme till och som nummer två, ta hänsyn till bankkonto alternativt plånbok. Tänk på att minsta skugga drastiskt försämrar penelens effekt, den skall alltså monteras så fritt som möjligt! Bra om den kan riktas så dess vinkel överenstämmer med höjden på vår närmaste stjärna, Solen. Som extratillbehör till min panel har jag kopplat en ampermeter och en voltmeter, med hjälp av dessa kan jag sedan rikta in panelen så den ger optimal laddning. -Älskling, idag har vi ett strålande solsken på 4,5 ampere! Som sagt, det har skrivits ganska mycket om solcellspaneler på detta forum under årens lopp, använd sökfunktionen eller läs mer i arkivet.
Gäst (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-11-23 - 23:53
Hej, läste ditt inlägg. Jag undrar om du kan tipsa mig om en grej, jag har 2st 100 watts solpaneler. Jag har kopplat dessa enligt reglementet men de påverkar min "battmeter" eftersom det enligt expert går jord baklänges. Battmetern visar fel både Ah och laddningsprocent. Kan du tipsa om hur jag kopplar ihop solcellerna med regulator och battmeter. Du får gärna förklara som om jag var eeeehhhh 10 år. Tack på förhand Håkan
Gäst (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-11-23 - 23:53

Hej Håkan

Då jag inte vet hur det är kopplat kan jag misstänka att det är såhär. Schunten sitter på -kabeln på batteriet, har du då kopplat solcellen med sin regulator direkt på batteriet kan schunten inte mäta den strömmen. All förbrukning och laddning måste in så att den går via schunten till och från batteriet.

Hälsningar Ove

matsstrand
Senast inloggad: 2024-10-07 - 14:04

Mats:

Hej Är också påväg att installera solcell med Max Power regulator. Men vad händer när man ligger på landström och batteriladdaren är igång samtidigt som solcellspanelen laddar för fullt? Tänkte installera en 30 watts solcellspanel på rufftaket. Mats
Magnus Sterky
Senast inloggad: 2024-11-23 - 17:21

Magnus:

Om två olika laddare, mer eller mindre smarta, laddar samma bank så kommer båda att bidraga mer eller mindre. Den av de två som först uppnår sina villkor för att övergå till underhållsladdspänning kommer sen att försöka dra ner sin laddspänning. Om den andra ännu inte dragit ner, fortsätter den att ladda med full laddspänning, och sen drar den också ner till underhållsladdspänning. Den av de två som har högst undrhållsladdspänning kommer sen att ge lite ström för att hålla den spänningen, medan den andra laddaren drar ner sin spänning lågt (utan att lyckas) och ger ingen ström. Magnus www.batteknik.se
Gäst (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-11-23 - 23:53
Hej jag har skaffat en 45w solpanel med regulator. Behöver jag ha nån säkring mellan regulatorn o batteriet o isåfall vilken storlek på säkringen?
Gäst (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-11-23 - 23:53

Du behöver (måste ha) en säkring på c:a 5 till 8 ampere monterad vid batteripolen. Den skall skydda kabel och regultor om de får kortslutning, från de jätteströmmar som batteriet annars kan skicka ut. 

Gäst (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-11-23 - 23:53

Hej. 

Jag tänker nästa år montera nya solpaneler på båtens tak. Två stycken blir på 100 watt/st samt en långsmal på 18 watt riktad akterut. Har förstått att de skall monteras parallellt men påverkar det att de är av olika storlek? Samt att Vmp är olika,  19,4 volt  på den lilla samt 17,8 volt på dom stora.

 

Tacksam för svar //Patric. 

Svante Lind
Senast inloggad: 2022-08-27 - 09:28

Hej,
Jag har en fråga som liknar Patric´s (även om vi skall nyttja likvärdiga paneler).

Har läst allt jag hittat i arkiven (med sökmotorn) utan att bli klok på bästa val för just den här biten - hur flera paneler, vi tänkte montera 4 st 80W paneler, SOLAR BP380J, i fasta positioner (två "horisontellt" på taket och två i ca 45 gr vinkel uppåt SB respektive BB) för att rimligen någon skall kunna addera till att ge oss förhöjd laddningsström (jämfört med enbart de två horisontella panelerna). Hur bör dessa kopplas upp (så att optimal samverkan gynnas) - då de uppenbarligen samtidigt kommer att leverera allt från 0 - 90 % effekt?

Trodde spontant att alla skulle kopplas i serie (med bypass ledning och diod), för att sedan låta regulatorn ta hand om allt från 0 till möjliga 4 x 22,1 V = 88,4 Volt för omvandling och leverans till batteribank.
Vill ändå kasta ut frågan - om någon har erfarenhet och kanske en bättre lösning, innan jag kopplar ihop alla...
Tänkte initialt koppla upp dessa mot en 24 V ca 280 Ah VRLA AGM batteribank (4st, C&D 12-160F, ursprungligen 320 Ah, men det var några år sedan...) med lämplig regulator (har för endamålet kikat på Victron 150/35, så att det finns lite överkapacitet om vi får för oss att komplettera med fler paneler - vi har några till som f.n. ligger i förrådet.

På sikt hoppas vi får råd att byta ut mot en bank med Lithium batterier... De kan ju laddas lite snabbare (med maskin) och klarar fler urladdningar. 

Hoppas på ett förklarande svar (hur och varför) då jag vet att det finns flera mycket duktiga och kunniga som är engagerade här på forumet - stort tack för det !!!
/ Svante & Cia, Ketch Siri af Stafsnäs

Gäst (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-11-23 - 23:53

Jag skulle nog parallellkoppla alla fyra och använda en 12V regulator (gärna en med programmerbar slutspänning med tanke på ev. Litiumbatterier). Detta eftersom en rätt liten skuggning av en panel ger stor minskning av strömmen. Det vill man inte ha i en seriekoppling.

Anna Gröna
Senast inloggad: 2024-08-25 - 15:58

Hej,

jag undra hur jag bör tänka när jag skall montera en solpanel. Jag har hört om olika idéer kring det. Jag tänkte på en panel på ca. 50W men jag ville inte har det fastmonterat. Så jag söker efter en lösning som man kan plocka bort. 

Jag har sätt en regulator som är påkopplat på en båtkontakt (hane) som skicka in strömmen vi kontakten. Kan det vara något? (https://www.svb24.com/en/sunware-fox-062-miniature-charge-regulator.html)

Eller på vilket sätt är en fastmonterad regulator att föredra, som få sin koppling via någon snabb koppling.

Måste jag koppla en säkring. Eller alternativt köper en regulator med inbyggt säkring?

Tacksam för svaret 

 

Norman