Hoppa till huvudinnehåll
admin
Senast inloggad: 2024-12-20 - 13:09
Bottenfärg på ostkust???

gert Fasting:

Hej alla miljöbovar resp. miljövänner.Jag har i sommar testat både International Cruiser västkust och Eco på olika fält.
Segelbåten har varit placerad på ostkusten och normalt seglad.
Döm om min förvåning när jag inte kunde lokalisera de olika målningsfälten efter upptagning.Botten var väldigt befriad från oönskad växtlighet med undantag från någon enstaka tulpan.
Jag ser ingen som helst anledning att påfresta den marina miljön i onödan när skillnaden är så obefintlig.
Jag ser fram mot Era synpunkter och erfarenheter i frågan.

MVH Gert

Hans Svedberg (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-12-22 - 21:15

Hans Svedberg:

Är du säker på att resultatet hade blivit detsamma om det varit varmare i vattnet.
Baserat på resultatet av den forskning som bedrivits efter det att våra ovanligt snabba politiker förbjöd koppar i bottenfärgen är jag inte så säker på att vi påfrestar miljön speciellt hårt. Det förefaller i så fall vara inom ett närområde på ett par meter runt en stillaliggande båt när det gäller koppar.
Du säger att du ser fram emot synpunkter och erfarenheter och du menar förstås ur teknisk synpunkt eftersom det här är ett tekniskt forum.
Jag har nu använt polerande ostkustfärgen Mille Light under två säsonger med relativt bra resultat speciellt 2004. Vi har haft en sommar med kallt vatten i Sthlms ytterskärgård och ytvattnet har sällan varit över 17°. Vid upptagningen i höstas såg alla bottnar i stort sett bra ut oberoende av färg. Möjligen med undantag för de som hade kunnat måla med hamstrad typ VC17 som såg mycket bra ut och några få som nog inte hunnit med att måla alls som såg mindre bra ut.
Själv har jag fått nog av tjocka skikt med mjuk färg som färgar av sig när man kommer emot den. Ofta har vi kunnat se när man ligger still efter en segling hur lossnad färg flyter upp och läger sig på ytan. Det förefaller också som slemmiga alger ändå trivs ganska bra på den mjuka ytan. Nu har jag börjat med att ta bort färgen för att komma ner till den hårda 2-komp-färgen under. Den negativa miljöpåverkan som detta medför är nog många gånger värre än det hade varit att fortsätta med Lefant eller VC17.

Jag har inte bestämt mig för vilken färg jag ska ha, så jag är öppen för förslag.
Arne Henriksen (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-12-22 - 21:15

Arne Henriksen:

Hei Hasse. Du ønsket at jeg skulle kommentere dette.
Jeg har seilbåt langt inne i Oslofjorden. Her er vannet næringsrikt og ganske salt. Vi har store problemer med alger og vekster under vannlinjen. Det har blitt merkbart semre etter at vi fikk nye og mer "miljøvenneligere" botterfärger.
Selv bruker jeg selvpolerende bunnstoff og må dykke et par ganger i sesongen for å fjerne groe. De gamle fiskerene i Oslofjorden kjørte båten opp i Sonselva (en sötvatten elv). Da døde algene og båten ble ren i løpet av noen dager.
Østersjøen er vel ganske lite salt. Kan det være svaret?

Arne
Hans Svedberg (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-12-22 - 21:15

Hans Svedberg:

Vårt problem med grönalger är kanske annorlunda. Vi ligger i en ganska instängd vik med dåligt vatten pga. övergödning från åkrar med kreatur. Salthalten är mycket låg, kanske bara ½ - 1 %.

Hasse