Svenska Kryssarklubben kritiska till förslag i Värmdö kommuns havs- och kustplan
- Flertalet seglare och motorbåtsförare har inga kunskaper om var de olika kommungränserna går i våra skärgårdar. Kommungränser framgår inte av sjökort. Stockholms skärgård har dessutom en hög andel fritidsbåtsfarare från våra grannländer som definitivt inte har den kunskapen. Hur ska Värmdö kommun informera fritidsbåtsfararna om reglerna, hur ska kommunen kontrollera efterlevnad? Vi befarar dessutom framtida olika regler i olika kommuner, vilket gör att fritidsbåtsfararna riskerar att bli ofrivilliga regelbrytare på grund av snåriga och olika regler, säger Svenska Kryssarklubbens generalsekreterare Fredrik Norén.
Att Värmdö kommun bedriver havs- och kust-planering är däremot Kryssarklubben mycket positiv till. Föreningens medlemmar uppskattar i högsta grad vattenburet friluftsliv och en långsiktig planering av kusten kan säkerställa detta för framtiden.
Föreningens medlemmar värnar också skärgårds och havsmiljön och vill så klart inget annat än att vara rädd om den miljön, vilket är naturligt då man tillbringar fritiden där. Det är därför Kryssarklubben med medlemmarnas pengar investerat i 240 bojar runt Sveriges kuster och stora sjöar, även i Värmdö kommuns område, för att säkerställa en miljövänlig och säker förtöjning. Här önskar Kryssarklubben gärna ett större intresse från myndigheters sida till samarbete för fler bojar.
Kryssarklubben håller också med Värmdö kommun om att särskilda skyddsvärda vikar kan behöva skyddas genom begränsningar av båttrafik. Men innan man fattar beslut måste riksintresset för friluftslivet och båtlivets intressen vägas in och konsekvenser analyseras, menar föreningen, som också tillägger att man gärna är med i den fortsatta planprocessen med sin kunskap och erfarenhet om båtlivet.
Svenska Kryssarklubbens kritik i punktform:
- Värmdö kommuns föreslagna riktlinjer kan tolkas som ett generellt ankringsförbud i vatten grundare än 6 meter. Kryssarklubben avråder bestämt från att införa generella begränsningar på detta sätt. I stället förordar Kryssarklubben en inventering i fält och faktabaserad dokumentering av särskilt skyddsvärda vikar, att konsekvenser analyseras och att olika intressen vägs mot varandra innan beslut om eventuella restriktioner.
- Generella regler som innebär förbud att ankra i naturhamnar kan bli en negativ säkerhetsfråga för fritidsbåtar.
- Skärgårdens betydelse som riksintresse för friluftslivet bör lyftas fram bättre i planen. Länsstyrelsen har bland annat pekat ut stora delar av skärgården (både i Värmdö och angränsande kommuner) som riksintresse för friluftslivet. Idag är båtlivet och det rörliga friluftslivet en av Sveriges största folkrörelser. Den svenska allemansrätter, strandskyddet och alla naturhamnar är en viktig förutsättning för det rörliga friluftslivet. Generella kommunala regler kan innebära inskränkningar i exempelvis allemansrätten.
- Ta ett helhetsgrepp på åtminstone regional nivå, helst på nationell nivå. Kommungränser framgår inte av sjökort. Vi riskerar en snårskog av olika kommunala regler. Hur ska fritidsbåtsfarare informeras? Hur ska regelverket övervakas?
Synpunkter på Värmdö kommuns förslag till havs- och kustplan. Diarienumret 2018KS/0824 (pdf)
Om Svenska Kryssarklubben:
Svenska Kryssarklubben är en av världens största båtklubbar med över 40 000 medlemmar. I 100 år har vårt syfte varit och är fortfarande, att ge båtglädje till våra medlemmar.
Kryssarklubben är föreningen för dig och din familj som älskar båt, hav och skärgård för segel eller motor och vill få ut mer av ditt båtliv. Föreningen arbetar ideellt för ett säkert, tryggt, miljövänligt, inspirerande och upplevelserikt båtliv för alla, oavsett om du äger, hyr eller lånar en båt.
Kryssarklubbens Stockholmskrets (lokalförening) verkar i Stockholms län, bland annat på Värmdö där man äger två fastigheter, Malma Kvarn, med tillhörande gästhamn, samt Norrviken vid Runmarö, en populär naturhamn med bojar och bryggor med mera. På Malma Kvarn bedriver Kryssarklubben seglarläger för barn, ungdomar och vuxna. Omkring 200 barn och unga deltar varje sommar i seglarläger på Malma Kvarn.
Foto: Värmdö kommun