Kryssarklubbsmedlemmen Claes Hultling får årets Pelle P-pris
1984 dök Claes på en sten, bröt nacken och blev förlamad från bröstet och ned. Han har sedan dess rest världen över för att öka kunskapen och skapa bästa tänkbara förutsättningar för personer som lever med bruten rygg eller nacke. Men parallellt har Claes gjort stor skillnad för att samma målgrupper ska få uppleva det han älskar mest – segling, hav och skärgård.
Claes seglade den klassiska R8 på 80-talet men fick efter skadan tänka om. Den minsta R-båten 2.4mR, eller Tvåfyran var under stark uppgång och Claes såg potentialen.
– Efter min skada 1984 förstod jag hur viktig seglingen var för mig och det var kul att fortsätta segla. Jag såg potentialen i att öka integreringen av paraseglare i klassen då Tvåfyran kan anpassas väl för olika funktionsnedsättningar, berättar Claes och fortsätter:
– Vi fick en stor spridning av klassen och 1989 arrangerade vi VM i Tvåfyra i Saltsjöbaden med 125 deltagande båtar med 15–20 paraseglare. Det var fantastiskt. Vi hade ett ”daily first” pris för dagens vinnare och ett för bästa paraseglare och en av dagarna fick Peter Norlin och jag ta emot varsin pokal.
Tvåfyran blev också ”verktyget” för att växla ut integreringen med full kraft i Sverige genom Stiftelsen Skota Hem som Claes startade 1986 och projektet ”Segling utan Gränser” som startade 1994 med hjälp av Arvsfondsmedel. Kärnan var att besöka segelklubbar runt om i Sverige och visa på tillgängligheten genom prova på-segling i Skota Hems Tvåfyror till personer med funktionsnedsättning. Under tre år fick hundratals personer från Malmö i söder till Luleå i norr uppleva friheten att glida ut på havet och lämna sin funktionsnedsättning i land.
Läs hela artikeln på Svenska Seglarförbundets hemsida här: Claes Hultling får årets Pelle P-pris
Foto: Daniel Stenholm
Pelle Pettersons Hederspris – Claes Hultling
Motivering: Med ett outtröttligt engagemang för att göra segling tillgänglig för alla har Claes, som förebild och entreprenör, i över 30 år drivit utvecklingen av parasegling och segling för alla oavsett förutsättningar. Stiftelsen Skota Hem och starten av projektet Segling utan gränser 1994 blev plattformen för tusentals personer med funktionsnedsättning att få uppleva segling som idrott och rekreation. Claes bidrog även stort till att parasegling kom med som medaljgren på Paralympics i Sidney 2000 där han representerade Sverige i Tvåfyran.