Hoppa till huvudinnehåll

Fler dödsolyckor i fritidsbåtar 2023 

1954 omkom nästan 400 personer i drunkningsolyckor i Sverige, statistiken har blivit bättre och förra året omkom 73 personer i rena drunkningsolyckor. Detta är från Svenska Livräddningssällskapets statistik. Transportstyrelsen har å sin sida statistik hur många som förolyckas både med yrkesfartyg och fritidsbåtar. En del överlapp kan anas i statistiken, då drunkning är det vanligaste sättet en person dör i en fritidsbåtsolycka – som statistiskt sett brukar vara en äldre man på fisketur i en mindre båt i en insjö.  

Men för 2023 såg i stället en ökning i gruppen 30-39 år och totalt omkom 21 personer i 19 fritidsbåtsolyckor, en ökning från 16 omkomna året innan. Majoriteten av de omkomna var män, medan endast två kvinnor fanns bland de omkomna. Olyckorna inträffade inte förvånande främst under sommarmånaderna juni, juli och augusti. 
Samtidigt skadades cirka 340 personer i fritidsbåtsolyckor. Det är en minskning med cirka 40 olycksrapporter från 2022. Här finns ett mörkertal för incidenter som inte rapporterats in. 
Men i ett längre perspektiv har dödsolyckorna gått ner, även om just 2023 bjöd på några fler tillbud. 

Fritidsbåtsolyckor/drunkningar 

Hälften av de rapporterade drunkningarna skedde på insjöar. Små och stora öppna motorbåtar var de vanligaste båttyperna vid dödsolyckor, följt av kanoter/kajaker och roddbåtar. Minst en omkommen bar flytväst, medan minst sex inte gjorde det. Transportstyrelsens rapport rekommenderar förberedelser för att minska risken för olyckor, inklusive att använda flytväst, vara nykter, åka i sällskap, meddela rutt och alltid ha en laddad mobiltelefon i ett vattentätt fodral. 
 

Fakta hämtat från Transportstyrelsens rapport, läs hela rapporten här! 
 

Ny kampanj 

Många som drunknar gör det ensamma, när ingen ser. Samtidigt visar en ny undersökning från Trygg-Hansa och Svenska Livräddningssällskapet (SLS) att många badar ensamma trots riskerna. I undersökningen som Novus har genomfört svarar så många som var tredje svensk, 32 procent, att de alltid eller ibland badar ensamma. En majoritet, 56 procent tycker dock det är okej att bada eller simma ensam om man är simkunnig. 

Svenska Livräddningssällskapet tillsammans med Trygg-Hansa har nu ett förslag att ändra trafikskyltarna för badplats att visa två personer i stället för en ensam simmare - för att uppmärksamma att man bör undvika att simma på egen hand ... En noll-vision att inga drunkningar ska ske i Sverige är det ultimata målet, vilket är samma som mål båtorganisationerna brukar ställa sig bakom när det gäller dödliga båtolyckor. 

Så här badar du tryggt i sommar 

• Ha alltid god uppsikt över andra som badar – barn som vuxna. Drunkning har ingen åldersgräns och sker även sker även i grunt vatten. Lägg ifrån dig telefon, bok eller tidning och ha alltid full uppsikt. 

• Om ni är flera i sällskapet - Ta aldrig för givet att någon annan håller koll. Stäm av vem som bär ansvaret för att ha uppsikt över den som badar, så blir det en trygg sim- eller badtur. 

• Vet du var du närmsta livboj finns? Bra! Passa på att bekanta dig med livbojen, känn på den  och testa att kasta den. I skarpt läge finns inget utrymme för osäkerhet! 

• Om du går till badet ensam – fråga strandgrannen om ni kan hjälpas åt att ha uppsikt över varandra när ni är i vattnet. 

• Hur länge sedan var det som du simmade 200 meter senast? Att regelbundet besikta sin simförmåga skapar inte bara trygghet utan räddar även liv. 

• Bada aldrig ensam – bada tillsammans! 

Foto: SLS
Foto från Svenska Livräddningssällskapet

 

Dela i sociala medier