Hoppa till huvudinnehåll

Tips och råd inför upptagning och vinterförvaring

- Vår erfarenhet säger att många skador kan enkelt förebyggas och undvikas om man är lite förutseende och extra noggrann, säger skadereglerare Gunnar Boo.


Han sammanfattar sina och kollegornas bästa tips inför upptagningen och vinterförvaringen.

   Vid upptagning: Pumpa läns och säkra lösa föremål. Markera gärna med våra slingmärken var du vill ha lyftbanden så att ingen utrustning skadas vid lyftet. Informera lyftpersonal om båtens vikt och bottenprofil.
Beställ slingmärken direkt från oss eller via båtklubben!

   Vid avmastning: Se till att masten inte är topptung när du lyfter den. Justera höjden på lyfstroppen.

   Pallning: Var noga med att bockar och stöttor är rätt och rejält dimensionerade så att de klarar extra påfrestning vid hårda vindar. Se till att båtens vikt är jämt fördelad.

   Täckning: Täckningen ska skydda väl mot regn, snö och smuts. Var snabb med att röja snö och is från presenningen. Håll båten torr för att undvika frysskador och köldsprängning.
Fäst inte täckningen i stöttor eller bockar. Använd tyngder (fyllda vattendunkar) eller fäst anordningen i marken.

   Segelbåt med masten på: Bekvämt, men ställer extra höga krav på vagga, pallning och stöttor. Tänk på att masten får stora hävstångskrafter när stormarna drar in.

   Inför vintern: Ta hem stöldbegärliga föremål och utrustning. (Koppla ur batterier, minuspolen räcker)  

   Utombordare: Byt växelhusolja på hösten för att undvika frysskador om vatten trängt in i växelhuset. Montera av propellern. Motorn ska vara nedfälld. 
Utombordare ska vara fastlås med godkänt motorlås, motorer under 50 hk monteras av för vinterförvaring.

   Inombordare: Byt olja på motorn medan båten ligger i sjön. Kör motorn varm innan så blir det enklare att suga ur den gamla oljan. 
Kör igenom frysskyddet i motorn. (Har du en sjövattenkyld motor, tänk på att termostaten kan hindra att frysskyddet går igenom hela motorn.)
Byt ev. drev och växelhusolja för att undvika frysskador om vatten läckt in i växelhuset. 
Slå gärna bakteriedödade medel i dieseln så minskar föroreningarna till nästa säsong.    

   Dyvikan - bottenpluggen - dags att ta ur inför torrsättningen. Förvara den på en plats du kommer ihåg då vårsolen börjar skina och det är dags för sjösättning :)   
 

Det här är bara några av de tips som vi kan ge, har du några frågor så tveka inte att ringa oss på 08-541 717 50 eller maila till info@svenskasjo.se

 
***  HA EN MILD VINTER, ÖNSKAR VÄNNERNA PÅ SVENSKA SJÖ!  ***

Dela i sociala medier