Hoppa till huvudinnehåll

Skattjakt med GPS

Anders Sylvan är både Kryssarklubbsmedlem och en av Sveriges mest erfarna ”cachare”. Han berättar hur det fungerar.
- Det finns massor av ”skatter” som ligger gömda runt om i vårt avlånga land. Du kan hitta dem med hjälp av din GPS! Jag talar om geocaching eller som vi ofta säger på svenska, ”skattjakt med GPS”.

Geocaching är en spännande fritidssys­selsättning som passar alla som äger en bärbar GPS. Någon gömmer en burk eller liknande med en loggbok och en penna i på en intressant, spännande eller vacker plats och publicerar sedan så noggranna koordinater som möjligt till gömman på en webbplats på Internet. Intresserade kan sedan lägga in koordinaterna i sin GPS och gå ut och leta upp gömman, geocachen, och anteckna sig i loggboken. När man är uppkopplad nästa gång log­gar man också besöket på cachesidan.

Det kan finnas föremål i cachen (bytes­saker) som du kan ta med dig, men bara om du lämnar ett nytt föremål i utbyte. En bra riktlinje är att alltid lämna något av minst samma värde som det man tar med sig. Det finns flera olika typer av cacher, men de två vanligaste är traditio­nella cacher där koordinaterna leder dig direkt till cachen och multicacher, där man måste besöka flera olika gömställen på vägen till slutmålet.
För att kunna läsa koordinater och kartor på cachesidorna på Internet och för att kunna ladda in koordinaterna i din GPS, måste du vara registrerad (se faktarutan). När du lagt in koordinaterna från cachesidan i din GPS tar du beskriv­ning och ledtrådar till cachen du valt. Sedan kan du börja navigera till punkten med hjälp av din GPS. När du närmar dig målet är det dags att jämföra verkligheten med beskrivningen. Ofta kommer man inte mitt på gömman på grund av diverse felkällor i GPS‑positionen, utan man får använda ledtrådarna.

När du funnit cachen så skall du skriva i loggboken som finns i lådan. Du kan också byta med eventuella bytessaker i lådan. Om du tar något skall du alltid lämna något. Var noga med att stänga lådan ordentligt efter dig, och göm den på det vis som cacheägaren tänkt sig. Det är mycket viktigt för att ”mugglare” (icke-cachare) inte skall råka hitta den.

Vad är det då som är så kul med att springa runt och leta plastburkar? Per­sonligen har jag hållit på med geocaching sedan 2003 och det har det gett mig många spännande besök på platser jag sannolikt aldrig hade kommit till utan ”skattjakten”. Ett bra exempel är under mitt livs första segelsemester på ostkus­ten 2004, då ”jakten på en plastburk” fick mig att segla ända ut till fantastiska Svenska Högarna. Då fanns där bara en enda cache, i dag finns det tre stycken för den som dristar sig dit. Sommaren 2005 blev det också, av olika orsaker, segling på ostkusten. Caching tog mig till nya spännande platser, som till den fantas­tiska Bullerö och till vackra Nämdö.
För att också nämna något hemifrån Västkusten kan jag ta en av mina favo­ritöar Rörö som exempel. Tycker mig ha sett det mesta av geografin, geologin, floran och faunan på ön, men plötsligt tar mig GPS:en mycket längre bort än till de ställen där jag vandrat vid mina tidigare besök på ön. Plötsligt framför mina fötter, på denna vidunderligt vackra ö, ligger en många hundra år gammal labyrint som jag inte hade en aning om innan jag stod vid den med min GPS i handen.
I Fjällbacka ligger det en cache uppe på bergsplatån direkt ovanför hamnen. Den cachen gjorde att jag fick ett helt nytt per­spektiv på Fjällbacka. Hade aldrig besökt bergsplatån däruppe tidigare. Utsikten från platån, högt över Ingrid Bergmans Plats och högt över havet, var fullständigt magnifik och den upplevelsen fick jag tack vare geocaching! Prova du med!  
Anders Sylvan (Gavia-SGCD)

Tävling!
Kryssarklubben kommer i sommar att lägga ut ett antal skattgömmor (cacher) runt svenska kusten. Skattgömmorna kommer att ingå i det stora nät av cacher som redan finns i Sverige.
  
Gör så här
➤ Du behöver en bärbar GPS och en dator. Eller en smartphone med GPS. Då kan du ladda ner appen från http://www.geocaching.com/live/default.aspx.
➤ Gå in på www.geocach­ing.com.
➤ Välj språk längst ned på sidan.
➤ Registrera dig längst upp till höger på sidan. Det är gratis att registrera sig.
➤ Leta efter gömmor genom att välja "Delta" på övre menyraden (eller "Play" om du är inne på den engelska versionen).
➤ Välj "Sök & Göm en geocache" om du är inne på den svenska varianten.
➤ Vid sökrutan "via Cachenamn" skriver du in "SXK - " (mellanslag efter SXK) och välj "Go". Enbart "SXK" ger ingen sökträff.
➤ Koordinaterna och beskrivning av Kryssarklubbens gömmor får du om du är inloggad.
➤ Leta upp gömmorna och notera kodordet.
➤ Rapportera minst tre av kodorden till info@sxk.se senast den 17 september 2012, så deltar du i dragningen av Kryssarklubbens vinster.

Du kan läsa om geocaching på svenska på www.geocaching.se

Avslöja inte skattgömmorna för andra även om de frågar, det är letandet som är upplevelsen.

Priser i Kryssarklubbens tävling
1:a pris – GPS Garmin Dakota 20, värde 2800 kr.
2:a-3:e pris – Klocka Rivö RCC Carbon, värde 1000 kr.
4:e-5:e pris – Snygg keps med SXK logga, värde 75 kr

Lycka till med sommarens skattjakt!

Fakta om geocaching
- Geocaching (skattjakt med GPS) ”föddes” i USA i maj 2000 efter att Clinton‑admi­nistrationen stängde av störsignalen som påverkade GPS-systemet.
- Den som praktiserar geocaching kallas för cachare (cachare i plural) och ”skatten” kallas för en cache (cacher i plural).
- I Sverige fanns våren 2011 cirka 34 000 cacher och mellan 5 000 och
10 000 cachare.
- I världen fanns det cirka 1,4 miljoner cacher och mellan 4 och 5 miljoner cachare.
- Ordet geocache kommer från det gre­kiska ordet ”geo” = jord och det engelska ordet ”cache” = gömställe.

Dela i sociala medier